Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hckkz

Marketing

«SVJETSKI DAN PRVE POMOĆI 2005»

U subotu 10. rujna 2005. godine na Trgu A. Nemčića održana je pokazna vježba pružanja prve pomoći povodom «Svjetskog dana prve pomoći 2005».
Ove godine «Svjetski dana prve pomoći 2005» održavao se pod geslom:
«Prva pomoć briga za vas»
U pokaznoj vježbi pružanja prve pomoći unesrećenima u prometnoj nezgodi sudjelovala je ekipa podmlatka Osnovne škole Sidonije Rubido Erdödy iz Gornje Rijeke koja je na gradskom-međuopćinskom natjecanju mladeži Hrvatskog Crvenog križa osvojila prvo mjesto.

Pokazna vježba održala se pod koordinacijom Dr. Darka Radičeka.

Naime, Hrvatski Crveni križ je 2000. godine s još 15 europskih društava Crvenog križa potaknuo zamisao da se druge subote u mjesecu rujnu obilježi Dan prve pomoći.

Ubrzo je manifestacija prerasla europske okvire te se na poticaj Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca od 2003. godine obilježava kao svjetski dan.

Tako je 13. rujna 2003. godine obilježen po prvi puta u povijesti «Svjetski dan prve pomoći» pod motom «Prva pomoć-humani čin koji spašava život».

Ovaj iznimni uspjeh dokazuje da je prva pomoć, osnovna, dobrovoljna aktivnost zajednička svim Nacionalnim društvima Crvenog križa, prisutna i cijenjena u svim zajednicama. On ukazuje i da je Crveni križ važan pokretač i promotor prve pomoći diljem svijeta.

Cilj obuke prve pomoći koju provodi Crveni križ je pripremiti obične ljude neprofesionalce, da spremno pristupe ozlijeđenoj ili naglo oboljeloj osobi i pravilno pruženom pomoći do dolaska stručne medicinske pomoći, spase život i skrate vrijeme liječenja i oporavka.

Važno je međutim naglasiti da se prvom pomoći ne zbrinjava samo ozljeda, već da se pruža pomoć čovjeku. Potpora: stiskom ruke, toplom riječi ohrabrenja pa i samim prisustvom uz ranjenu ili naglo oboljelu osobu, značajna je kao i sam postupak kojim se zbrinjava ozljeda.

U cilju očuvanja ljudskog dostojanstva osobe kojoj je ugrožen život, psihološka potpora postala je neizostavnim dijelom pružanja prve pomoći.
Obilježavanje dana posvećenog prvoj pomoći izuzetna je prilika za ukazivanje, da je prva pomoć humani čin koji pokreće ljude u izgradnji bolje, sigurnije i humanije zajednice.



Post je objavljen 12.09.2005. u 08:35 sati.