Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sljaker

Marketing

iPortal donosi vijest

Na iPortalu objavljenja je vijest o posljednjim događajima u Itas-u. Hvala autoru teksta. Na linku imate i nekoliko vrlo dobrih fotografija.
Preporučam i Ivanec online

Itasovi metalci prekinuli štrajk glađu


Riječima sindikalca Dragutina Varge "Štrajkaši, voljno!", nakon kojih prekaljeni metalci nisu uspjeli zadržati suze, jučer predvečer 18 je radnika i radnica Itasa d.d u stečaju nakon tri dana prekinulo štrajk glađu. Iako su prethodno čuli da je njihov slučaj dignuo veliku “prašinu” u Saboru, te da je odmah nakon toga premijer Sanader sazvao hitnu sjednicu Vlade na kojoj je jedina tema bila Itas,...

... u to da se nešto u “slučaju Itas” ipak pokrenulo povjerovali su tek nakon dolaska saborskih zastupnika Vladimira Kurečića (HDZ) i Ivana Čehoka (HSLS).

- Nećemo pressicu održati u mraku – rekao je Kurečić, a potom su itasovci klicanjem i pljeskom pozdravili struju koju im je, točno u 16 sati, ponovno uključio HEP. Kurečić je potom izjavio kako je Vlada, nakon povratka premijera iz Estonije, reagirala u roku samo dva sata te ocijenila neprihvatljivim da radnici štrajkom glađu na sebe dižu ruku, a da istodobno postoje opravdane sumnje u to da je cilj većinskog vlasnika Itasa bio uništiti proizvodnju, radnike poslati na zavod za zapošljavanje, te ostatak tvrtke postupno rasprodati.

Da je Vlada dobro upućena u kronologiju zbivanja u Itasu pokazuje i to što je Kurečić precizno iznio brojne momente o njegovu poslovanju i sumnjama u fiktivne i nezakonite transakcije, te izrazio uvjerenje u to da su prijave radnika završavale u ladicama mjerodavnih institucija, te je da poznato “tko je i pod čijim patronatom kupio 80 posto tvrtke i tko je osnovao tvrtke-kćeri u koje se slijevalo “vrhnje”.

- Dosadašnji dug za struju ući će u stečajnu masu Itasa, a na njegov trošak ide i sva struja koja će odsad biti utrošena u proizvodnji. Vlada obvezuje upravitelja da s radnicima što prije pokrene proizvodnju koliko je to moguće, da nađu strateškog partnera, te da se temeljni kapital tvrtke ili smanji za potraživanja radnika, ili da se dug prema državi i radnicima pretvori u njihov vlasnički udio u novoj tvrtki – poručio je Kurečić.

- Smatramo nedopustivim da župan Čačić predstavnika radnika naziva “smećem” i da ga izbacuje iz ureda te da se stvarno pridruži rješavanju Itasovih problema, a ne da se “pere” izjavama o tomu kako će Županija dati jamstvo za struju kad je dobro poznato da nikakvo jamstvo niti ne može dati bez Vladine suglasnosti – naglasio je Kurečić

- Uključivanje struje tek je prvi “čin” u rješavanju slučaja Itas. Sada trebamo “rasvijetliti” i vlasničku strukturu i to tako da se radnicima, ako već ne mogu biti namireni i obeštećeni u novcu, potraživanja pretvore u vlasnički udio. Potpuno zaustavljanje proizvodnje bila bi najgora varijanta, smrt tvrtke, jer to bi značilo gubitak partnera i narudžbi. Vjerujem u Itas, to više što sam svojedobno razgovarao s vlasnikom BHS-a (tvrtke koja je ranije poslovala u Ivancu, op.) koji mi je rekao da bolje radnike od itasovaca nije imao! – kazao je Čehok.

- Nakon sedam mjeseci bez plaće i neisplaćenih putnih troškova za 23 mjeseca, radnici su danas u poziciji da više ne govore “dajte nam plaću”, već “dajte nam raditi”, jer s radom i proizvodnjom doći će i plaća. Mi sada prekidamo sa štrajkom ali i poručujemo javnosti da ćemo, pokuša li nas se opet uključiti u razne “solucije” s dosadašnjim poslovodstvom, obnoviti štrajk, ali tada sa svih 220 radnika. Zahvaljujemo svim građanima, radnicima brojnih tvrtki i partnerima koji su nas zvali, izražavali nam potporu ili nas hrabrili sokovima, čajem i vitaminima. Nadasve zahvaljujemo politici koja je u roku 24 sata uspjela učiniti ono što smo mi pokušavali mjesecima – kazao je na kraju sindikalac Dragutin Varga.

Pressici su nazočili i potpredsjednik ŽO HDZ-a Dragutin Kišić i GO HDZ-a Ivanca Josip Krtanjek, te stečajni upravitelj Velimir Slamar i regionalni povjerenik SSSH u Varaždinu Siniša Miličić.

Štrajk je potom završen prvim obrokom nakon tri dana – kobasicama kojima je Hrvatska demokratska zajednica štrajkaše počastila u svojim prostorima.



Post je objavljen 18.11.2005. u 11:28 sati.