Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/allgames

Marketing

Elder Scrolls IV:Oblivion

Zanr:RPG
Godina:2006
Izdavac:Bestidia Works
Platforme:PC,XBOX 360
Image Hosted by ImageShack.us
Jos od treceg dela Elder Scrolls-a ljudi su bili zapanjeni prostranstvima i beskonacnosti koji je pruzao Morrowind. Prelepi predeli, sloboda kretanja i raznovrsnost neprijatelja krasili su Morrowind,mada Gameplay i atmosfer su bili veoma losi i uhodavanje jos teze nije lepo pasovalo igracima pa se Morrowind ubrzo zaboravio. Negde pri pocetku 2005 Bestidia Works obljavluje vest da pravi nastavak Elder Scrolls-a koji bi imao najbolje adute Morrowinda pomesane sa odlicnim gameplay-om i grafikom. Posle prvih trailera Oblivion je uspeo da osvoji publiku u svetu i uskoro je postala jedna od najiscekivanijih naslova za PC.
Prvi moj utisak kada sam upalio igru bila je kompeksnost pravljenja lika,jer pored odabira primarnih i sekundarnih osobina, mozete se igrati sa velikim brojem parametara za odredjivanje oblika frizure,lica,ociju tena brade sve sto vam padne na pamet.. Na samom pocetku kao i u proslim delovima pronacice te se u zatvoru. Vladar Uriel Septimus VII bezeci od ubica,(e pazite ovo iznenadjenje) ,ulazi u vasu celiju i zajedno sa vama bezi kroz tajni prolaz u tamnice sto predstavlja svojevrsni tutorijal. Naucicete kako da koristite mac, da se branite stitom bacate magije itd. Ovde vam toplo preporucujem da sejvujete, jer ako vam se nesvidja ono sto ste izabrali kada ste pravili lika ovde mozete ponovo izabrati sta zelite.Prica je prilicno prosta vas unajmljuju vladari da se borite protiv sila zla koje su izasle iz kapija Obliviona. Iako celu igru(main questove) mozete preci za nekih 30-ak sati, side questove mozete igrati mesecima. Igra je puna NPC-ova koji svako za sebe ima zasebnu pricu i drugacije je dizajniran, svaki ce vam davati zadatke nevezane ili vezane za glavnu pricu.
Oblivion je nelinearni RPG u real time-u iz prvog lica. Jedan od najvaznijih stvari u Oblivionu je njegovo prostranstvo,ima vise od 100 kvadratnih kilometra. Vi ce te peske ili jos bolje sa vasim vernim konjicem preci prostranstva koja su raj za oci(najvise za ovo su zasluzna odlicna grafika). Ko je zeljan avanturistickog duha Oblivion pruza mnogo skrivenih tamnica tvrdjava i ostalih mesta gde svako mesto krije neku svoju tajnu. Neprijatelja ima mnogo(ne po broju nego po vrsti), sve sto vise zalazite u drukcije predele menjace se vrste neprijatelja, ali nikad niste sigurni koje jacine cudovista vas mogu snaci.(cak ima i par neprijatelja kojih postoji veoma malo u igri i nalaze se u najtamnijim mestima). Putovanja su pojednostavljena tim sto ako zelite da odete u neki udaljeni grad dovoljno je samo da kliknete na mapu i pojavice te se u zeljenom gradu. Iako ovako veliko prostranostvo moze da uplasi neiskusne igrace(hi hi hi), nebrinite se svaki trenutako koji provedete uz Oblivion vratice vam se lepim.
Gameplay je dosta ujednostavljen u odnosu na Morrowind, oruzije i stit su vam uvek tu a magije mozete sada da bacate samo sa jednim klikom. Neprijatelje mozete lako izbegavati ,ali i veoma lako upasti u sukob. Interakcija izmadju NPC-ova i vas je isto veoma unapredjena, da biste ostavili utisak u delu gde se nalazite veoma je vazno da sto vise pricate sa NPC-ovima. Vase karakteristike necete kupovati ili dobijati vec cete naprimer sto se vise krijete rasce vam stealth skill, sto se vise borite raste vam battel skill, ali ovo treba i pazljivo koristit jer samim tim raste i skill neprijateljimaDo sada kritikovani Journal dosta redizajniran je pa je sada jedan "Sport Bill" tasnica, koja obuhvata, ne samo logoe i questove, vec su tu mapa inventar, koa i osobine vasih junaka. Nemogu da nespomenem maestroznu grafiku, koja vas nemoze ostaviti neravnodusnim, jednostavno sto vise predjete predela bicete zasenjeni detaljima i kvalitetu grafike.Ali zato vam treba zver od masine da biste normalnno igrali Oblivion.
Veoma sam zadovoljan sto je PC dobio ovako kvalitetan RPG,posle svih onih losih stvari(osim par casnih izuzetaka kao HOMM V i KOTOR). Igra ce vas sa mnostvo sporednih questova zabaviti mesecima i jos se pravi zakrpa i patcheva koji prosiruju svet Obliviona .

Dobro:Fenomenalna grafika,nelinearnost, side questovi, NPC-ovi....
Lose: Malo slabija prica,zahtevnost

9.5/10 Prvoklasni RPG koji pri samom izlasku ulazi u legendu.
Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us

Post je objavljen 03.06.2006. u 11:33 sati.