Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/spuz

Marketing

Sastanak Ekološko Vrtlarske sekcije (EkV),


U uvodnom dijelu prof.Ibraković objasnio nam je koji su ciljevi današnjeg sastanka sekcije: 1. Formirati skupine i 2. Dogovoriti pravila, promišljati uloge i doznati načine na koje žele surađivati :

1. Formiranje skupina: Raspored sjedenja u učionici je bio takav da su učenici svojim ulaskom sjeli u obilježenu skupinu. To su tri skupine: sjeme, panj-umjetnost i blogeri-prezentacije-život, na stolu se u kratkom sažetku nalazili ciljevi skupina u projektu sjeme-panj-umjetnost-život.

1. CILJEVI SKUPINE SJEME
Image Hosted by ImageShack.us

- Razvoj ljubavi prema prirodi

* Najveća je vrijednost potaknuti učenike na pažljivo promatranje svijeta oko sebe. Ljudi često »ne vide« promjene koje se oko njih odvijaju i ne uočavaju detalje u okolišu. S ciljem kvalitetnog osobnog života, potrebno je obogaćivati percepciju još od najranije mladosti.

* Pri osmišljavanju aktivnosti koje će se odvijati u našem vrtu, razmišljali smo možda je za mnoge odrasle kasno, ali djeci valja omogućiti da steknu svijest o povezanosti s prirodom, svijetom i mjestom u kojem žive. O tome kako čovjekovo ponašanje mijenja svijet, jer iz te spoznaje izrasta sposobnost za donošenje ispravnih odluka.

* Baveći se biljkama i počevši po mogućnosti od sjemena, nama će se u podsvijesti utisnuti osjećaj za izmjenu godišnjih doba, negdje u sivoj kori mozga bit će pohranjeno sjećanje na ljepotu cvijeća, miris bilja, okus tek ubranog voća i povrća.

* Očuvanje genetske raznolikosti kulturnih biljaka

Osnivanje “banke gena” zavičajnih sorti

Osnivanje “baze podataka” o zavičajnim sortama i foto dokumentaciji

Osnivanje “mreže” čuvara starih sorti razmnožavanje sjemena

* Suradnja s udrugom «Rustica» Zagreb

- Podizanje svijesti o vrijednosti biološke raznolikosti i ruralne baštine Hrvatske



2. CILJEVI SKUPINE PANJ-UMJETNOST
Image Hosted by ImageShack.us

- Poticanje samoinicijative kod učenika,

- Osposobiti učenike za samostalnu vlastitu proizvodnju,

- Kreativnost u oblikovanju,

- Samostalnost,

- Mogućnost izbora,

- Razvoj ljubavi prema prirodi,

- Stvaranje osjećaja vrijednosti vlastitog rada,

- Stvoriti radne navike,

- Veće sudjelovanje učenika u nabavci i pripremi potrebnog materijala i alata,

- Upoznati umjetnički pristup u prirodi,

- Pratiti razvoj svog djela,

- Praćenje suvremenih trendova u umjetnosti,

- Suradnja sa zainteresiranim umjetnicima i tvrtkama koje žele sudjelovati u ovom projektu,

- Organiziranje kreativnih radionica i prezentacija za širu javnost.

- Koristiti model kao oblik djelatnosti u agroturizmu.



3. CILJEVI SKUPINE BLOGERI-PREZENTACIJE- ŽIVOT
Image Hosted by ImageShack.us

- Predlaganje i izrada novih projekata,

- Sudjelovanje u prikupljanju podataka o rezultatima projekta (pisanje učenika, vođenje dnevnika, snimanje, fotografiranje, uređivanje bloga, intervjuiranje i sl.),

- Prezentiranje naših postignuća.

- Sudjelovanje na sajmovima, skupovima i radionicama.

2. Dogovor o pravilima, promišljanju uloge u skupini, doznati način na koji žele surađivati. Za ovu aktivnost imali smo zadatak da ispunimo anketu.

Nakon što su skupine ispunile anketu, prof Ibraković je rekao da odredimo glasnogovornika skupine. Zadatak glasnogovornika je bio da nam predstavi skupinu, izvijesti o tome koliko učenika se opredijelilo da budu stalni članovi, povremeni članovi, te da iznese promišljanje skupine o očekivanjima i na koji način žele surađivati kako u skupini tako i na razini cijelog projekta.

Nakon analize ankete i predstavljanja skupina dobili smo sljedeće rezultate:



SKUPINA

STALNI ČLANOVI

POVREMENI ČLANOVI

SJEME

Ana Marija Barić 2a, Nikolina Ilić 3a, Julijana Lujić 3a, Ivana Aga 3a

Kristina Aračić 2a, Andrijana Prskalo 2a, Dragana Opačak 2a, Lucija Grgić 2a, Helena Janković 2a, Danijela Kokanović 2a.

PANJ-UMJETNOST

Denisa Bahić 1b, Ivana Ivanko 1b, Zvonimir Neretljak 1b, Ines Matasović 1b, Tatjana Panić 1b, Katica Čabraja 1b, Mislav Crnjac 4a, Josip Sabo 4b, Josip Odžić 4g

Svjetlana Kelemović Mostarkić, prof. Domagoj Botica 3b, Hrvoje Klepić 4a, Vedran Koropatnicki 4a, Ivan Crljen 4a

BLOGERI-PREZENTACIJE-ŽIVOT

Josip Vrbat 4a,Slobodan Bakavić 4g, Marin Murgić 4g, Mirela Knežević 3a

Ovo su rezultati ankete, glasnogovornici su komentirali što su njihovi osnovni ciljevi: skupina Sjeme glasnogovornica je bila Ana Marija Barić 2a njihov osnovni zadatak je proizvodnja sakupljanje i čuvanje sjemena starih sorata u našem školskom vrtu; skupina Panj-Umjetnost glasnogovornik je Josip Sabo 4b oni planiraju raditi i dalje na aktivnosti obrade panja do umjetničke i uporabne vrijednosti; skupina Blogeri glasnogovornik je bio Vrbat Josip 4a oni će raditi na uređenju bloga http.//spuz.blog.hr i prezentaciji postignuća pojedinih skupina ocijenili su da bi oni morali surađivati sa ostalim skupinama, predložili su da oni ubuduće sazivaju sastanke i dogovaranja planiranja aktivnosti.

Aktivno u radu skupine Panj-Umjetnost sudjelovala je i Svjetlana Kelemović Mostarkić, prof.ona je imala ulogu i člana skupine i kritičkog prijatelja prof. Ibrakovića u Akcijskom istraživanju, što je sigurno i zanimljivost i za nas sve novo veliko iskustvo. Pedagoginja Biserka Halavanja je snimala sat.

pozdrav



Post je objavljen 15.02.2006. u 08:59 sati.