Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/justinijan

Marketing

Bježite od anđela!

Kako zamišljate anđele? Kao slatke debeljuškaste dječake s lepršavim krilima, kojima je jedina aktivnost širenje sreće i blagostanja, te poziranje za čestitke?

Zaboravite to! Anđeli su ljuti, plamenim mačem naoružani osvetoljubivi razbijači koji u slobodno vrijeme oplođuju žene. Za neke od njih treba organizirati suđenje na sudu u Haagu!

Prve reference o anđelima nalaze se u Starom zavjetu, u Postanku. Anđeli se tu pojavljuju odjednom, bez obrazloženja tko su zapravo oni i kako su nastali. Moglo bi se reći da je njihova pojava deus ex machina (kužite foru? hahaha, baš sam zabavan...).

Anyway, ovo je prvo pojavljivanje anđela:

"Zatim reče Bog: "Evo, čovjek postade kao jedan od nas - znajući dobro i zlo! Da ne bi sada pružio ruku, ubrao sa stabla života pa pojeo i živio navijeke!" Zato ga Jahve, Bog, istjera iz vrta edenskoga da obrađuje zemlju iz koje je i uzet. Tjera, dakle, čovjeka i nastani ga istočno od vrta edenskog, pa postavi kerubine (vrsta anđela – op. a.) i plameni mač koji se svjetlucao - da straže nad stazom koja vodi k stablu života."

Hm, tu nema anđela koji šire sreću i ljubav... Pazite se tog plamenog mača!

Postanak je pun anđela koji izvršavaju volju osvetoljubivog Boga. Uzmimo primjer kada nagovori sluškinju zvanu Hagara da se vrati ropstvu, zlostavljanju i prostituciji:

"Abramova žena Saraja nije mu rađala djece. A imaše ona sluškinju Egipćanku - zvala se Hagara. I reče Saraja Abramu: "Vidiš, Jahve me učinio nerotkinjom. Hajde k mojoj sluškinji, možda ću imati djece." Abram posluša riječ Sarajinu. Tako, pošto je Abram proboravio deset godina u zemlji kanaanskoj, njegova žena Saraja uzme Hagaru, Egipćanku, sluškinju svoju, pa je dade svome mužu Abramu za ženu. Uđe on k Hagari te ona zače. A kad je vidjela da je začela, s prezirom je gledala na svoju gospodaricu. Tada reče Saraja Abramu: "Nepravda što se meni nanosi tvoja je krivnja! Prepustila sam svoju sluškinju tvome zagrljaju, ali otkako opazi da je zanijela, s prezirom na me gleda. Jahve sudio i meni i tebi!" Nato Abram odvrati Saraji: "Tvoja je sluškinja u tvojoj ruci: kako ti se čini da je dobro, tako prema njoj postupi!" Saraja postupi prema njoj tako loše da ona od nje pobježe. Anđeo Jahvin nađe je kod izvora u pustinji - uz vrelo što je na putu prema Šuru - pa je zapita: "Hagaro, sluškinjo Sarajina, odakle dolaziš i kamo ideš?" "Bježim, evo, od svoje gospodarice Saraje", odgovori ona. Nato joj anđeo Jahvin reče: "Vrati se svojoj gospodarici i pokori joj se!" Još joj reče anđeo Jahvin: "Tvoje ću potomstvo silno umnožiti; od mnoštva se neće moći ni prebrojiti." Dalje joj je anđeo Jahvin rekao: "Gle, zanijela si i rodit ćeš sina. Nadjeni mu ime Jišmael, jer Jahve ču jad tvoj. On će biti kao divlje magare: ruka će se njegova dizati na svakoga i svačija ruka na njega; i pred licem sve mu braće on će stan sebi podići." A Jahvu koji joj govoraše nazva: "Ti si El Roi - Svevid Bog", jer - reče ona - "vidjeh Boga i nakon viđenja - još živim!" Stoga se taj zdenac zove Beer Lahaj Roi - Zdenac životvornog Svevida, a eno ga između Kadeša i Bereda. Rodi Hagara Abramu sina, a Abram sinu što mu ga rodi Hagara nadjene ime Jišmael. Abramu je bilo osamdeset i šest godina kad mu je Hagara rodila Jišmaela."

Dakle, anđel sretne zlostavljanu ženu, obeća joj umnožiti potomstvo, i naloži joj da se vrati njenim gospodarima koji ju zlostavljaju i spolno iskorištavaju, a sve zato da bi ona rodila čovjeka za kojeg se i prije njegovog rođenja zna da će biti neprijatelj čovječanstva. Nije baš inspirativno.

Promotrimo i ovaj primjer:

"Kad su se ljudi počeli širiti po zemlji i kćeri im se narodile, opaze sinovi Božji (židovski pojam anđela – op. a.) da su kćeri ljudske pristale, pa ih uzimahu sebi za žene koje su god htjeli. Onda Jahve reče: "Neće moj duh u čovjeku ostati dovijeka; čovjek je tjelesan, pa neka mu vijek bude stotinu dvadeset godina." U ona su vremena - a i kasnije - na zemlji bili Nefili, kad su Božji sinovi općili s ljudskim kćerima pa im one rađale djecu. To su oni od starine po snazi glasoviti ljudi."

Otkad to anđeli imaju materijalna tijela? I otkad im je dopušteno da imaju spolne odnose s ljudima? Zar to nije nešto što bi Bog spriječio?

Zbog nekog razloga, oni koji vam prodaju kipiće slatkih malih dječaka-anđela ne vole baš spominjati ove, ali i druge citate iz Biblije...

Novozavjetni anđeli su tek nešto bolji, uključeni su u razne čudne događaje, od nelegalnih trudnoća, preko mrtvaca koji hodaju, ali i do funkcije glasnika (anđeo Gabrijel je pronio vijest o Marijinoj trudnoći). Ne zaboravimo da u Novom zavjetu anđeli pomažu Isusu, ali i zagorčavaju život Apostolima pretvarajući se da su slučajni prolaznici koji, eto slučajno, postavljaju teška trik-pitanja...

Ne zaboravimo najboljeg i najistaknutijeg među anđelima, anđela Lučonošu. Znamo ga i pod imenom Sotona, i znamo ga po zlu. A što je on napravio? Pobunio se protiv Boga upravo zbog ljudi, i na svoju stranu pridobio čak trećinu svih anđela. Hm, najbolji među anđelima odjednom u sukobu s Bogom? Hm, ovo će biti predmet zasebnog posta...

Ako malo proučite religijsku literaturu, vidjet ćete da postoji pravo mnoštvo vrsta anđela:

- Arhanđeli – elitna anđeoska vojska, izvršavaju Božje zapovijedi filantropskog tipa, poput uništavanja cijelih gradova i masovnih pokolja

- Serafimi – stoje pred Bogom na Rajskom dvoru, što god to značilo

- Kerubini – krvožedni mutanti s četiri lica, četiri ruke, četiri krila ... i ne zaboravite plameni mač!

- Dominioni – nešto poput Božjih birokrata. Odgovorni su za to što vam se vaš karmički ček izgubio u pošti...

- Moći – nadležni za ubijanje demona. Nešto kao Buffy ubojica vampira.

- Principali – paze na dobrobit nacija. Očito, Principal nadležan za Irak mora puno toga objasniti...

I konačno smo došli do njih – do anđela zaštitnika. Kako je samo nastao koncept anđela zaštitnika? Sa svim ovim zapisima o prirodi anđela, zar bi itko mislio da bi oni bili na strani ljudi, pazeći na nas?

Pored činjenice da smo svi mi nesretni jadnici koji žive u paklenim uvjetima, i da još nismo osjetili nečiju brigu o nama, niti nečiju zaštitu, postoji još jedan logistički problem. Naime, postoji više od 6 milijardi ljudi. zar svi oni imaju anđela zaštitnika? Zar postoji 6 milijardi anđela? I, da li anđele zaštitnike imaju samo Kršćani? Ili samo Židovi? A što je s ateistima?

Konačno, kada i gdje su anđeli od čudovišta s četiri lica postali slatki mali dječaci? Vjerojatno je neki nadobudni renesansni slikar odlučio unijeti malo optimizma u prikaz anđela, pa je to postalo trend. Uostalom, lakše je nacrtati dječaka nego čudovište.

Imajući sve ovo na umu, tko bi još htio da mu Nebo pošalje anđela, kao što to traže Pet Shop Boysi u svojoj pjesmi "Send me an angel"? Tražiti anđela može samo neki mazohist! Doduše, imajući na umu spolnu orijentaciju Pet shop boysa, mazohizam i homoseksualni spolni odnosi idu ruku pod ruku, htjeli mi to ili ne.

Dakle, ako vam netko kaže da želi da vas anđeo pazi, dobro promislite da li to znači da vam ta osoba želi dobro ili loše... A ako saznate da će vas posjetiti anđeo, možete biti mirni u spoznaji da ćete uskoro biti rasječeni plamenim mačem, a ako ste žena, uz to i silovani, pardon, oplođeni (ah, ta biblijska terminologija...).

S tim na umu, djeco, pođite u miru.


Post je objavljen 04.07.2006. u 11:10 sati.