Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/shekyev

Marketing

Queen

Mjesto radnje: Engleska. Vrijeme radnje: 1971. Glavni likovi: Freddie Mercury, Brian May, Roger Taylor i John Deacon. Tema: Queen. Riječ je o bendu koji ulazi u legendu, te ostaje zapamćen i nakon više od desetljeća od zadnjeg snimljenog albuma.
Iako je bend službeno osnovan 1971. godine, vuče korijene četiri godine ranije. Godine 1967. su Brian May, Tim Staffel i Roger Taylor osnovali grupu Smile. No 1970, Tim Staffel je napustio bend, jer u njemu nije vidio perspektivu. Tada Freddie Mercury (pravim imenom Faroukha Bulsare) napušta svoj dotadašnji sastav Wreckage, pridružuje se Mayju i Tayloru i mijenja ime grupe u Queen. Nekoliko mjeseci kasnije pridružio im se basist John Deacon. U lipnju 1971. su održali svoj prvi javni nastup pred čak 80-ero ljudi.1973. godine započinju s ozbiljnom glazbenom karijerom i kreću na svoju prvu turneju s debitantskim albumom "Queen".
Ovaj album im nije donio veliki uspjeh, ali već sljedeće godine izdaju "Queen II", koji je osvojio top ljestvice u Velikoj Britaniji. Iste godine, 1974., objavljuju album "Sheer Heart Attack", te kreću na prvu američku turneju. Zanimljivo je da je prvi singl s albuma "Bohemian Rhapsody", snimana ukupno 3 tjedna, te da srednji dio pjesme nije snimio zbor, već su taj 'zbor' glasovi njih četvorice nasnimljeni 180 puta. Taj dio nisu mogli izvoditi na koncertima, pa bi prvi dio izveli uživo, a taj dio pustili da ide na playback, te bi otišli s pozornice te se nakon tog djela vratili natrag i ostatak pjesme izveli opet uživo. Kada je pjesma izašla kao singl, samo u Engleskoj je prodana u rekordnih milijun primjeraka.
1975. izdaju "A Night At The Opera", album koji ubrzo postaje platinast, te ujedno dolazi do broja 1 na britanskoj ljestvici albuma i tamo ostaje punih 50 tjedana. Nakon toga albuma postaju istinske super-zvijezde. 1978. objavili su "Jazz", njihov prvi album sniman izvan Engleske, u švicarskom Montreauxu i u francuskoj Nici. Prvi sinlg skinut s albuma bio je zapravo dvostruki singl "Fat Bottomed Girls/Bicycle Race", koji je uskoro povučen iz prodaje jer je na omotu bila prikazana malo poveća stražnjica gole djevojke koja se vozi na biciklu. Singl je vraćen u prodaju nakon što su na stražnjicu doprintane gaćice. Ne treba zaboraviti da su 06.02.1979. godine u sklopu svoje turneje, održali koncert u Zagrebu, a dan kasnije i u Ljubljani.


Post je objavljen 30.03.2006. u 14:55 sati.