Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/b3

Marketing

The best off (3)

Prije redovnog literarnog kutka da se osvrnem na biser koji je upravo izašao na naslovnici blog.hr. Riječ je o reklami za "popis predvidljivosti u američkim filmovima" by Jesus Quintana. Sam popis je okej, ništa posebno, ali zanimljivo kako su na naslovnici naveli jedina dva primjera koji su zapravo logični i postoji jako dobar razlog zašto su u američkim filmovima. Pa da malo razjasnimo stvari ljudima kojima su strane kulture smiješne, čudne i nedokučive:

Svi telefonski brojevi u bilo kojem američkom filmu počinju sa 555!

Nadam se da nitko nije pomislio da je ovo slučajno. Naime, početni broj 555 je rezerviran za filmove i nitko od građana ga nema. Kad ne bi bilo tako, moglo bi se dogoditi da u nekom filmu slučajno objave nečiji privatni telefonski broj. I ta bi ih osoba, naravno, tada mogla tužiti.

Nisam siguran koliko je čvrsto ovo pravilo jer mi se čini da sam gledao neke američke filmove iz nezavisne produkcije i tamo telefonski brojevi nisu počinjali s 555. No, za Hollywood ovo apsolutno vrijedi.

Svi sjednu za šank i naruče pivo. I dobiju pivo. Kao da ne postoji više vrsta piva u Americi.

To je zato što puno barova u Americi ima svoj designated beer. Svatko tko ulazi u bar vidjet će svjetleću reklamu iznad ulaza i znati da će, ako traži samo "pivo" dobiti baš to. Ukoliko je u nekom baru designated beer, recimo, Heineken, ako traži "pivo", dobit će Heineken. Ako želi nešto drugo, recimo Stellu, morat će izričito tražiti Stellu.

Naravno, još jedna kvaka u nespominjanju marke piva je to što se u Americi svaka reklama plaća. I kad god netko traži piće neke marke, budite sigurni da je sponzor pljunuo lovu za to.

A sad idemo na SF.

Frederic Pohl: "Gateway" ("Kapija")
Sad je došlo vrijeme da se krene kopati po dalekoj prošlosti mog sjećanja. Ono čega se sjećam o "Kapiji" navodi me na pomisao da bih, poput "Disposesseda", u tom romanu puno više uživao danas nego kad sam bio klinac; pola romana čini prepucavanje s psihijatrom što je podžanr prema kojemu sam razvio sklonost tek nakon puberteta. Tako da, eto, ja zbilja ne znam koliko to jest dobro, mogu reći da mi se samo čini da je dobro. I da vjerujem da bi roman dobro legao i nekom ljubitelju psihološki profilirane književnosti. Treba napomenuti da su mi kasniji nastavci "Kapije" čak i u srednjoj školi pomalo išli na živce, tako da ih preporučujem samo fanovima.

Robert Silverberg: "The Book of Skulls" ("Knjiga lobanja")
Ovaj me roman pomalo podsjeća na Salingerovog "Lovca u žitu" iako zapravo ne znam zašto. Možda je stvar u tome da su glavni likovi podjednako stari (iako je "Lovac" stariji srednjoškolac, a Silverbergovi su studenti), a možda je i riječ o polaganom, blago ciničnom stilu i općem okruženju. Ovo definitivno spada u kategoriju "književnost", iako je upitno koliko je to zapravo SF. Da Silverberg nije tipični SF pisac, pitanje je bi li itko ovu knjigu trpao u taj žanr. Zapravo, što više razmišljam o njoj, sve sam više siguran da je riječ o izletu u mainstream iako službeno postoje fantastični elementi; ovo je definitivno jedan od romana na koji misle fanovi kad arlauču da je novi val 60-ih "ubio znanstvenu fantastiku".

Ursula K Leguin: "Always Coming Home"
Kao prvo, ovo nije roman nego zbirka priča, pričica, izmišljenih narodnih predanja i epova, pjesama, običaja, a sve to vezano uz narod koji naseljava Kaliforniju u nekoj neodređenoj dalekoj budućnosti. Kao drugo, ne znam može li se ovo nabaviti igdje kod nas, riječ je o prilično nekomercijalnom i manje poznatom djelu. Dok sam je čitao, poprilično me živcirala i bila mi je naporna, ali sad kad razmišljam o njoj, shvaćam da je riječ o vrlo ugodnoj poetskoj knjizi. Ovako retrospektivno (jer, kao što rekoh, živcirala me dok sam je čitao) čini mi se da je čak ostavila veći dojam na mene od "Lijeve ruke tame" kojoj bih dao pet minus, što je ispod Leguininog prosjeka. VRLO se ne preporuča onima koji vole Clarkea ili Bujoldicu, ali ljubiteljima bilo čega što je dobilo Nobelovu nagradu će jako dobro sjesti.


Post je objavljen 18.10.2005. u 00:30 sati.