Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/b3

Marketing

Jesus Christ Superstar

Dobio sam na mail link na zgodan tekst o doživljajima jednog studenta na jednom od konzervativnijih američkih sveučilišta. Riječ je o još jednoj epizodi iz epa znanost vs. religija dodatno začinjeno nedostatkom smisla za humor određenih struktura.

Tekst možete pročitati ovdje, a prije nego što netko kaže "glupi Amerikanci, to se samo kod njih može dogoditi", prenijet ću tekst iz svog starog bloga, ako ga eventualno netko onomad nije pročitao.


3. 11. 2004.

Svi smo mi Ameri


Da, uvijek je lako biti general poslije bitke, ali zaista, koga su iznenadili rezultati američkih izbora? Možda samo naivne idealiste, vjernike u "demokraciju" i američki san, neupućene, poluzainteresirane i sve one koji vjeruju da je cijeli svijet sličan njihovoj bližoj okolini, ili bar onome kako tu svoju bližu okolinu vide.

No, prava istina je da se ovog tjedna u supersili preko bare dogodilo nešto vrlo normalno.

Tkogod je smatrao Sjedinjene Američke Države kolijevkom demokracije, ultraliberalnom predvodnicom slobodnog svijeta ili bilo kakvim prigodnim superlativom kakvim patriotski osvješteniji Amerikanci vole sami sebe nazivati, možda je bio zbunjen, ali rezultati posljednjih izbora samo su još jednom svijetu potvrdili relativno poznatu činjenicu: Amerikanci su neobrazovan, nezainteresiran, povodljiv i, prije svega, konzervativan narod koji svoje interese - i to kratkoročne interese - stavlja ispred interesa ostatka svijeta. Zaista, u zemlji gdje najviše predstavničko tijelo troši stotine milijuna dolara kako bi potaknulo škole da pod seksualnim odgojem ne govore o kontracepciji, nego o apstinenciji, u zemlji gdje djeca svaki dan prije nastave s rukom na srcu pjevaju nacionalnu himnu kako bi im se od najranijih nogu utuvilo u glavu da su Država i Nacija najvažnija stvar na svijetu, čiji je školski sustav paradigma zatucanosti i nebrige u cijelom zapadnom svijetu, što je logičnije nego da na izborima pobijedi - i to s najviše glasova u povijesti - čovjek čiji IQ iznosi 91, koji je najveći suficit u američkoj povijesti u dvije godine pretvorio u deficit, koji je postao sinonim za gospodarske prijevare počinjene u korist osobnih prijatelja i koji je očigledno lagao svojoj naciji uvevši je u krvavi rat? Kad se sve to tako posloži, izborna pobjeda dosadašnjeg predsjednika zapravo je najočekivanija stvar na svijetu.

Dakle, mora da su Amerikanci zaista natprosječno glup narod.

Ili možda nisu?

Zapitajmo se: kakvu su to glupost napravili Amerikanci, a drugi narodi izbjegli u svojoj mudroj stoljetnoj povijesti? Hoćemo redom? Talijani su, na primjer, ponovo izabrali Berlusconija nekoliko godina nakon što je isti bio prisiljen odstupiti s premijerskog mjesta zbog niza financijskih i medijskih skandala. Kao rezultat, Italija je jedna od rijetkih zapadnih zemalja s predsjednikom protiv kojega se vodi nekoliko sudskih sporova zbog prijevare i lopovluka. Dalje, Austrijanci su prije nekoliko godina doveli na vlast stranku čovjeka koji je cijelo vrijeme bio obično populističko blebetalo bez i jedne rečenice ozbiljnog političkog programa. Dalje treba spomenuti Ukrajinu i Bjelorusiju: u obje zemlje dobar dio glasačkog tijela podržava autokrate koji su svoje novčanike sašili od nacionalne zastave, između ostalog i zato jer tako u njih više stane; zatim daleki Peru u kojemu je parlament vrlo brzo došao pameti i opozvao predsjednika koji se u svojoj fotelji brzo pokazao kao slučaj za ozbiljno kliničko promatranje, samo da bi na nekim od sljedećih izbora isti opet dobio gomilu glasova. No, ne trebamo ni ići tako daleko - u Velikoj Britaniji je Margaret Thatcher imala dovoljno vremena da saspe u prah britanski zdravstveni sustav i pokopa još nekoliko aspekata društva samo zato jer se glasačima sviđala čvrsta ruka (i treba imati na umu da nije ona bila ta koja je izgubila izbore, nego su je, preplašeni njenim rastućim radikalizmom, iz fotelje izvukli njeni rođeni konzervativci). Naravno, nikako ne treba zaboraviti ni činjenicu da su i Adolf Hitler i Slobodan Milošević na vlast došli (ili je potvrdili) slobodnom voljom naroda.

I, naravno, šećer na kraju: kako je danas rekla voditeljica na Radiju 101, "dok smo pratili rezultate američkih izbora, prisjetili smo se situacije od prije godinu dana kad su mnogi intelektualci, građanski pokreti, pametni ljudi, pokušali doprinijeti razvoju normalnog društva potičući ljude neka, ako ništa drugo, 'začepe nos i glasaju', samo da bi na kraju promatrali kako većinu dobivaju oni drugi". Ako netko nije shvatio, da nacrtam: nakon deset godina pljačke, pretvorbi i privatizacije, bilo je dovoljno mahnuti nacionalnom zastavom, nekoliko puta viknuti "BU!" i malo podbosti niske strasti da bi u Sabor ponovo zasjeo HDZ.

Želi li još netko reći da su Amerikanci glupi? Ustvari, da, glupi su, ali ništa gluplji od svih ostalih - Talijana, Britanaca, Ukrajinaca, Nijemaca, Srba, Hrvata, Peruanaca i svih ostalih; čovječanstvo čini golema masa ljudskih bića koja je tragično nesvjesna svijeta u kojemu živi, nesvjesna svega osim svoje najuže okoline i svojih najužih interesa koje će gurati pa makar ih, dugoročno, oni odvukli u smrdljive, ali tople ognjeve pakla. To što su trenutno najjača svjetska sila samo im daje priliku da ih drugi krive za svoje greške i probleme.

Dok bi, zapravo, svima koristilo da se malo češće pogledaju u ogledalo.


Post je objavljen 03.10.2005. u 23:15 sati.