Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/thekupus

Marketing

..::holidays::..

evo kao i što znate došli su nam praznici=) jedva čekakamo neka iznenađenja...
evo mal sam kopala po netu pa sam naišla na par sitnica...
Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us

Simboli su Uskrsa uskršnji zec i jaje. Jaje je oduvijek bilo simbol početka, mogućnost da se stvori nešto novo. Jaje je oduvijek imalo značenja početka u mitologiji starih naroda.

U staroj Indiji legenda kaže da su nebo i zemlja nastali iz zlatnog jajeta koje je sjalo kao sunce i rascijepilo se na dvoje.
Perzijanci su početak svijeta što ga zlo još nije dodirnulo, zamišljali kao ogromno svjetlosno jaje.
Egipćani govore da je prvi bog izišao iz jajeta. Slično tome, postoji učestalo vjerovanje da je bog sunca izišao iz jajeta kao "dijete osmostrukosti". Unutrašnji je sarkofag u kojem počiva mumija, ovalnoga jajolikog oblika.
Grčki prikaz stvaranja svijeta govori o velikoj božici i prvoj majci Nikti koja polaže srebrno jaje. Iz njega izlazi bog sa zlatnim krilima: izlazi prvorođenac Eros, bog ljubavi. On je sve skriveno iz srebrnog jajeta iznio na svjetlo.
Finci u mitu o postanku govore o zlatnom jaju koje se konačno iz ljuske razdvojilo na nebo i zemlju, a žumance nastavlja sjati kao sunce.

Jaja se pronalaze u pretkršćanskim grobovima. Novi život koji probija tvrdu ljusku moguć je zato jer svako jaje nosi u sebi skriveno sunce, ima žumance u središtu. Tako jaje nije samo simbol početka svijeta već i novi početak stvaranja koji može nastati u svakom čovjeku kroz Kristovo uskrsnuće.
Kad djeca krenu u potragu za uskrsnim jajima u svitanje uskrsne nedjelje, to je ujedno potraga za skrivenim uskrsnim snagama u njihovu životu, u vanjskom činu traženja odjekuje "Traži i naći ćeš, kucaj i otvorit će ti se."

Za malenu djecu mi ukrašavamo jaja, polažemo ih na zelenu livadu i ona iz raznih kutaka zablistaju u duši kad dječje oko padne na živu boju kojom smo oslikali jaje. Ukras se na grčkom kaže žkosmosž, a kozmos ujedno znači i red i svijet. Tako bismo mogli reći da je ukras red u svijetu. Suprotno kozmosu jest kaos ili nered. U tom činu ukrašavanja jaja mi stvaramo različite krugove, valovite linije, spirale, trokute i drugo te tako jedan pol jajeta povezujemo s drugim i tim linijama ocrtavamo svoj unutrašnji red koji postaje vanjski, vidljiv na ljuski jajeta živih boja. Dakle, ta jaja koja se pronalaze nisu jaja kakva nalazimo u prirodi, već ona koja je dotaknula čovječja ruka.




pa efo svima koji slave SRETAN USKRSmahmahmahmahmahmah

Post je objavljen 15.04.2006. u 20:52 sati.