Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrtlarica

Marketing

Pobrkani loncici


Evo teme za razmisljanje: Znas li, prijatelju, sto se u seoskom ducanu najcesce kupuje? Pasteta, parizer, bijeli kruh, trajno mlijeko, "prirodni" sokovi. U pocetku se nisam obazirala, ali nakon nekog vremena me nesto "zagreblo" i poceh promatrati i osluskivati. Zamislih se: selo je, po misljenju nas iz gradskih sredina, mjesto gdje se uzgajaju kokice, pajceki, telici, sade vrtovi. Dakle, ima svega: ima jaja, mesa (svjezeg i suhog), domaceg mlijeka, a sto se tice sokova - pa svuda su uokolo i u svako doba godine: bazga, malina, jagoda, kupina...
Kako onda? Sto je sa zdravim zivotom?
Usporedi, prijatelju, ova dva dorucka:
1) kajgana od dva domaca jaja s domacim spekom, salica toplog domaceg mlijeka, komad domaceg kukuruznog kruha, a za desert casa soka od bazge i zdjelica malina
2) komad bijelog kruha s pastetom i nekoliko snita parizera, salica trajnog "Dukat" mlijeka, a za desert casa "prirodnog" soka od, recimo, manga.
Biraj sto ti se vise svidja.
E sad, uzdise Gradjanin za doruckom br. 1, a Seljak (koji ima br. 1) uziva u dorucku br. 2 i uzdise jer mu dorucak br.2 ne daje snagu koju treba kao sto bi mu to dao dorucak br. 1!
Nesto se ocito pobrkalo. Negdje steka. Mozda Seljak misli da ce, jeduci dorucak br.2 postati slicniji Gradjaninu, pa ce tako, barem u svojoj glavi, postati vazniji, tj. "bjeliji".
Gradjanin pak, zvace svoj dorucak (isto br.2), a sanja o dorucku br.1, ali sto ce jadan kad mu nije dostupan jer ne zivi na selu.
I gdje je tu poanta? U pobrkanim loncicima. Svatko se pretvara da je netko drugi i uporno zivi u svojoj iluziji.
Budi ono sto jesi i ne srami se toga! Svaki loncic mora biti na svom pravom mjestu.

Post je objavljen 15.09.2005. u 11:20 sati.