Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/b3

Marketing

Umrla Đekna. Konačno.

Došao je i taj dan, trakavica zvana "Pregovori još nisu počeli, a kaće, nezna se" je završena i datum ulaska Hrvatske u EU - najveću konglomeraciju nacija u povijesti - polako se počinje pomaljati iza brda. Da, još je daleko, ali je sad bar na vidiku. I to na užas svih koji tancaju po koncertima mog prezimenjaka, vape za sirom i vrhnjem s natprosječnom količinom nehigijenskih bakterija i spremni su jesti travu samo kako u njihov smrdljivi tor ne bi ušao dašak svježeg zraka i donio miris različitosti.

No, dobro, ajmo sad malo ozbiljnije. Iako Evropa nije potpuno loša stvar kako je prikazuju oni koji se osjećaju nelagodno pred svime što se nalazi izvan vidokruga njihovog rodnog brda, nije bogami ni potpuno dobra. Ono čega će se najviše trebati bojati u budućnosti je rastuća evropska birokracija, golemi mastodont koji će u dugim hodnicima svaki proces donošenja odluka toliko zapetljati da će i sama demokracija doći u opasnost da postane spretno održavana iluzija. U povijesti se pokazalo da su velika carstva propadala upravo zbog toga - jedan centar moći želio je diktirati pravila igre velikom broju različitih komponenti i, naravno, stvar je bila osuđena na propast. I dok moderna politička teorija - bar ona liberalna (ne neoliberalna) - govori u prilog usitnjavanju uprave što većem spuštanju odlučivanja na građane, EU ide upravo u obrnutom smjeru - objedinjavanju moći u jedan centar u kojemu će se donositi odluke za cijeli kontinent.

No, to nije toliko hrvatski, koliko općeniti problem. Zapravo, na neki način male zemlje ulaskom u EU dobivaju više moći nego što je to slučaj s onim velikima; dok je u neuređenoj džungli međunarodnog prava vladao zakon jačega, u EU je prije samo nekoliko dana jedna mala Austrija - primljena u članstvo prije samo 15-ak godina - lupila šakom o stol i izgurala svoje, u inat gigantima kao što su Velika Britanija i Francuska. Ne, evropske birokracije se puno više trebaju bojati Francuzi, Englezi i Nijemci čije su snažne države sada prisiljene poštivati pravila koja vrijede za sve. Nedavno se to i pokazalo prilikom prošlogodišnjeg radničkog bunta u Njemačkoj, kad vlada nije mogla dati radnicima ono što je htjela jer su je u tome spriječila pravila iz Bruxellesa. Pa, ako je to problem velikih, neka se veliki time pozabave. Hrvatima u EU može biti samo bolje.


Post je objavljen 05.10.2005. u 10:41 sati.