Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/b3

Marketing


Ipak...

Je li itko primijetio Sharon Stone u nekoliko zadnjih epizoda "Pravde za sve" ("The Practice")? Ja slučajno pogledao jednu epizodu u utorak nakon što sam malo kasnije došao kući i nakačio se (ne zbog SS, taman je jučer gostovanje završilo, a serija je zbilja dobra... za sad). Ono što je zanimljivo je da fatalna glumica ovaj put i nije glumila totalno fatalno; jes' da je luđake prilično lako glumiti (iako se i to može zasrati), ali ovaj je put bila sasvim u rangu okolne vrlo dobre ekipe. I sad si ja mislim, kako to da je u svim onim blokbasterima posao odrađivala preko one stvari (pun intended), dok je u jednoj više-manje normalnoj seriji napokon pokazala i nešto glumačkog talenta?

No, to je zapravo logično. Kao prvo, vidio sam je i u nekom ranijem filmu gdje je isto tako glumatala i suhoparno izgovarala rečenice, pa se onda u "Sirovim strastima" malo popravila (ne previše, doduše), "Sliver" sam gledao napreskokice, a "Specijalist" (ili kako se već zvalo ono sa Sylvesterom Stalloneom) je bio toliko loš sam po sebi da se njena loša gluma izgubila poput prljave vrećice na Jakuševcu. No, čovjek uči dok je živ, a kažu da je SS jedna od najinteligentnijih osoba u Holiwoodu pa eto, valjda je vidjela što joj fali, poradila na tome et viola...

Isto tako, činjenica je da se u spomenutim filmovima i nisu tražile neke glumačke sposobnosti; "Sirove strasti" nisu zamišljene kao psihološki triler nego pornić za ćudoredne, a i u ostalima je poanta bila u njenom seksipilu, a ne dramskoj umješnosti. No, stara je istina da je čovjek onoliko dobar koliko ga okolina povuče (čast izuzecima) i u okolnostima kad zbilja treba glumiti, Sharon Stone je posegnula u bunar i izvukla na svjetlo dana nešto glumačkog talenta. I, zapravo, ispala jako dobra (no pun intended).

Ovo bi mogao biti i poticaj za hrvatske glumce. Jedan od najboljih novijih filmova, "Tu", je ispao dobar između ostalog i zato jer redatelj i scenarist nisu glumcima dali previše teksta pa je stvar ispala okej, nije bilo prenemaganja, osjećajnih dijaloga i sličnog. Međutim, jedna druga teorija kaže da su hrvatski glumci zakurac zato jer s tekstovima koje dobijaju bolji niti ne mogu biti. Pa, ako ćemo pogledati primjer gospođe Stone, rješenje je jednostavno - dajte ljudima normalan tekst i normalan scenarij i imat ćete i dobre glumce.

No, naravno, onda bi trebalo počistiti neke tekstopisačke sinekure u koje se ekipa uvaljala, a to je u Hrvatskoj oduvijek išlo malo teže, zar ne?


Post je objavljen 07.10.2005. u 22:21 sati.