Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/aurum

Marketing

DO NOGU UČITELJA

DO NOGU UČITELJA

Autor: A l c i o n e

Naslov originala: At the Feet of the Master
Izdavač originala: The Theosophical Publishing House, Adyar, Madras, India
Prvo izdanje: 1910. godine
Prijevod trideset i trećeg izdanja iz 1974. godine: Emilio Trampuž
Izdavač: Teozofsko društvo u SFRJ, Zagreb, 1984.

P o s v e ć e n o ... o n i m a ... k o j i ... t r a ž e

PREDGOVOR - Dr. Annie Besant

Kao starijoj, dana mi je čast da napišem uvodnu riječ ovoj maloj knjižici, prvijencu jednog mlađeg brata, mlađeg tijelom ali ne i dušom. Učenja sadržana u njoj dao mu je njegov Učitelj pripremajući ga za Inicijaciju, a on ih je zapisao po sjećanju – polako i mukotrpno, jer njegovo znanje engleskog jezika je prošle godine bilo mnogo manje tečno nego što je sada. * Veći dio predstavlja prenošenje Učiteljevih vlastitih riječi; ono što nije doslovce rečeno je ustvari Učiteljeva misao uvijena u učenikove riječi. Dvije propuštene rečenice dodao je sam Učitelj. U druga dva slučaja dodana je ispuštena riječ. Osim ovoga, to je potpuno Alcyone ovo djelo, njegov prvi dar svijetu.
Neka ova knjižica pomogne drugima kao što je izgovorena riječ pomogla njemu – on je daje upravo sa takvom nadom. Učenja mogu biti plodonosna samo ako se žive, kao što ih je on živio kada ih je primio od Učitelja.
Ako se slijedi primjer kao što se slijedi pravilo, tada će se i čitatelju, kao i piscu otvoriti velika Vrata i njegove noge će kročiti na Stazu.

Annie Besant, prosinac 1910.

* Ovaj predgovor napisan je kada je Krishnamurtiju bilo petnaest godina i dok je bio pod starateljstvom Dr. Annie Besant. – izdavači. Tada je pisao pod pseudonimom Alcyone.

UVODNA RIJEČ

Ovo nisu moje riječi; to su riječi Učitelja koji me je učio. Bez njega ne bih mogao ništa ali uz njegovu pomoć sam stupio na Stazu. I ti želiš stupiti na istu Stazu pa će riječi koje mi je govorio pomoći i tebi, ako ih budeš slušao.
Nije dovoljno reći da su one istinite i lijepe; čovjek koji želi uspjeti mora učiniti točno ono što mu se kaže. Gledati hranu i reći da je ona dobra, neće zadovoljiti gladnog čovjeka; on mora pružiti ruku i jesti. Isto tako, čuti Učiteljeve riječi nije dovoljno; moraš učiniti točno ono što kaže, pazeći na svaku riječ, pazeći na svaki znak. Ako neki znak ne primijetimo, ako neku riječ propustimo, ona je izgubljena za uvijek; jer ON ne govori dva puta.

Kao preduvjeti za ovu Stazu potrebna su ova četiri svojstva :

Razlučivanje ..........Bezželjnost ..........Ispravno vladanje .......... Ljubav

Pokušat ću vam prenijeti ono što mi je Učitelj rekao o svakome od tih svojstava.

*****


Post je objavljen 21.03.2006. u 11:43 sati.