Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/klubhp

Marketing

Aritmancija- 1.sat

S nervozom sam stigla u Hogwarts. Nakon godina provedenih u Beaubatonsu, bilo učeči ili podučavajući druge, ovo mi je došlo kao veliki šok. Znala sam da sam kompetentna za posao, pa ipak sam se iznanadila kad sam tako brzo primila Larino pismo da sam primljena na posao profesorice iz Aritmancije. Makar sam smatrala da sam se solidno pripremila za početak nastave 2.9., ipak me uhvatila lagana nervoza kada su treći razredi posjedali na svoja mjesta.

„Dobar dan, razrede. Ja sam Sophie Davies, i kako ste već čuli od profesorice Shinoda na gozbi jučer, vaša sam nova profesorica. Predavati ću vam Aritmanciju. Molila bih vas da kada vas prozovem podignete ruku.“
“Susan Bones “
„Terry Boot“
„Mandy Brocklehurst”
“Millicent Bulstrode “
“Michael Corner”
“Stephen Cornfoot “
“Kevin Entwhistle “
“Justin Finch-Fletchley”
“Hermione Granger”
“Daphne Greengrass”
“Ernie Macmillan”
“Isabel McDougal”
“Theodore Nott”
“Padma Patil“
“Blaise Zabini”
Nakon što je prozivka završena, pogledala sam učenike ispred sebe. Nije bila sigurna ima li itko od njih onog poleta da se u potpunosti izgubi u svijetu numerogije.
“Dakle, imate li svi svoj primjerak knjige “Numerologija i gramatika”? “ upitala sam ih.
Mrmorenje u razredu odlučila sam shvatiti kao da.

“Dakle, znali netko možda što točno znači sama riječ aritmancija?” upitala sam.
Hermiona Granger podigla je jedina ruku i izrecitirala :
“Aritmancija (riječ potječe od grčkih riječi arithmo, «broj» te manteia, odnosno, «proricanje») su magičari i čarobnjaci godinama koristili kako bi pomogli drugima razviti vrline i darovitosti, prevladati prepreke i zacrtati putove prema budućnosti.”
Bila sam pomalo impresionirena, možda sam prebrzo donjela zaključak o ovoj djeci.
“Odlično, gospođice Granger. 10 bodova za Gryffindore.”
Hermiona je zasjala, makar se očito svim silama trudila ne izgledati samozadovoljno. Podsjetila me jako na mene u njenoj dobi.
Započela sam sat rječima gotovo identičnim onima koje sam čula na svom prvom predavanju iz Aritmacije. U Beaubatonsu je tada još Aritmanciju predavala stara profesorica Saunierre.
“ Aritmancija poznata i kao «numerologija», aritmancija se temelji na dvije vrlo stare zamisli. Prva je teorija da čovjekovo ime u sebi sadrži važne pokazatelje njegova karaktera i sudbine. Druga zamisao, koju je prije više od 2500 godina, razvio grčki filozof Pitagora, jest teorija da svaki broj između 1 i 9 nosi jedinstveno značenje koje može pomoći razumijevanju bilo čega. Numerolozi su sjedinili te dvije zamisli i, tijekom stoljeća, razvili mnoge složene sustave za pretvaranje imena u brojeve i tumačenje rezultata. Jedan od najprihvaćenijih sustava obuhvaća izvođenje tri ključna broja iz čovjekova imena. Znali netko koja bi to tri broja bila? “
Nisam se iznanadila kada sam vidjela Hermionu kako opet prva podiže ruku; iznanadilo me što se još nekoliko djece javilo. Pogledala sam na popis i nasumično odabrala Ernie Macmillana.
“Gospodine Macmilliane, možete li ponuditi razredu odgovor koji držite točnim?” upitala sam dječaka koji se držao pomalo pompozno.
“Ovaj…broj karaktera, broj srca i društveni broj…?” nesigurno je započeo I završio Macmillian. Ogovor, ponovo točan.
“10 bodova i za dom Hufflepuffa, očito ste si dali truda” bila sam zadovoljna.
“Kako smo zbog prozivanja izgubili mnogo vremena, a ovo nije blok sat, danas ćemo stići samo obraditi prvi korak u analizi imena. On se sastoji njegovog pretvaranja u niz brojeva. Svakom slovu abecede pridružena je numerička vrijednost od 1 do 9, u skladu sa ovime: (tu sam pokazala prema ploči, i odmah se stvorila uredna talica vrijednosti). Molim vas da ovo prepišete.”

Učenici su se umah latili pera.
Na ploči je pisalo:

1 A J S
2 B K T
3 C L U
4 D M V
5 E N W
6 F O X
7 G P Y
8 H Q Z
9 I R


”Jasno je da slova A, J i S imaju vrijednost «1», slova B, K, i T imaju vrijednost «2» i tako dalje. Da biste analizirali određeno ime, zapišite ga, a ispod svakog slova zapišite i odgovarajuću numeričku vrijednost. To čemo raditi s primjerom idući sat. Sada će ubrzo zvoniti pa vas molim da spremite svoje stvari. Naučite tu tablicu, molim vas, kako bi očuvali postojeće dobre odnose. Hvala i doviđenja.”
U tom trenutku je zvonilo. Bila sam zadivljena sama sa sobom, koja disciplina na satu, još su točno odgovarali na pitanja. U Beaubatonsu su učenici većinom bili mali razmaženi prinčevi I preincezice. Pa i ona je nekada bila dio njih. Ovdje u Hogwartsu, osjećala je da bi se stvari mogle promjeniti.

[Poruka: Svi koji niste pročitajte i donji post!!!]

Vaša Sophie Davies

Post je objavljen 17.07.2006. u 19:00 sati.