Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bamadux501

Marketing

Mali od Ede

Frenkie

Hamidović Adnan rođen je u Bijeljini 31.05.1982 gdje je živio do 1992 godine. Nakon izbijanja rata seli se sa svojom familijom u Njemacku (Nuernberg) gdje je živio do 1998 godine.

Prve korake u hiphop kulturi je upravo tamo napravio u Njemačkoj, prvi put čuo hiphop i počeo se baviti grafitima. Tamo je počeo pisati i prve tekstove koji su tad još bili na njamčkom jeziku. Za sebe kaže da je njemački hip-hop dosta uticao na njegav still repanja danas: "Tamo svi samo betlaju, tako da sam i ja najrađe piso battle textove!". Frenkie i dalje aktivno prati njemačku scenu i ona mu je i dan danas inspiracija.

Nakon povratka u BiH, u Tuzli se nastavlja baviti grafitima. Medju prvim je crtačima u BiH koji je nakon rata uzeo sprej u ruke i u potpunosti naredni period svog života posvetio crtanju. Tek 1999 sa početkom emisije FmJam na radiju Kameleon upoznaje Emira i Erola koji su tada skupa vodili tu emisiju i tu nastaju prvi demo snimci, u podrumu radio Kameleona (ko kaže da BH scena nema underground op.a).

Još prije osnivanja Disciplinske Komisije, Frenkie je imao grupu koja se zvala Prljavi Anđeli, tada još u postavi sa Komom i Adijem. No nakon osnivanje Disciplinske Komisije ta grupa se raspada, odnosno postaje dio Disciplinske Komisjie.

DK se skupila 1999 godine na jednom jamu u Tuzli. Cinili su je: Edo , Koma, Mire , Hmza i Frenkie sto se tice mc-ija. Dj je bio Emir, a Erol je bio odgovoran za sajt. Posle toga je usljedilo par demo snimaka koji su takodje rađeni u radiju kameleonu, i nakon kraceg vremena Edo obljavljuje svoje dvije pjesme koje će mu donjeti ugovor kod Menarta: "Mahir i Alma" i "Minimalni rizik".
Nakon snimanja svog prvog albuma Edo dobija dosta ponuda za koncerte i kreće na velike turneje širom cijele ex Jugoslavije. Frenkie se pridružuje Edi na svakom koncertu kao back-up MC. Frenkija je publika upamtila po njegovoj energičnosti i brzini koja jos na našim prostorima nije viđena. On nastavlja rad sa komisijom i paralelno tome pocinje i snimati prve solo stvari.

Onda slijede gostovanja na albumima prijatelja kao što su Marchelo i Edo Maajka. Na pjesmama Ne-mo-žeš i Ožeži pokazuje da je itekako ozbiljan konkurent kolegama na sceni i da ima jos dosta neistrošene energije. Od izlazka Edinog prvog albuma Slušaj Mter pa do danas ovaj duo je prešao uzduž i poprijeko cijeli teritorij ex-Yu, kao i pola Evrope. Sveukupno više od 250 nastupa u kratkom perioodu.

I tako snimajući i nastupajući, Frenkie kreće 2004 na snimanje svog prvog solo albuma.

ODLIČAN CD!

Nakon mnogobrojnih demo snimaka koje ste mogli poslušati na stranici: FMJAM.com i nakon par gostovanja na albumima prijatelja kao što su Edo Maajka, Marchelo i drugi, konačno je vrijeme za Frenkiejev solo album.

"Odličan CD" je sniman u Zagrebu u jednom od najjačih studija na Balkanu "Morris". Mix potpisuje Miro Vidović kojem se na par pjesama pridružio i Koolade.

Album sadrži 18 pjesama među kojima su tri koje je publika već imala priliku čuti na fmjam-u. Radi se o pjesmama 95%, koja se pojavljuje u remix verziji, MC i Hajmo rušit koja je takođe ponovo snimljena u Frenkijevoj solo izvedbi. Hajmo rušit je publici u BiH i Hrvatskoj poznata od ranije, a na radiju 101 u Zagrebu je bila i na prvom mjestu njihove Cener top liste.

Produkciju na albumu potpisuju već poznati hrvatski i bosansko-hercegovački producenti: Baby Dooks, Andrei kojeg smo mogli čuti na Edinom albumu No Sikiriki, Makro Polo, mladi obećavajući producent iz Zagreba koji je sarađivao sa dosta hrvatskih repera, Maca i Mayer iz Mostara, Somer iz grupe MG/Zenica i kao šlag na kraju najviše beatova potpisuje Risbo, mladi Bosanac koji živi i radi u Njemačkoj za poznate njemačke izvođače.

Evo i kratko predstavljanje gostovanja na albumu:
- "Raise" koja je ujedno i single ovog albuma, a na kojoj gostuje Mire vokal iz tuzlanske grupe Defence,
- "Creme de la creme 2" na kojoj je već poznata postava od prvog dijela, Edo Maajka i Marchelo,
- "Veza" na kojoj gostuje Flipstar , u Njemačkoj već poznat sa svojom grupom Creutzfeld & Jakob,
- "Verbalna gerila" na kjoj gostuju Ebyss takođe Bosanac koji živi u Švajcarskoj i repa na francuskom jeziku i Kwonel,
- "Sunnett" na kojoj gostuje Disciplinska Komisija i
- "Overdose" na kojoj možemo ponovo čuti Edu.

Sve u svemu na albumu možemo čuti dosta energičnog repanja na koje ste već navikli, ako ste i jednom bili na koncertu Ede Maajke ili poslušali neke od već navedenih Frenkijevih demo snimaka. Na albumu možete naći sve od battle tama, sa kojima se Frenkie i u prošlosti već isticao, pa do socijalnih tekstova i storytelling-a.

Još treba spomenuti da je za omot albuma odgovoran Aorta koji je i za Edu radio omot albuma No Sikiriki.

Na kraju vjerujemo da ste slušali dobre i vrlo dobre albume, al niste još čuli Odličan CD!!!






Post je objavljen 26.05.2006. u 22:23 sati.