Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/b3

Marketing

Repent! The end is nigh!

U nedjelju ujutro sam se vratio s RiKona koji se, nakon jedne preskočene godine, opet održao ovog vikenda u Rijeci. Više informacija o samom događaju za mjesec-dva ćete moći pročitati u Parseku, a ovdje ću malo o briljantnom predavanju Korada Korlevića pod nazivom "Ima li života u svemiru?"

Sad, ne može se baš reći da se Korado nije držao teme, ali pitanju iz naslova posvetio je, recimo, posljednjih petnaestak minuta, a ostalo je bio uvod: što je svemir, koliko je velik, kako izgleda, što je život, kako nastaje i kako sve može nestati. Evo nekih naglasaka iz predavanja koji su me fascinirali:
- ekspanzionistička tehnološka civilizacija će s vrlo velikom vjerojatnošću propasti u roku od nekoliko stotina godina. Eksponencijalni rast dovest će do trošenja raspoloživih resursa nakon kojega planet više neće moći podržavati sadašnji stupanj tehnologije. Istovremeno, porast dekadencije zapadne civilizacije - u smislu smanjenja sklonosti rizicima (nakon nesreće Space Shuttlea i smrti sedmoro astronauta, američki svemirski program zaustavljen je na nekoliko godina; što bi bilo da ih je poginulo stotinu?) - spriječit će ljudsku vrstu da dođe do drugih resursa.
- ljudska evolucija - to jest prirodna selekcija - je zaustavljena; nema više opstanka najuspješnijih. Kao rezultat imamo pad prosječne inteligencije i teže rješavanje tehnoloških problema.
- čovjek je kao vrsta postao ovisan o tehnologiji. U promijenjenim okolnostima - energetska kriza, udar asteroida, promijenjena klima - došlo bi do masovnog pomora Homo sapiensa.
- "Kad sam došao na SF konvenciju prije dvadeset godina vidio sam ljude u skafanderima i slično. Danas ih vidim s mačevima i u srednjovjekovnim odorama što znači da su ljudi sve manje skloni pomicanju granica, danas počinjemo bježati u svjetove koji su za nas ugodniji i prijateljskiji. Međutim, ukoliko se takav trend nastavi, tko će kolonizirati Mars? Tko će krenuti u svemir ako svi budu htjeli ostati kod kuće i igrati se u virtualnim svjetovima?"

Da spomenem i jedan dosta blizak primjer. Znate li tko radi u hrvatskim brodogradilištima? Ukrajinci, Bugari, Rumunji. Znate li zašto? Zato jer Hrvati za taj posao nisu zainteresirani usprkos tome što je nezaposlenost velika. Hrvati su prefini. Pa, civilizacije su padale i za manje gluposti.


Post je objavljen 10.10.2005. u 09:09 sati.