Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/daydream

Marketing

STA JE LJEPOTA?

Ljepota, nije samo vizualan pojam, nego velikim dijelom i slusni, no kako je vid ipak najvaznije osjetilo, dozivljaj ljepote i sve sto iz njega proizlazi odnosi se prije svega na vizualne podrazaje.

Sto cini neko lice lijepim?

Utvrđeno je da su privlacna zenska lica uza od neprivlacnih, da imaju tamniju kozu i pune, njegovane usne. Kod privlacnih lica razmak izmedju ociju je veci, vjedje su tanje, trepavice brojnije, duze i tamnije, obrve uze i tamnije, jagodicne kosti uzdignutije, a nos uzi. Zanimljivo je da su i muska lica ocijenjena privlacnim takodjer uza, tamnije koze, punijih usnica itd., kao i kod zena. Dodatak za muskarce je privlacnost istaknute donje vilice i podbratka. Kod oba spola vrijedi pravilo: vise simetrije, veca privlacnost. Simetrija nije, kao sto neki misle, popularna zato što bi upucivala na bolje zdravlje nego zato sto su nasi zivcani sustavi programirani tako da lakse "obradjuju" jednostavne forme, a pravilnost poput simetrije uzrokuje manje stresa.

Razlicitim ljudima mogu se svidjati razlicite stvari, nema dvoumljenja da ista stvar moze biti istodobno i lijepa i ruzna, ovisno o promatracu.
Postupali okolina sa privlacnim ljudima bolje, nego s manje privlacnima? Je li pozeljno izgledati dobro na fotografiji prilozenoj uz molbu za posao? Dobivaju li atraktivni učenici bolje ocjene?
Ljepota ne utice samo na uspjeh u ljubavi. Istraživanja pokazuju da zgodni ucenici dobivaju vise paznje i bolje ocjene, lijepi pacijenti imaju kvalitetniju njegu kod lijecnika, a zgodni optuzenici izvlace blaze presude od manje zgodnih kolega.
Vaznost privlacnog izgleda odrazava se i na financijsku dobit obaju spolova u svim zanimanjima, pri cemu manje zgodni muskarci prolaze jos losije, od manje zgodnih zena.


Post je objavljen 16.12.2005. u 18:29 sati.