Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sometimesmelly

Marketing

AlcOhOl,....!!??

Cuga je postala nešto bez čega je bilo kakva zabava nezamisliva, bilo na klupici u parkiću, bilo na rave partyjima. Uostalom, i kad se tata druži sa svojom ekipom, uvijek padne dobra kapljica koja završi veselim pričama tipa: 'Sjećaš se kad se Joža nabajsal i legao kod punice…'

Ništa čudno, pod utjecajem alkoholnih para čovjek dobiva osjećaj slobode, oprez popušta, pa se i najveći sramežljivci nađu u ulozi zabavljača pričajući viceve, divlje plešući ili upucavajući se nekom komadu.

Hej, pa to je tako cool. Zašto bih onda prestao/la s nadolijevanjem? Zato što postoje priče s tužnim završecima koje se ne pričaju tako rado.

• Cuga kao bijeg od problema: Nezadovoljstvo prestaje kad si malo pocugaš, osjećaš se opuštenije, postaješ primijećen/a u društvu, automatski se osjećaš moćnije i samouvjerenije, pa ti se čini da sve probleme možeš riješiti. Tko ne bi želio jednostavan način za postizanje sreće? No nakon triježnjenja (mučnog i bolnog, dodajmo) problemi ipak ostaju.

• Želja da te smatraju odraslim/om: OK, takva je želja sasvim normalna u toj fazi odrastanja, ali način na koji pokušavaš to ostvariti je kontraproduktivan, naročito mazohističko nadmetanje u pokazivanju 'baždarenosti'. Zrelost se dokazuje odgovornošću, a ne stanjem koje te može navesti na neželjeni seks, vožnju u pijanom stanju ili kakvu drugu neodgovornu glupost.

• Dosada: To je stvarno jadan motiv. Istraživanja su pokazala da tinejdžeri koji ne mogu podnijeti samoću, koji se ne znaju sami zabaviti i sve im je dosadno zanimaciju pronalaze u opijanju. Tada alkohol (i droge, također) postaju lažni prijatelji. Osim toga, na taj način cuga postaje zajednička tema za brijanje s istomišljenicima, bacanje u akciju tko će i kako nabaviti cugu i eto zanimacije za cijelu ekipu.

• Otpor roditeljima: Starci su ti zabranili alkohol do osamnaeste i ti radiš baš ono što su ti zabranili. A tek kad vidiš kako se ispod ljutite face zapravo brinu – tvoj cilj je u potpunosti postignut! Alkoholu se najčešće okreću tinejdžeri koji u sebi nose mnogo srdžbe jer alkohol izaziva agresivno ponašanje pa je to način kako svoju ljutnju mogu izbaciti. No, priznaj, napiti se i porazbijati stakla na školi, lampe u kvartu, stolice na igralištu ili, nedajbože, nečiju facu – baš i nije cool.

• Samosažaljenje: Nesretni tinejdžeri svojim cuganjem žele na sebe skrenuti pozornost, bilo da su nesretni zbog nekih obiteljskih razloga, bilo zbog problema u ljubavi. To je naročito karakteristično za cure koje pijanstvom podsvjesno žele emocionalno ucijeniti ili uvaliti osjećaj krivnje, primjerice: Ti si me doveo u ovako očajno stanje! Svoju bol, koju si mi ti nanio, mogu utopiti samo u alkoholu. Ti si kriv za sve i samo me ti možeš spasiti.' Jasno ti je da će takva politika, makar bila i nesvjesna, onu drugu stranu samo otjerati i potvrditi da se spasila na vrijeme.



Post je objavljen 28.11.2005. u 19:42 sati.