Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/novizivot

Marketing

KRIST I ŽENA

Isusov odnos prema ženi bio je uvijek jednak. Svi drugi osnivači religija izgleda da su zajedno sa svojim suvremenicima bili uvjereni da je žena niže biće. Svi oni daju propise koji se odnose samo na žene. Ali Isus je sasvim drugačiji. On nije nikad izgovorio ni jednu riječ po kojoj bi se moglo naslutiti da smatra ženu u ma kojem pogledu nižom od muškarca. On nikad nije rekao ništa njoj što ne bi s jednakim pravom mogao reći muškarcu. I nikada nije rekao ništa muškarcu što se ne bi moglo sasvim primijeniti i na ženu. Zaista, kako je neko naglasio, kada bismo se samo upravljali po Evanđelju, ne bi nam se nikad dogodilo da se žena igdje smatra nižom.
Krist zacijelo nije gledao na nju samo kao na ženu nego kao na ljudsko biće iste vrijednosti i položaja kao muškarac.
Evo nekoliko činjenica:
1. Krist priznaje da su ljudi i žene jednaki po svojoj moralnoj i duhovnoj prirodi
2. Isus je primao u svoju službu isto tako rado i žene kao što je primao i ljude
3. Isus je bio jednako izdašan odavajući priznanje ženama kao što je bio odavajući priznanje ljudima
....
Kad sretnemo čovjeka odličnih sposobnosti posvećena službi Bogu i čovječanstvu, instinktivno pitamo, ko mo je bila majka. Očevi stiču novac ali majke odgajaju djecu na svoju sliku.
Neka svaka pelemenita majka bude hrabra, neka ne gubi odvažnost. Jer njene molitve ne mogu ostati bez odgovora i njezin uticaj ne gubi se. Jedino je smrt može rastaviti od njene djece, ali njeno učenje ostaće u njihovim srcima.....wave

Post je objavljen 17.07.2006. u 10:59 sati.