Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/evanescence3

Marketing

mmm ČOKOLADA

Put do čokolade počinje sa zrnom kakaa koji raste u toploj i vlažnoj klimi. Bere se i prži pa mrvi u "čokoladni liker". Termin navodi na krivi zaključak, jer zapravo radi se o krutoj i još uvijek nezaslađenoj tvari. Od ovog trenutka kreće se sa dodavanjem šećera, arome, emulgatora i dodavanjem ili oduzimanjem kakao maslaca, tj. prirodne masnoće kakao biljke.
Svijet čokolade dijeli se u:
Čokolade za kuhanje:
Ako na čokoladi ne stoji uputa da je namijenjena i za direktnu konzumaciju i za kuhanje, ova se vrsta koristi isključivo za izradu kolača. Iako ima intenzivan okus najvjerojatnije ima manje kakao-maslaca i ne tako finu teksturu kao neke druge čokolade. Zato sačuvajte je samo za recepte u kojima će se miješati s drugim sastojcima.
Kakao prah:
Ako se radi okusa tretirao lužinom kakao prah se pripremio na nizozemski način. Mnogi kuhari preferiraju upravo ovako pripremljen kakao prah i koriste ga za sve moguće namjene uključujući kuhanje, pečenje, zamrzavanje ili spravljanje čokoladnih napitaka. Prah se može koristiti i umjesto čokolade za kuhanje ali u tom slučaju jedna žlica maslaca i tri žlice kakao praha dolaze na svakih 30 g tražene čokolade. Ako imate samo kakao prah koji nije pomiješan s lužinom majstori kuhinje preporučuju dodavanje male količine sode bikarbone.
Couverture: (za prekrivanje)
Riječ je o jednoj od najkvalitetnijih čokolada. Najboljoj za spravljanje slastice poput bombona i slastica koje se modeliraju jer visok postotak masnoće čini je vrlo podatnom za topljenje i modeliranje. Koristi se za sve namjene uključujući i direktnu konzumaciju, ali visoka cijena čini je ekstravagantnim izborom za jednostavne kolače.
Obogaćena čokolada:
Ponekad je koriste umjesto skupe couverture. Sadrži veliku količinu biljne masti kao dodatak ili nadomjestak kakao maslacu. Može biti jako dobra za prekrivanje, ali prije kupnje radije kušajte jer neke imaju okus sličniji vosku nego čokoladi.
Obična ili čokolada za jelo:
Ona je obično neprikladana za spravljanje kolača, no neke čokolade posebno iz Švicarske i Belgije imaju veći postotak masnoće pa može poslužiti umjesto couverture.
Općenito, što je čokolada tamnija sadrži i više "čokoladnog likera" - od 100 posto u čokoladi za kuhanje do 10 posto u mliječnoj čokoladi.
Bijela čokolada?
UŽAS
NA KONCU SVEGA PUSTITE DA VAS VODI VAŠ OKUS I UKUS, NO AKO ŽELITE POTPUNI UŽITAK PRI IZBORU ČOKOLADE, TREBA DA UPOTRIJEBITE I MALO MOZGA!

Post je objavljen 04.06.2006. u 15:43 sati.