Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/chimaera

Marketing

Duh ili propuh - slučaj Amityville

amityvilleStavite na trenutak na stranu činjenicu virujete li u duhove ili ne.

Evo jedne zanimljive pričice o jednoj kućici s Long Islanda, izgrađene 1928 godine, koju zovu Amitywille. Kuća je izgrađena na mjestu gdje su pokapani Indijanci. Ovi događaji su se uistinu dogodili, o njima je snimljeno više filmova među kojima san pripoznala film «Poltergeist».



Tekst je uzet sa starog misterije.org

DeFeo obitelj
Oko 3:15 ujutro, 14. studenog 1974. godine dvadeset dvogodišnji Ronald DeFeo ustao se iz kreveta i uzeo svoju 35 mm pušku i izašao iz TV sobe. Ronaldovi roditelji, dvije sestre i dva brata su pogubljeni te noći, svaki od njih pogođen u glavu straga. Nakon nekoliko dana Ronald je priznao ubojstva iako je kasnije tvrdio da je policija priznanje iz njega izvukla batinama.
Na saslušanju 22. studenog 1975. godine Ronaldov odvjetnik uložio je žalbu braneći svoga klijenta ludilom.
Žalba je odbijena i Ronald je osuđen za 6 ubojstava 2. stupnja te kaznom po 25 godina za svako ubojstvo (150.godina ukupno). Danas se nalazi u strogo čuvanom zatvoru u Danemorra-i. Ronald DeFeo i dalje tvrdi da je čuo glasove koji su ga proganjali neko vrijeme dok je bio u kući te da je bio opsjednut. Govorili su mu "Pobij ih, pobij ih sve!". Svemu je bila kriva nadnaravna sila koja se tamo nastanila. Usprkos odluci porote doista postoji nekoliko pitanja u DeFeo slučaju na koja još ni danas nema odgovora, samo nagađanja. Tako npr. Puška kalibra 35mm pri pucnju proizvodi veliku buku. Kako to da se ni jedan od šest članova obitelji nije probudio pri prvom pucnju, te kako to da se ni jedan od njih nije borio nego su umrli pogubljeni s leđa u krevetu dok su spavali? Zatim ubojstvo se dogodilo u 3:15 ujutro, po zimi. Ostale kuće su na malom razmaku od one u kojoj je živjela DeFeo obitelj. Nitko od susjeda nije čuo pucnjeve iako je puška opalila šest puta.

Obitelj Lutz
George i Kathy Lutz znali su nešto malo o DeFeo pokolju, samo da je mladić pobio cijelu svoju obitelj, kada su odlučili kupiti kuću. To im nije smetalo pri kupnji. "Agentica zapravo nas nije smatrala za ozbiljne kupce," Prisjeća se Kathy. "Mislim da joj je samo dosadilo prekapati razna mjesta jer nisu imala sve što smo mi zahtijevali. Stoga je odlučila pokazati nam nešto što je smatrala da je izvan našeg dohvata. Potpuno se iznenadila kada smo joj rekli da ćemo uzeti kuću."
Kuća je bila odmah uz vodu zajedno s malim molom, garažom i bazenom. Bila je dovoljno velika i za Georgov ured, ali bila je nešto skuplja nego što su namjeravali potrošiti. Ukratko bila je kao savršena za njih, za podizanje obitelji.
18. prosinca 1975. godine, nešto više od godinu dana od kako se je dogodio pokolj u kući George, Kathy, njihova djeca te pas Harry uselili su se u kuću.
Dan nakon useljenja obitelj Lutz pozvala je velečasnog Mancusso da blagoslovi kuću. No kada je velečasni započeo ceremoniju nevidljiva sila napala ga je, a kroz kuću je navodno odjeknuo užasan glas govoreći im "Izlazite!". Kasnije stručnjaci za parapsihologiju zaključili su da je blagoslovljene kuće izazvalo zlo, probudilo ga te započelo lančanu reakciju događaja koje će utjecati na Lutzove još godinama. Usprkos paranormalnoj pojavi, velečasni je dovršio ceremoniju te otišao iz kuće. Kasnije u samostanu velečasni je bio napadnut drugi put od nevidljive sile, ovaj put puno jače. Završio je s teškim ozljedama i borio se za život nekoliko dana u bolnici. Iako je bio teško ozljeđen čim je došao k svijesti pokušao je kontaktirati Kathy i Georga te ih upozoriti. Želio im je reći da odmah napuste kuću. Stalno ih je pokušavao kontaktirati telefonom no svaki put kada bi se linija uspostavila i kada bi počelo "pozivati" nešto se dogodilo i linija se prekinula. U međuvremenu čudne stvari događale su se i Lutzevima. Polagano ih je kvarila demonska sila. Bilo je poput neke noćne more. Čak i danas Lutzovi imaju problem odvojiti ono što se je zbilja dogodilo od onoga što se događalo samo u njihovim umovima. Nakon prvih 36 sati George je počeo osjećati da nešto nije uredu.
"Prije Amityvilla ne sjećam se da sam se ikada jako uplašio", kaže George. Jednostavno nisam takav tip osobe koji bi odmah skočio kada bi nešto zašuškalo u mraku. Ali napad na mene započeo je tako čudno da tek kada smo otišli iz kuće i kada smo se počeli prisjećati događaja shvatio sam da sam zapravo bio napadnut."
"Jednostavno se nisam mogao zagrijati.", prisjeća se danas.
Počeo je provoditi sve više vremena uz veliki, otvoreni kamin u dnevnoj sobi, odvajajući se od vatre jedino da bi nacijepao još drva ili da provjeri termostat koji je konstantno očitavao svega 8 stupnjeva u sobi.
(Istraživači paranormalnoga nazivaju ovo manifestacijom psihičke hladnoće- sposobnost duha da iscrpi temperaturu iz žrtve ili iz sobe. Ta energija, koja prouzrokuje hladna mjesta u prostoriji, je pretvorena u negativnu energiju koja se okreće protiv žrtve od koje je uzeta.)
Kathy je također nešto osjećala. Iako su George i ona bili u braku kratko vrijeme bila je sigurna kako dobro razumije svoga supruga. Sada joj se činilo kao da se mijenja na gore.
"Čak noćima kada bi se uspio odvojiti od kamina te kada je došao spavati u krevet uvijek bi se budio oko 3:15 ujutro, obukao se te izišao van šećući okolo po snijegu do mola. George je bio uredna i čista osoba no najednom je počeo zaboravljati čak i na osobnu higijenu. Kamin mu je postala opsesija."
Sljedećih 28 dana Lutzevi su prolazili kroz svoj osobni pakao.
George se nastavio buditi svako jutro u 3:15, točno vrijeme kada je DeFeo pobio svoju obitelj, sa snovima i vizijama njihovih smrti, na tisuće muha skupljalo bi se u sobi. Voda u WC-u koji se je nalazio na katu pocrnila je poput tinte, namještaj i stvari bile su bacane s jednog kraja sobe na drugi. Mala Amy sprijateljila se s nevidljivom jedinkom koju je zvala Jodie, a njihovom sinu Gregu prozor je zdrobio prste no kasnije su rane nestale. Čak se i pas počeo mijenjati, režao je i lajao na sve te se skrivao po kući.
15. Siječnja, samo 28 dana nakon useljenja, Lutzevi su pograbili nešto odjeće te pobjegli u strahu. Za sobom su ostavili vrijednost veću od 40 000 $, automobil, antikvitete, čamac, odjeću, igračke…

Warrenovi
Warrenovi su 2 od 9 ljudi koji su pokušali istražiti događanja u kući. Upleli su se u slučaj kada su se upoznali s velečasnim Pecararo koji ih je zatim upoznao s Lutzevima. Lutzevi su se tada već preselili kod Kathyne majke. Prvi puta Warrenovi su ušli u kuću s reporterom Chanell 5 vijesti, profesorom s Duke sveučilišta i predsjednikom američke udruge za paranormalna istraživanja (SPR). Prvi dan Lorraine Warrner non-stop je primala vizualne i audio vizije o tome što se dogodilo u ovoj kući. Nakon toga Ed Warren zaputio se u podrum gdje je ugledao sjene kako se pomiču. Sjene su ga pokušale oboriti na zemlju. Nakon što ih je na kratko uspio otjerati, napad je ponovljen, ovoga puta su ga pokušale podići s zemlje. Ed je tada shvatio da je ovo jedan od vrlo teških slučajeva zla, no nije mogao ni zamisliti koliko je uistinu težak.
Lorriane je bila uplašena čak i prije ulaska u kuću. Prije polaska uzela je sa sobom relikviju oca Pia koje su stigle poštom dan ranije od nepoznatog pošiljaoca. Dok se uspinjala na 2. kat osjetila je nevidljivu silu koja ju pokušava usporiti, poput vala vode koji se je spustio na nju odozgo. Ušli su u Missynu sobu. U Missynoj sobi namještaj je ostao potpuno isti tj. onaj koji je imala obitelj DeFeo. Lutzeva djeca spavala su u krevetima u kojima su pogubljena DeFeova braća i sestre. Osjećaj u sobama bio je apsolutni horror. Ed i Lorriane otišli su iz kuće oko 1:15 ujutro, pod velikim utjecajem onoga što se je dogodilo ovdje. Toliko su bili preplašeni da su se zaklinjali da se neće vratiti... ali jesu i rođena je Amityville legenda…


Činjenice ukazuju da se u toj kući događalo nešto šta nije moguće na jednostavan način objasnit. Koliko god odbijali vjerovat u paranormalne pojave ovo ipak otvara mnoga pitanja na koja, na razini danas prihvaćene znanosti, nije moguće odgovoriti.
Osobno virujen u duhove, samo ih još nisan definirala, jer možda to nisu umrle duše kako bi se ovdje dalo zaključit pošto je kuća izgrađena na indijanskom groblju, možda je to potpuno druga «vrsta», drukčiji oblik života..


Post je objavljen 11.01.2006. u 00:18 sati.