Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/thedoorsofperception

Marketing

jedina razlika izmedu mene i luđaka je ta da Ja nIsaM lUda!!!

I neeD an inSpireJsen…da…hM…eeeEE u suboTu se idE u paLacH…jeA,bIraTi mIss i misTera sKole…i pJevati na kAraoKama…dOdA ja cU tebi kUpiT kaRtu pa se ti OnDa misLi…oK?iNace oCete neKi duBokouMni poSt iLi ne???brZo mi odGovoritE…i pAf paLa je odLuka na dUbokOumni,iaKo smO mi maLoumni…aLi neVermInd…=) po ceMu moGu danaS pLjuvatI?po prOfacima neCu,dA me ne iZbace iz sKole…ma uGlavNom mI vaS ipaK voLimo…dA se ne lJutite *)
AHa da rOxy fuLL sI me naLjutila s onIm toDay…uKrast cHu ti tu biLjeznicU kaKo gOd!!!i jOs cu te vise zivciraT…da mOzes opRavdano sRati 24-7!!!vAzi???hM da daNas pOsvetIm poSt jeDnoj od naJdraZih stVari u moM ziVotu-umJetnost… tj.u ovom sLucaju mom naJdrazem sLikaru,Daliu,koji da je ziV 23.01bi imao100gOd…ki$$ ivana



"Jedina razlika između mene i luđaka jest u tome što ja nisam lud", rečenica je o kojoj se dosta raspravlja ovih dana, a izrekao ju je prije mnogo godina ekscentrični španjolski slikar Salvador Dali, čija se 100. godišnjica rođenja obilježava diljem svijeta u utorak 11. svibnja. Od izložaba u njegovu rodnom Figuerasu, Barceloni, Madridu, Sankt Peterburgu, Rotterdamu, Veneciji, Americi, proslavi će se pridružiti i Hrvatska prigodnim kazališnim izvedbama i glazbenim videoprojekcijama u Kulturnom centru Kaptol centra. I danas, petnaest godina nakon njegove smrti, život toga katalonskog ekscentrika, poznatog po šiljastim brkovima, za koje je govorio da mu služe kao antene za kontakte s izvanzemaljcima, i te kako intrigira javnost, osobito psihijatre. Upravo uoči proslave njegova stotog rođendana psiholog Lopez Herrero objavio je knjigu pod nazivom "The Hidden Face Of Salvador Dali", u kojoj je zaključio da je Dali bio psihički bolesnik.

- Kod Dalija je zanimljivo to što je bio svjestan da je lud, no to je ludilo donekle uspio obuzdavati - napisao je Herrero. U tome su mu, tvrdi on, pomagali supruga Gala (pravim imenom Helena Djakanov Devulina) i umjetnost, zahvaljujući kojoj je postao "božanski Dali". Ludilo se u pravom svjetlu pokazalo tek nakon Galine smrti, kada je prikovan uz krevet zbog Parkinsonove bolesti, odbijao jesti, trgao cjevčice za infuziju iz žila, napadao bolničarke koje su se brinule o njemu u njegovu domu u Figuerasu i namjerno mokrio u krevet.Dalijev je život bio obilježen skandalima, bizarnim voajerskim seksualnim sklonostima (mrzio je da ga netko dodiruje pa je masturbaciju smatrao najvišim oblikom seksa), homoseksualnošću, štovanjem fašizma i, kako su tvrdili njegovi poznanici, zloćom. Odmalena je Salvador Felipe Jacinto Dali Domenech davao do znanja da je drukčiji od drugih. Rođen u dobrostojećoj obitelji u katalonskom gradiću Figuerasu, odbijao je pokoravati se autoritetu i društvenim normama, a kako ga je majka Felipe Demenech Ferres nevjerojatno razmazila, već je kao dijete bio spreman na najapsurdnije pothvate kako bi dobio ono što želi. U osnovnoj školi pokazivao je nesvakidašnji dar za crtanje, a 1922. godine upisao je likovnu akademiju San Fernando u Madridu. Već kao srednjoškolac izlagao je svoja prva djela i tako se sa 18 godina upoznao i zaljubio u pjesnika Federica Garciju Lorcu. Ljubav je uskoro puknula, no tada se 1929., kada se pridružio francuskim nadrealistima, zaljubio u ženu svoga života - mnogo stariju Ruskinju Galu. Preoteo ju je nadrealističkom pjesniku Paulu Eluardu.

Život s Galom nalikovao je "tutnjajućem vlaku". Njih su dvoje novac trošili nemilice. Ona ga je varala sa svim i svakim, kockala, trošila bogatstvo na ljubavnike. On je zavodio bogatašice. Početkom rata preselili su se u Ameriku, gdje je Dali organizirao izložbe nalik cirkusima. Prijateljevao je i surađivao s piscem Henryjem Millerom, Waltom Disneyjem, pjevačicom Amandom Lear, Pacom Ibanezom, Alfredom Hitchockom. Kad je ostario, Dalijev pomoćnik Peter Moore došao je na ideju da se slikar potpisuje na prazne listove papira i prodaje ih za sitan novac trgovcima umjetnina, koji bi na njih tiskali Dalijeva djela te to dalje skupo prodavali. Vlasti su otkrile prijevaru. No, i danas je teško razlučiti originale od kopija na tržištu. Nakon Dalijeve smrti 23. siječnja 1989. njegova je ostavština tako postala predmetom mnogih sporova.Ludost vrijedna štovanja"Svi su pjesnici ludi", napisao je engleski pjesnik Robert Burton u svojoj knjizi "Anatomija melankolije" 1621. godine aludirajući na to da ludost i kreativnost često idu zajedno. Mnogi su veliki umjetnici - pjesnici, slikari, skladatelji - bili psihički bolesnici. Leonardo da Vinci većinu je svojih djela nesvjesno napisao naopačke (sdesna nalijevo), Vincent Van Gogh psihički je obolio sa 35 godina, a sa 37 je počinio samoubojstvo, Francisco Goya obolio je od shizofrenije, Frida Khalo bolovala je od manične depresije... Od psihičkih su poremećaja patili slikar Paul Gauguin te pisci Ernest Hemingway, Virginia Woolf, Sylvia Plath, Edgar Alan Poe, Mark Twain, Walt Whitman...


Post je objavljen 25.01.2006. u 19:22 sati.