Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/skunkworks

Marketing

Metallica

Datum rođenja: 1981.
Mjesto i država: Los Angeles, SAD

Metallica (od početka je čini osovina James Hatfield i Lars Urlich, uz gitaristu Kirka Hammeta) je bila najutjecajniji heavy metal bend 80-ih godina, koji je publika obožavala zbog njihove jednostavnosti i odanosti glazbenim idejama. Proširili su granice žanra koristeći brzinu i glasnoću - ne zbog njih samih već kako bi naglasili svoje zamršeno strukturirane kompozicije. Puštanjem u prodaju njihova prvog albuma "Kill`Em All" iz 1983., započela je transformacija heavy metala iz underground pokreta u mainstream stil. Svakim su se albumom njihova svirka i tekstovi sve više usavršavali. Munjevito, ali istovremeno i složeno bubnjanje Larsa Ulricha savršeno se uklopilo s inovativnim sviranjem bas gitare Cliffa Burtona. No taj je fenomenalni basist tragično poginuo 1986. dok je grupa putovala kroz Švedsku, nedugo nakon izlaska njihovog remek djela "Master of Puppets". Grupa je ipak odlučila nastaviti, a Burtonovo mjesto preuzeo je Jason Newsted.

Dvije godine kasnije objavljen je ambiciozan album "...And Justice for All" koji je dosegao top 10 bez lansiranja singlova na radiju i uz minimalnu podršku MTV-a. Bio je to početak najkomercijalnijeg razdoblja djelovanja benda. Takozvani "Crni album", objavljen 1991. bio je globalni hit, samo u SAD-u razgrabljen u gotovo osam milijuna primjeraka. Hitovi "Enter Sandman", "Nothing Else Matters", "Sad But True"... vladali su eterom pune dvije godine, a golema svjetska turneja Metallicu je uzdigla do statusa najveće rock atrakcije početka devedestih.
Duga pauza bila je logičan potez, a nakon nje je uslijedila drastična promjena imidža (svi članovi benda su se ošišali) i album "Load" (1996.), s kojim su izgubili nešto obožavatelja zbog radikalne promjene zvuka u smjeru alternativnog rocka. Iako je album bio uspješan i osvojio je prvo mjesto na većini ljestvica, fanovi su im predbacivali pojavljivanje na šestom Lollapalooza festivalu.

"Re-Load" (1997.) je bio kombinacija novih pjesama i materijala neuvrštenog na prethodni album, a već sljedeće godine snimljen je i "Garage Inc.", dvostruki CD s obradama, a 1999. je puštena u prodaju i snimka live koncerta sa Simfonijskim orkestrom San Francisca. Veći dio 2000. proveli su baveći se sudskom tužbom protiv Napstera. Tužeći ih zbog povrede autorskih prava članovi Metalice izbacili su više od 300 000 internet korisnika iz pretplate, što im je također donijelo određen broj razočaranih fanova. U siječnju 2001. Jason Newsted najavio je odlazak iz benda, a Hetfield, Hammett i Ulrich zakopali su se u studio u užurbano radeći na novom projektu. U srpnju iste godine, odbacuju žalbu protiv Napstera svjesni da im je to donijelo više štete nego koristi. U kasnom ljetu 2001. bend je zamrznuo sve poslove, pa tako i snimanje u studiju zbog Hetfieldove rehabilitacije od ovisnosti o alkoholu, ali se 2002. snimanje ipak nastavilo.

Prije objavljivanja dugo očekivanog albuma "St. Anger", objavljeno je ime novog basiste - Robert Trujillo. Album je objavljen početkom lipnja 2003. U sklopu svjetske turneje Metallica početkom ljeta 2004. prvi put gostuje u Hrvatskoj.

Rick Rubin s Metallicom i Linkin Parkom
Najbolji svjetski glazbeni producent na svim glazbenim terenima

Metallica je putem službenog sajta www.metallica.com potvrdila rad na novom, zasad neimenovanom, studijskom albumu čijom će se produkcijom pozabaviti Rick Rubin.

Vrijeme izlaska također ostaje nepoznanica, ali je Metallica potvrdila koncertne nastupe u Južnoj Africi kao i mnogobrojna gostovanja na ljetnim festivalima diljem Evrope.

Osim suradnje s Metallicom, Rick Rubin će odraditi posao i na predstojećem albumu rap-nu metal grupe Linkin Park. Izlazak nastavaka multi platinastog uspješnika "Meteora" iz 2003. je najavljen za prosinac tekuće godine.

Novosti iz Metallica tabora via Crotallica
Malo sa Stonesima na turneji pa rad na novom albumu

Nakon skoro godinu dana pauze Metallica se vratila u studio, vježžbaju za nastupe sa Rolling Stonesima u svjetske sklopu turneje potonjih. Metallica bi trebala nastupiti kao specijalni gosti Rolling Stonesa 13. i 15. studenog u San Franciscu.

Metallica uz vježbžanje za svirku s rock metuzalemima navodno snima i novi materijal, te se novi album očekuje tijekom slijedeće godine. To će biti prvi album Metallice sa novim basistom, Robertom Trujillom.

U međuvremenu posjetite hrvatski Metallica fansite Crotallica.net koji donosi na svojim stranicama ekskluzivne slike benda u studiju.

I Metallica otvara za Stonese
Velik broj počašćenih da sviraju ispred rock dinosaura na novoj turneji

Heavy metal prvaci Metallica otvorit će nastup legendama i biti gosti Rolling Stonesima na dva koncerta u SBC Parku u San Franciscu 13. i 15. studenog.

Ono što bi prije nekoliko godina bilo nemoguće iz više razloga danas se pokazuje kao sasvim odgovarjuć i prigodan spoj.

Osim Metallice tijekom predstojeće promotivne turneje Rolling Stonesa, za koju se opet tvrdi da će biti posljednja, potvrđeni su nastupi nekih od slijedećih imena: John Mayer, Beck, Maroon 5, Blackeyed Peas, Joss Stone i Peral Jam.



Post je objavljen 17.04.2006. u 23:03 sati.