Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/deathdancer

Marketing

Sex Pistols

Datum rođenja: 1975 Mjesto i država: London, Engleska

Iako su postojali samo dvije godine krajem Sex Pistolsi su i u tom kratkom roku uspjeli potpuno promijeniti koncept moderne glazbe. Svojim grubim, nihilističkim singlovima i nasilnim izvedbama na sceni, bend je promijenio pojam rock&rolla. Bend je zapravo stvorio masivnu neovisnu underground scenu u Engleskoj i Americi na koju su uskoro ušli i bendovi koji nisu slijedili trominutne izlijeve bijesa Sex Pistolsa ali bez takve glazbe ne bi ni postojali.
Gitarist Steve Jones i bubnjar Paul Cook radili su u butiku čiji je vlasnik bio njihov menadžer Malcom McLaren, a basist Glen Matlock radio je kao prodavač u obližnjoj trgovini. Pjevač John Lydon, koji je kasnije nastupao pod imenom Jonny Rotten, susreo je ostatak benda u prodavaonici gdje su ga zamolili da se priključi bendu. Bend je svirao rock&roll glasno i napasno a Rotten je pjevao o fašizmu, anarhiji, pobačaju, nasilju i apatiji. Publicitet uzrokovan njihovim prvim singlom, Anarchy in the U.K., uzrokovao je to da je bend odbacila dotadašnja izdavačka kuća, EMI. Matlock je otpušten, a zatim su objavili i novi singl God Save the Queen pod izdavačkom kućom Virgin, koji je zabranjen na BBC-u. Na Matlockovo mjesto došao je Sid Vicious, dijete ulice koji za razliku od ostalih članova benda uopće nije znao svirati.
Nakon objavljivanja prvog albuma 1977. godine, bend se uputio u SAD na turneju koja je započela u siječnju 1978., a trajala je samo 14 dana. Rotten je napustio bend nakon nastupa u San Franciscou, vratio se u New York i osnovao Public Image Limited. McLaren je pokušao održati bend ali su se Cook i Jones ubrzo urotili protiv njega. Sljedeća dva desetljeća slijedio je nagli uspon Sex Pistolsa, a objavljena je i gomila demo snimaka, prerada i live nastupa što je još više učvrstilo kult izgrađen oko njih. 1996., kao proslavu njihove dvadesete godišnjice The Sex Pistolsi su se ponovno ujedinili s orginalnim basistom Glenom Matlockom koji je preuzeo ulogu Sida Viciousa koji je u međuvremenu preminuo. Bend je krenuo na internacionalnu turneju u lipnju 1996., a album Filthy Lucre Live, pojavio se skljedećeg mjeseca. Četiri godine kasnije, Julien Temple (koji je snimio njihov prvi film Great Rock & Roll Swindle), režirao je dokumentarac The Filth& the Fury.


Post je objavljen 07.04.2006. u 21:51 sati.