Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ladydark

Marketing

KRATKA POVIJEST VUKOVARA...

"Netko je dirao moje parkove,klupe na kojima su još urezana vaša imena,sjenu u kojoj ste istodobno i dali,i primili prvi poljubac-netko je jednostavno sve ukrao jer,kako objasniti da ni Sjene nema?Nema izloga u kojem ste se divili vlastitim radostima,nema kina u kojem ste gledali najtužniji film,vaša je prošlost jednostavno razorena i sada nemate ništa.Morate iznova graditi.Prvo svoju prošlost,tražiti svoje korijenje,zatim svoju sadašnjost,a onda ako vam ostane snage,uložite je u budućnost.I nemojte biti sami u budućnost.A grad,za nj ne brinite,on je sve vrijeme bio u vama.Samo skriven.Da ga krvnik ne nađe.Grad-to ste vi."
("Priče iz Vukovara",Siniša Glavašević)


Vukovar je grad bogate i zanimljive tisućljetne povijesti.O tome svjedoče arheološki nalazi s lokaliteta Lijeva bara,gdje je otkriveno groblje njegovih prvih hrvatskih stanovnika iz 10. i 11. st.,a koje pripada bjelobrdskoj kulturi.
Vukovo je stari naziv za Vukovar koji se prvi put spominje u starim listinama kao Valko,Walk,Wolkov.Tragove tog naziva nalazimo već 1220.god. u starim listinama koje spominju Vukovsku županiju.Od 14.st. dobiva pomađaren naziv Vukovar,kada je Hrvatska u državnopravnoj zajednici s Ugarskom.Vukovo je bilo smješteno na ušću rijeke Vuke u Dunav,te je po toj rijeci i dobilo ime.Vukovska županija protezala se između Dunava i Save.
Vukovarska tvrđava nalazila se na povišenom položaju visoke dunavske obale i bila je važno strateško mjesto u obrambenom lancu protiv Turaka.Zauzeta je 1526. pri velikom vojnom pohodu Sulejmana Veličanstvenog.Turska vladavina trajala je gotovo 2 stoljeća.Imao je oko 3000 stanovnika ,5 gradskih četvrti,nekoliko džamija i dvije škole.
U 18.st. u sklopu austrijskog carstva ulazi u novo razdoblje.Naseljava se više Njemaca,Mađara,Židova,Rusina,Slovaka i Ukrajinaca,pa Vukovar postaje multinacionalan grad.
Njemački grofovi Eltz su 1736.god.,kupnjom velikog područja ,osnovali vukovarsko vlastelinstvo koje će tjekom dva stoljeća imati presudan kulturni i ekonomski utjecaj na razvoj.Tada se osnovao i Novi Vukovar,koji se razvija na lijevoj obali Vuke,u početku pretežno naseljen Nijemcima.Carica Marija Terezija 1745.god. obnovila je slavonske županije.Osnovana je velika Županija srijemska koja se protezala od Osijeka do Zemuna,a središte joj je bilo u Vukovaru.
U drugoj polovici 19.st Stari i Novi Vukovar spojit će se u jedan grad.Vukovar je poznat po baroknim i klasicističkim zgradama i palačama koje su oblikovale središnje trgove i ulice.
U povelji iz 1231.god. Herceg Koloman spominje da su se u Vukovaru naselili Nijemci,Mađari i Hrvati kojima je podijelio povlastice.
Vukovar je grad sjeveroistočnog dijela Hrvatske poznat po svojoj iznimno vrijednoj kulturnoj baštini,brojnim spomenicima kulture,muzejima,galerijama i knjižnicama.Barokni svodovi i vučedolska golubica ocrtavaju njegov potpuni srednjoeuropski identitet.


1991. GODINA

Vukovar je branilo oko 1800 hrvatskih boraca,a ukupnu vojnu silu Operativne grupe Vukovar,Vinkovci,Županja činilo je oko 5000 vojnika.
Agresor je na raspolaganju imao oko 30000 vojnika i pripadnika paravojnih skupina,te oko 1600 oklopnih borbenih vozila,gotovo 1000 oruđa zemaljskog topništva,oko 60 zrakoplova,te oko 350 topova i druge vojne opreme.
U kalvariji Vukovara poginulo je više od 4000 civila i branitelja,a ranjeno je oko 2500 osoba,dok je više od 1400 odvedeno u srpsko zatočeništvo.




Post je objavljen 30.03.2006. u 00:44 sati.