Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ejvilenjaci

Marketing

ERDLUITLE («zemljani ljudi»)
- vile nađene u Švicarskoj i sjevernoj Italiji. Žive u planini, u spiljama, ili pod drevnim stećcima. Imaju veliku moć nad prirodom i mogu uzrokovati poplave i lavine. Donose plodnost svojim plesom u poljima, štite stoku i divlje planinske životinje. Uzimaju mlijeko od divokoza i imaju tajni recept za pravljenje sira od mlijeka divokoza. Vole jesti korijenje, grašak, bobice i svinjetinu. Obično su prijateljski raspoložene sa ljudima, a ponekad svojim miljenicima otkrivaju kada je najbolje vrijeme za sadnju ili pretvaraju lišće u drago kamenje ili zlato. Ponekad ukradu ljudsku djecu i ostavljaju «zamjene», koje se nazivaju Chrügeli.
- Visoki su između 30 i 90 cm , ten im je boje zemlje, tamne kose koja se s godinama pretvara u bijelu, a neki od njih imaju životinjske uši. Unatoč nogama sa plivaćim kožicama, utapljaju se pri pokušaju plivanja. Uvijek nose kapuljaču i dugačke kapute da prekriju noge.

ERDMÄNNCHEN («mali zemljani ljudi»)
- švicarske zemljane vile, vrsta Erduitlea. Obično su dobri prema ljudima, posebno prema siromašnima (koji ih nazivaju- patuljci s velikim ušima) i djeci, kojima daruju igračke, slatkiše ili novac. Jednom je jedan od njih stavio ugljen u ruku nekog dječaka, a on ga je bacio sa gađenjem, a kad su ga drugi dan našli neki ljudi, pretvorio se u dragi kamen.

ERDWEIBCHEN ili Herdwelbchen
- ženski Erluitle. One utječu na sve aspekte prirode, li ponekad rade na farmama, poput kućnih vilenjaka. Odlično pletu, a dobra je sreća imati ih u blizini. Otkad su švicarski farmeri prešli na mehanizaciju poljoprivrede, one su se počele povlačiti u divljinu, te povezanost između ljudi i vila više ne postoji.


Post je objavljen 17.05.2006. u 19:53 sati.