Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/klubhp

Marketing

Stare rune, 1. zapis

Jutro nakon gozbe, probudio sam se veoma rano, oko 6. Kiša je bubnjala po prozorima i nije davala naznake da će uskoro prestati. Pogledao sam raspored: blok sat 3. godine, a zatim jedan sat 6. te poslije ručka još 4. Zanimljivo; posebno 3. godina. Bit će im to prvi sat.
Sišao sam na doručak. Većina nastavnika je već bila tamo. Koliko god se hrana vilenjaka činila primamljiva, nisam mogao okusiti gotovo ništa nakon sinoćne gozbe. Među učenicima se uskoro osjetilo vrpoljenje. Stigla je pošta. Vidio sam nekoliko prvašića kako zbunjeno gledaju sove i ćukove koji su im oblijetali glave. Nasmijao sam se te, shvativši da je gotovo 9, krenuo na prvi sat.

Kako su stare rune bile izboran predmet, učenici iz svih domova su zajedno pohađali satove. Hufflepuffa je bilo najviše, cijeli ih se tucet smjestio na lijevoj strani učionice. Ugledao sam i nekolicinu Ravenclawa koji su mi bili poznati od jučer, kad sam im se predstavio kao predstojnik te tek po četiri Gryffindora i četiri Slytherina. Dosta ih je, rekli biste, no kako će mnogi i odustati, mislim da sam dobio sasvim prosječan razred.
"Dobar dan, ja sam prof. VonCroy i predavat ću vam stare rune", predstavio sam se. Svi su sa zanimanjem gledali. Krenuo sam ih prozivati, i kad sam zaključio da su svi prisutni, počeo sam objašnjavati osnove.
"Kao što se već možda čuli, rune su slova koja zajedno tvore runsku abecedu. Postojala su dva tipa runske abecede: Futhark, koji se koristio u Skandinavskim zemljama te Futhorc, anglo-američki tip koji se koristio i u Engleskoj i Škotskoj te ćemo ga mi zato pomnije proučavati. Kao što znate, rune su se koristile i u magiji te u proricanju budućnosti. Rune se mogu čitati kao klasična slova, ali i kao potpune riječi."
Na ploču sam napisao abecedu te plan rada za sljedeće godine:
"3. godina: čitanje runa, njihova povijest te razlike između vrsta runa
4. i 5. godina: povezanost runa s magijom, tumačenje runa i čitanje budućnosti iz njih
ukoliko postignete dovoljno dobre ocjene na ČAS-ovima i primim vas na sat za OČI, učit ćete:
6. godina: Više o futharku
7. godina: korištenje runa za naprednu magiju

Futhorc:



Drugu sam polovicu sata odvojio za učenje početnih slova. U pola 11 začulo se zvono, te sam pozdravio svoje nove učenike uz "nadam se da vam se svidjelo".

Navečer sam, nakon ostalih sati, odlučio posjetiti učenike svog doma u društvenoj prostoriji. Očito nisam bio previše dobrodošao. Jedna me ptica od papira pogodila u glavu, a jedan mi je učenik čak dobacio "Jesi ti onaj nizozemac? Vrati se doma!" No, shvaćam ih, vjerojatno im nedostaje stari predstojnik, prof. Flitwick. Kratko sam se zadržao kako bih provjerio je li sve u redu, a zatim sam krenuo u svoju sobu. Teško će biti ovdje, no ipak mi je drago što sam došao. Hogwarts ne bih mijenjao ni za što.

Vaš,
prof. Jan Karl VonCroy


EDIT: 2. međudomsko natjecanje

Jeste li se ikad poželjeli naći u ulozi JKR? Stvarati Harryjev svijet? E pa sada možete.
Cilj natjecanja je smisliti najbolju originalnu ideju koja bi unaprijedila hp svijet. To može biti nova čarolija, odjeća, vozilo, lokacija, reforma u ministarstvu ili hogwartsu ili nešto potpuno drukčije, samo da je originalno.
Svaki dom radi jednu ideju, tj. članovi svakog doma se međusobno dogovaraju koju će ideju poslati. Ideju možete realizirati u obliku teksta, kompjuterske grafike, vlastoručnog crteža, videa, stripa...
Ne smijete se dogovarati niti uopće razgovarati o natjecanju između domova ili s osobljem jer će takvo ponašanje biti kažnjeno.
Natjecanje traje od 29. srpnja do 12. kolovoza, dakle dva tjedna.
Kada ste odlučili koju ćete ideju prijaviti, pošaljite ju ravnateljici ili zamjenici, a one će po završetku natjecanja to poslati meni kako bih mogao organizirati glasovanje. Glasovati ćemo davanjem bodova, domovi će glasovati za suparničke, a osoblje za sve (što ću još kasnije objasniti).
Tko osvoji najviše bodova, dobiva 500 domskih bodova, drugi 250, treći 100, a četvrti 0 bodova.
Nadam se da vam se natjecanje sviđa, pa bacite se na kreiranje...

P.S. Članice ravenclawa, dajte mi svoje mail adrese ili brojeve moba da se dogovaramo za ideje (ja već imam jednu).

Pozdrav...


Post je objavljen 28.07.2006. u 00:01 sati.