Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/placeformakeingnoises

Marketing

ODBIJAM SLUŠATI 100% MUŠKE BENDOVE!

U zadnjih godinu i pol dana sam skoro pa potpuno prestala slušati bendove u kojima su svi članovi muškarci. Od takvih bednova slušam jedno Nirvanu, ali Cobain je bio feminist. Dobro, i dalje slušam malo 100% ženskih bednova, ali da bi neki bend slušala, taj bend MORA imati žensku članicu. Ne znam, to je na neki način moja borba protiv prevlasti muškaraca u glazbi. Jer mislim da je previše to da se samo muški bendovi pamte i predstavljaju kao neka velika vrijednost jer to zapravo i nisu. Msilim, me mogu poreći da ih ima dobrih, ali opet, mislim da na neki način ženski bednovi vrijede jednako kao i muški, a stalno ih se podcjenjuje. Sjećam se kada sam prije malo manje od godinu dana došla na probu jednog svog benda koji se raspao. Stajala sam tamo s gitarom na ramenu (posuđenom) i čekala da počnemo svirati. Bubnjarica se počela smijati i rekla je da joj je jako smiješno vidjeti žensku s gitarom na ramenu. I da ima puno predrasuda prema ženskim bendovima. Inače, curaslušametal. Žensko je i podcjenjuje ženske bendove, a preko oblaka diže 100% muške macho metal bendove. I gdje je tu logika? Gdje je tu ravnopravnost?! U glazbi nema ravnopravnosti! Ženske mogu samo pjevati one balave pop pjesmuljke koji će se zaboraviti za 3 dana. Kada je Courtney Love uspjela, svi su rekli da je to zbog toga je Cobain bio njen muž. Ona nije uspjela zahvaljujući tome što joj je glazba dobra, ona je uspjela zahvaljujući svojoj pički. To je KRIVO razmišljanje. Ne znam zašto se misli da muškarci nešto mogu postići kvalitetnom glazbom, a ženske jedino pomoću pičke? Ili sam preglupa pa nikada neću shvatiti, ili jednostavno nisam sljepa pa vidim svijet oko sebe. Nije Courtney Love jedina koja je kao uspjela jedino zahvaljujući muškarcu. Imamo tu i Brody Dalle, pjevačicu Doistillersa. Ne znam, ali njezin glas vas jednosavno ne može ostaviti ravnodušnim. Ta moć i energija. Ali ne, svi tvrde da su Distillersi uspjeli JEDINO zbog toga što je Brody Dalle bila žena Tima Armstronga, pjevača Rancida. Znači, oni nisu uspjeli zbog toga što imaju dobre pjesme, nego zbog toga što je Brody bila Timova žena. To mi jednostavno ide na živce i to jako. Čak toliko da su sva ta razmišljanja jednostavno stvorila veliku antipatiju prema muškim bendovima. Toliku da mi je muka uopće slušati neki 100% muški bend. Ne znam po čemu su Sex Pistolsi bolji od Bikini Kill-a? Po čemu to Rancid vrijedi više od Distillersa? Ali većina ljudi će se na ženske bendove jednostavno okrenuti i reći kako je to nešto glupo i kako je smješno vidjeti žensku s gitarom kako skaće po pozornici. Po čemu mi to manje vrijedimo od njih? Jesmo li gluplje? Jesmo li slabije samo zbog toga što smo žene? Jesmo li zbog spola manje vrijedne?

Sada sam baš našla na jednu stranicu koja samo potvrđuje sve šta sam gore napisala. Piše da bi bilo nemoguće održeti neki festival u hrvatskoj na kojemu će nastupati ženski bendovi. Također u ukupnoj povijesti glazbe samo su 20% priznatih izvođača žene. A i vjerojatno je danas teško biti riot grrrl ili općenito slušati žensku glazbu. Puno je jednostavnije prigrliti muške i sljediti njih. Jer mi smo prava publika za njih - uspaljene teenagerice koje glazbu slušaju zbog izgleda članova benda. Puno nam je jednostavnije obući Nirvana ili Sex Pistols majicu i izigravati buntovnice nego se potruditi nešto shvatiti. Da, volim Nirvanu i nosim Nirvana majicu, ali samo zato što nisam našla druge i što mi Nirvana JE najdraži bend. Ali opet, zbog Cobaina. Ali ne volim ja Nirvanu zbog toga što je Cobain dobro izgledao. Ja volim Cobaina zbog toga što se budnio protiv izuma 20 stoljeća kao što su SEKSIZAM, rasizam, nacionalizam i homofobija. Volim ga zbog toga što se nije sramio biti ono što je. Nosio je haljinu i nije mu bilo stalo do mišljenja pravih muškaraca koji su mislili da su haljine jedino za žene. Istih onih koji misle da su žene jedino sposobne za jebanje i kuhanje. Budi savršena domaćica i drolja u krevetu i peri mu znojnu odjeću i budi mu vreća za iživljavanje i uvijek ga slušaj i budi mu podložna. E PA JA NEĆU! NIKADA NEĆU! I NIKO ME NEĆE NATJERATI NA TO!
Ja ću pokušati nešto promijeniti. Glazbom. Da, samo trebam okupiti bend. Ženski bend jer treba ženskih bendova. Ne tražim potpuno isključivanje muškaraca (doduše, često to radim), nego samo tražim ravnopravnost. Doduše, u povijesti je bilo toliko neravnopravonosti da bi sada jedino ravnopravno bilo da se ljestvice malo promjene i da muškarci spadnu na 20%, a žene neka se popnu na 80%.
Najgore od svega je to da smo si same krive. Problem je više u curama nego u muškarcima. Većina cura više voli gledati i slušati neke ljepuškaste tipove nego riot grrrl. Zbog toga što je to lakše. Lakše je voljeti ono što društvo da i lakše je jednostavno sve prihvatiti. Čemu onda tražiti nešto novo i čemu pokušavati nešto promijeniti kada se jednostavno može obući Nirvana majica i vikati "Ja sam buntovnica". Još jednom napominjem da jesam jedna od onih koji nose Nirvana majicu. I da volim Nirvanu. Ali opet, ne volim Nirvanu zbog toga da bi se uklopila i da bi bila popularna. Volim ju jer volim Kurta. Kurt nije onako lijep kao na slikama. Imao je prištiće, samo da znae. I bio je jako nizak i mršav i rebra su mu ispadala. I imao je izranjavljene ruke. I nije volio prati kosu. I bio je sve samo ne savršen. Ja Kurta volim zbog njegovih stavova. Kao i što sve volim zbog stavova.

I zapamtite - PEACE, LOVE & EUQALITY

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Post je objavljen 05.07.2006. u 14:50 sati.