Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drmerkliebe

Marketing

Jump to Hyperspace

Nova studija jedne teorije iz kvantne fizike dovela je do vrlo ozbiljne tvrdnje znanstvenika da je moguće razviti pogon koji bi, teoretski, mogao pokretati letjelicu kroz hipersvemir, brže od brzine svjetlosti.


Da stvar nije plod prebujne mašte dokazuje i to što neobični hipersvemirski pogon, koji bi putovanjem kroz druge dimenzije omogućio međuzvjezdana putovanja, upravo istražuje vlada Sjedinjenih Američkih Država.

Hipotetska naprava, koja je objašnjena samo načelno, bazira se na kontroverznoj teoriji o sastavu svemira, koja bi potencijalno omogućila svemirskom brodu da putuje do Marsa za samo tri sata, dok bi put do zvijezde udaljene 11 svjetlosnih godina trajao 80 dana, piše New Scientist.

Teoretski pogon radi tako što stvara jako magnetsko polje koje bi, prema ideji, koju je razvio njemački znanstvenik Burkhard Heim 1950-ih, stvaralo gravitacijsko polje koje bi rezultiralo potiskom na svemirski brod.

Također, ako je stvoreno dovoljno veliko magnetsko polje, letjelica bi, dosežući nezamislive brzine ušla u drugu dimenziju, gdje je brzina svjetlosti veća. Isključivanje magnetskog polja rezultiralo bi ponovnim pojavljivanjem letjelice u našoj dimenziji.

Zračne snage Sjedinjenih Država su izrazile zanimanje za tu ideju i znanstvenici rade za američko Ministarstvo energetike – koje ima uređaj poznat kao Z Machine, koji može proizvesti takvo magnetsko polje koje je potrebno za ovaj pogon – što znači da bi, ako se teorija održi, mogli provesti testiranje.

Profesor Jochem Hauser, jedan od znanstvenika koji su predložili ovu ideju, rekao je The Scotsmanu da bi se, ako sve prođe dobro, pogon mogao testirati za pet godina.

Ipak, prof. Hauser, fizičar na Sveučilištu primijenjenih znanosti u Salzgitteru, Njemačka, i bivši šef aerodinamike u Europskoj Svemirskoj Agenciji, napomenuo je da je to bazirano na vrlo kontroverznoj teoriji koja bi zahtijevala značajne promjene u trenutnom razumijevanju zakona fizike.

"To bi bilo zadivljujuće. Radio sam na sustavima za pogon dosta dugo i to bi bila zadivljujuća stvar. Korist bi bila doslovce neograničena", rekao je. "Ali ovo nije tu iza ugla; prvo moramo dokazati da je teorija znanstveno opravdana, a postoji dosta fizičara koji imaju drugačije mišljenje".

"Naš je posao da dokažemo da imamo pravo i na tome radimo".

Rekao je da bi ovaj pogon omogućio svemirskim brodovima da putuju u druge zvjezdane sustave. "Ako je teorija točna tada ovo nije znanstvena fantastika", reako je prof. Hauser.

"NASA me zaposlila i uskoro ću razgovarati detaljnije s nekim iz zračnih snaga, ali je sve to još u ranoj fazi. Mislim da bi u najboljem slučaju u sljedećih pet godina mogli vidjeti radi li ta tehnologija ".

Pozornost američke vlade na Prof. Hausera i njegovog australskog kolege Waltera Droschera privukao je njihov rad Svemirski pogonski uređaj baziran na Heimovoj kvantnoj teoriji.


PREUZETO IZ ISKONOVE ARHIVE. INĆRESTING, NO?


Post je objavljen 02.06.2006. u 20:13 sati.