Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/samomisli

Marketing

Seksualni post

Oni koje je do moga posta dovela neka Internet pretraga koja uključuje riječ 'seks', mogu slobodno odmah zatvoriti ovu stranicu i potražiti neki drugi, lascivniji virtualni prostor. Ovdje neće biti provokativnih opisa seksualnih doživljaja niti pikantnih pojedinosti o mom ili bilo čijem spolnom životu. Ipak sam to ja, Uspe, a oni koji me čitaju znaju što mogu očekivati. Ukratko – bit će to samo još jedno teoretiziranje nastalo bilježenjem vlastitih unutrašnjih previranja i razglabanja. Dosadno.

Zašto uopće pišem o seksu? Pa eto, nedavno sam vodila jedan razgovor tijekom kojega mi se razbistrilo da, što se seksa tiče, imam samo jedan strah. Mogao bi se taj strah smatrati i fobijom. Dakle, jedini moj seksualni strah je onaj da ću nakon seksa samo željeti pobjeći što dalje od partnera. Da ću osjetiti prazninu zbog koje ću pomisliti: «Što ja radim ovdje, s ovim čovjekom?»; ili: «Je li mi ovo trebalo?». U neku ruku, to je vrlo korisna fobija. Poštedi vas neugodnih situacija, promiskuiteta, emotivnih i tjelesnih pogrešaka, osjećaja krivnje, izbjegavanja vlastitog odraza u zrcalu i… tko zna čega sve još. Naravno, zagovaratelji tzv. slobodnog seksa mogli bi taj strah smatrati ograničavajućim i reći da je on krivac za mnoge propuštene užitke. Može se cijela stvar promatrati i na taj način. No, razlike od užitka do užitka u sferi seksa apsolutno su nemjerljive. Vjerujem da su tu razliku osjetile i spoznale čak i promiskuitetne osobe, bez obzira na razloge zbog kojih zagovaraju i žive slobodan seks.

Seks je, ruku na srce, doista lijepa 'aktivnost'. No, što je, izuzmemo li tjelesni užitak, ZAPRAVO lijepo kod seksa? Orgazam? Pih. Za njega nam čak ni partner nije potreban. Pitate li mene, u seksu je najljepši osjećaj blizine. Činjenica da nam je neko drugo biće dovoljno blisko da s njim možemo raditi i dijeliti sve te 'smiješne pokrete'; činjenica da se želimo s tim nekim drugim bićem stopiti u jedno i da to drugo biće isto to želi s nama; da postoji netko s kim možemo do kraja upoznati sebe i biti slobodni na najiskonskiji mogući način. Goli tjelesni užitak možda bismo mogli sebi priuštiti i s nekim tko nam nije blizak, ali tada gubimo sve ono što, u kompletu s tim užitkom, čini DOISTA dobar i potpun seks – a to je i sve ono prije i poslije seksualnog 'čina'.

Ono prije, to su trenuci zavođenja. Snubljenja – rekli bi možda teoretičari seksa ili jezičari. Mislim na zavođenje koje prethodi svakom seksu s osobom s kojom to činimo, ne samo na ono koje prethodi prvom 'konzumiranju' veze. Nije li to lijepo – uvijek iznova zavoditi i biti zavođen? Nije li uzbudljiva nepredvidivost tih situacija i onda kad se radi o dugogodišnjoj vezi u kojoj vas još uvijek može iznenaditi erotiziranost atmosfere u neočekivanim situacijama? Katkad je dovoljan jedan pogled, osmijeh, dodir, promjena u tonu glasa ili u intonaciji da pokrene strast i da se razvoj situacije 'otkotrlja' u neplanirano erotiziranom smjeru. Ustrajno zavođenje je veliko umijeće. Vjerujem da je nedostatak tog umijeća 'krivac' za dobar dio propalih veza i brakova. Zavoditi je lako, ali trajno, uvijek iznova zavoditi veliki je izazov. U trajnom zavođenju zažive suptilne nijanse osvajanja koje u površnim odnosima ne postoje.

Još ljepše od onoga prije, svakako je ono poslije. Ono nakon orgazama. Ono kad se želite (umjesto da razmišljate o tome kako pobjeći) zagnjuriti u prostor između ramena i vrata voljene osobe. Ono kad se želite s njom smijati, ljubiti i razgovarati, zapaliti cigaretu, jesti u krevetu, zajedno se tuširati, šutjeti ili trabunjati, grliti se, šaptati, raznježiti se ili spavati. Ono kad cijelim bićem osjećate spokoj. Ono što nikako, nikako, nikako ne možete osjećati s nekim s kim ste u krevetu završili slučajno i za koga vas ne veže osjećaj blizine.

Mislim da svima nama, bez obzira na seksualne navike i sklonosti, treba upravo to – osjećaj da nas netko želi u cijelosti, a ne samo kao tijelo uz pomoć kojega će zadovoljiti svoje seksualne potrebe. A ta se cjelina zaokružuje, potvrđuje, ostvaruje – kako god hoćete – upravo u onome što dolazi nakon seksa. Iako je i to, što se mene tiče, seks. Seks na jednoj višoj razni, onoj koja uključuje dvije kompletne osobe, sa svom njihovom emotivnom, duhovnom, intelektualnom i tjelesnom prtljagom.

Kad pišeš o seksu u totalno aseksualnom stanju, to ne može biti jako uzbudljivo, čak i ako upotrijebiš riječ seks dvadesetak puta u jednoj kartici teksta. Ispričavam se stoga svekolikom čitateljstvu zbog izostavljenih sočnih pojedinosti kojima su se, možda, ponadali zbog naslova ovog posta. Na kraju ovog dosadnog seksualnog teoretiziranja, ostaje mi još samo pozvati se na ljubav i tvrditi da u pitanjima seksa najvažniju ulogu ima srce. «Čovjek samo srcem dobro vidi», tvrdi Antoine de Saint-Exupery. A ja dodajem da se čovjek samo srcem dobro seksa. Ili, još preciznije, da čovjek samo srcem dobro radi – bilo što.



| 10:06 | Ostavi svoj trag (32) | Ne printaj, misli na šume | #
ovisi s kim je seks bio :) (chewbakkka 21.02.2006. 10:24)

O da, srcem se najbolje seksa. O da. :) (beštijica 21.02.2006. 11:23)

bljak :) beljjjj također ( 21.02.2006. 12:03)

Bez obzira na prvotnu (gore navedenu) preporuku o odustajanju od daljnjeg čitanja, prokleta radoznalost nije dala SRCU mira, pročitah post do kraja. Mi, aseksualna bića, se naravno odmah nađemo u razmišljanjima. No ima i još jedna komponenta seksa koju mnogi zanemaruju i prečesto zapostavljaju: smirujuće dejstvo i opuštajući utjecaj seksa na cjelokupni organizam i usudim se reći utjecaj na psiho-fizičko zdravlje. Pa poznata je priča da čak i lavice u čoporu smiruju agresivnost svojih mužjaka seksom. Dakle, nije nam svima do seksa uvijek i na svakom mjestu, ali želim reći kako u svemu tome veliku ulogu ima i zadovoljstvo partner(ice)a i naravno vraćamo se na tvoj zaključak - najbolji seks je onaj koji se radi srcem i iz srca. :))) (alkion 21.02.2006. 12:10)

Ima nešto i u onome kad grezo kažu:"sigurno ju/ga sinoć/jutros nije dobro okrpio/la". Koliko ljudi razularenih, nesmirenih korača ovijem svijetom. I na koncu ne samo da srce dobro vidi, ono je i najjači organ. Trebali bi se više na njega "oslanjati". :) (Trica 21.02.2006. 14:25)

Jako se slažem! (erich2 21.02.2006. 15:34)

citat:"Nije li uzbudljiva nepredvidivost tih situacija i onda kad se radi o dugogodišnjoj vezi u kojoj vas još uvijek može iznenaditi erotiziranost atmosfere u neočekivanim situacijama?" to je baš problem kod mladih parova.. nakon nekog vremena nemogu pronači tako nešto i onda veza pukne.. (činjenica 21.02.2006. 18:20)

lijepo napisano. da, seks sa srcem, u ljubavi, je najbolji i jedini vrijedan. (misteriozo 21.02.2006. 18:49)

E ovo je trebalo znati: napisati post o seksu u kojemu je seks sporedna stvar. Lijep post Uspe, puno više o ljubavi nego o seksu, ali zaista lijep. (Rock Roll 21.02.2006. 19:22)

Glasam za seks, a protiv apstinencije! Po mogućnosti obavijen ljubavlju. (misko 21.02.2006. 19:22)

Posljednjih dana svraćam ovdje često, pronalazim i oživljavam davno uskladišteno. Rastužiš me, pa nasmiješ. I taman kad me dotakne tvoja tuga, potakneš me da osvijestim ljepotu i važnost ovog trenutka. I koliko god ti bila Uspomena, i koliko god tvoj put sada bio trnovit u tebi se da prepoznat Ružu. Doći su ja opet na ovo odmorište. Pozdrav. (E, a što se tiče zadnjeg posta, nasmijala si me ... rekla bi moja kuma...umjesto komentara... svakoj budali njegovo veselje). (učiteljica 21.02.2006. 19:34)

konačno osvježavajući način pisanja o sexu... potpisujem onaj dio kad kažeš da je osjećaj blizine, i bliskosti, ono što sex čini potpunim...možda nisi koristila te rječi, ali ja sam si to tako prevela :-) ne dođe ta spounaja odmah, dođe s godinama kad skužiš da sex bez ljubavi i nema baš previše smisla, čak prestane biti neki užitak... kad podvučem crtu, tako ja osjećam :-)) (indian woman 21.02.2006. 20:59)

Kako je jedan moj prijatelj to lijepo opisao... sex bez ljubavi je samo uspaljeno mehaničko trenje. Dok sex s ljubavlju i iz ljubavi, božansko iskustvo bliskosti. Slažem se s tobom, međusobna ljubav je primarna, a sex je njezin prirodni slijed i zajedno bi trebali biti u harmoniji. (brokuli 22.02.2006. 00:17)

Razlika između seksa i ljubavi u tome je što su u ljubavi oba organa zadovolj(e)na. ;) Drago mi je što si se vratila, dugo te nije bilo. (Scorpy 22.02.2006. 01:43)

Gle dobro kazes da se suzdrzavamo zene jer si mislimo "zar nam je ovo trebalo?" hehehe...zato i ja pazim :D i da...mazenje posli toga....mmmm :) (Teeja 22.02.2006. 02:14)

Drago mi je što si ovdje, uživala sam kao i uvijek. Helix ( 22.02.2006. 11:35)

bataille kaze da je trenutak ekstaze razlicit od trenutka seksualnog uzitka - daleko je blizi pruzenom/datom uzitku. usudicu su dodati da je prava ekstaza (pro)buditi se uz Nekoga a ne spavati s njim/njom. (igoric 22.02.2006. 12:07)

Prije i poslije, zaokruzena cijelina.. Jako, jako lijepo.. (Lily 22.02.2006. 13:14)

Odličan post! (Jana 22.02.2006. 14:25)

Koliko sam puta samo osjećala tu prazninu nakon seksa... Sretni su oni koji nađu osobu s kojom se nakon seksa mogu osjećati mirno i spokojno, a ne prazno i tupo. (predodređena 22.02.2006. 20:37)

Moram biti kritična prema nečemu što si napisala. :)) A to je ova "dosada" koju spominješ u više navrata koja navodno izvire iz ovog tvog posta. Jer, gle, nema sočnih detalja - kakva poza, kakve gaćice i kakvi zvukovi. :) Moram te iskritizirati na vlastitu samokritičnost samo zato što nemaš pravo. :)) Nije dosadno. Nimalo. U ostalom se sa tobom definitivno slažem. Seks je jedan od načina relaizacije ljubavi. Stoga mi je osobno potpuno neprihvatljivo biti intiman s nekime prema kome ne osjećam iskrenu intimnost duše i srca. (pegy 22.02.2006. 22:44)

I opet sam pročitala tvoj post čim si ga objavila, a ostavila si par dana za komentar. Ovaj puta nisam željela bolje s vremenom oformiti svoje mišljenje, nego sam tražila nešto s čim se ne bih slagala :) Nisam našla :)) (Trill 23.02.2006. 07:41)

Točno, jako lijepo napisano! Ostavljam pozdrave! (friva 23.02.2006. 10:59)

meni se cini da ti vec duze vrijeme na ovom blogu vodis ljubav riječima sa svojim vjernim citateljima. oni to prepoznaju, a onda slijedi dugo maženje, prevrtanje po toplim plahtama tvojih riječi. pripali se tu i pokoja cigareta, omakne se i poneki duboki uzdah. reminiscencije...draga moja, da si se rodila u Indiji, vjerujem da bi se o tvom haremu učilo iz povijesnih knjiga;) voli te (Sunčica 23.02.2006. 15:22)

Slažem se, slažem i opet se slažem! ;) Lijepo si to napisala. Onaj odlomak s podebljanim "osjećaj blizine" - baš me se dojmio. ;)) (Big Blue 26.02.2006. 00:52)

Ispravak - i ne samo taj odlomak, nego i cijeli post ;)) (Big Blue 26.02.2006. 00:52)

Zanimljivo... i doista se slazem s Tobom glede toga "...svima nama...treba osjećaj da nas netko želi u cijelosti, a ne samo kao tijelo... " - iz tog razloga sam i na apstinenciji, jer MENE BEZ MENE, toga nema, kako sam nekoc pisala u jednoj svojih 'kapljica'. Srdacni Ti voooZdric :))) (M.H.Svabica 26.02.2006. 23:59)

vidin ja da se ode neće napisat novi tekst dok ja ne ostavin svoj trag. žrtvujen se za dobrobit društva i iako me bole ove gore napisane šporkarije pogaziću svoju rič i teška srca i s bolon u duši ostavljam svoj pečat sa vječnom nadom i sveprisutnim strahom da mi nikada više nečeš učiniti ništa tako strašno (pastir 28.02.2006. 20:50)

osjećaj blizine i srce, i imaš pravi doživljaj....:))))))) (morenza 01.03.2006. 22:00)

Jako je važno sve prije seksa kao i sve poslije. Neko istraživanje pokazuje da 18% muških nakon seksa jednostavno odmah zaspi, 29% zapali cigaretu, a 53% se obuće i ode kući! ..... Ovo je napisano za one koji dolaze gledati da li se pojavio novi post (a - nije!!). (Ponton 03.03.2006. 15:27)

seks na višoj razini...da... (zara 04.03.2006. 19:16)

5000 PETTISUĆITI!!!! jel se dobija kakva nagrada za to (pastir 05.03.2006. 01:51)


Post je objavljen 21.02.2006. u 10:05 sati.