Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/thrash

Marketing

EXPLORER

Ono zbog čega pišem ovaj post je moja opsjednutost jednim super oblikom gitare (meni), a to je Gibson Explorer.

Gibson Explorer ili X-plorer (od 2002) izrađen je 1958., koja je onda bila poznata kao Futura. Nudila je radikalni futuristički dizajn. Njena početna "utrka" bila je bezuspješna pa je sve prekinuto 1959. Kako god bilo, 1975. Gibson ponovno izdaje Explorer navedeni time da su i druge gitarske kompanije dobro zarađivale prodavajući slične gitare.

Explorerove verzije
Postoji nekoliko verzija Explorera, uključujući nekoliko manjih, više "prijateljskih" i studijski Explorer. Explorer se također proizvodi u Gibsonovoj "Goth" liniji, što je prouzročilo neke od najčuvenijih Gibsonovih gitara uključujući Explorer, Flying V, SG, i Les Paul u mat crnom izdanju. Nekoliko je verzija proizvedeno i u Epiphoneu, Gibsonovoj nižoj klasi, bez nekog velikog poticaja.

Poznati korisnici
Jedan od najpoznatijih korisnika ove gitare uz Jamesa je The Edge iz U2-a. Heavy Metal muzičari Matthias Jabs iz Scorpions-a i naravno James Hetfield iz Metallice, su nenormalno povisili standard Exploreru u 80-ima. Nigel Tufnel (Christopher Guest) iz Spinal Tap svira je Explorera zajedno s mandolinom u pismi "Stonehenge". Eric Clapton bio je malo rijeđi korisnik Gibson Explorera, točnije, tjekom "461 Ocean Boulevard" turneje u 70-ima.

Drugi proizvođači
The Hamer Guitar kompanija proizvela je 1974. kopiju Explorera nazvanu Hamer "Standard". Hamer je potaknuo i druge proizvođače da proizvode gitare sličnog dizajna, uključujući i Gibson-a.

The Jackson guitar kompanija (sad u podružnici Fendera) je bila tužena od strane Gibsona za njihovu liniju Kelly gitara, koja je bila dosta slična X-ploreru, ipak puno lakše. Kelly je bia glađi i lakši, ali je sve ostalo bilo identično. Najpoznatiji korisnik ovih gitara je Marty Friedman iz Megadetha.

Druge kompanije koje su proizvele Explorer su: ESP, Dean Guitars i Ibanez.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us

Post je objavljen 19.04.2006. u 11:42 sati.