Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bilja

Marketing

TOP stilizacija i zanimljiva prica

Grunge genetika
Bayeto - Zalozabal

Na prvi pogled deluje kao nesto sto smo vec sto puta videli. Futuristika uz politizaciju i mnostvo komplikovanih futuristickih detalja. Medjutim, Grunge je ipak nesto posebno. Pre svega, primeti se, naravno, crtez. Stilizacija je ovde jedna od najzanimljivijih koje sam videla. Likovi u Grunge, iako neobicni, i iako su zenske figure vise nego tanane i vise nego oble na pravom mestu (sto je vec samo po sebi klise i donekle mizoginisticko), ipak obaraju s nogu svojim sarmom i vise nego zanimljivom stilizacijom. Postavka kadrova je odlicna, uz mnostvo duhovitih detalja kojima maltene svaka scena obiluje (kao npr WC koji pripada Big Brother-u je proziran), boje su odabrane tako da se odlicno uklapaju u koncept i stvaraju upravo pravu atmosferu, a pokreti likova puni akcije i zivosti. Usprkos tome sto je ovakva tematika vec prilicno eksploatisana, prica ipak uspeva da ostvari neku specificnost. Pre svega, nema previse objasnjenja, zahteva se paznja i koncentracija citaoca i ne vredja inteligenciju upustajuci se u nepotrebna razjasnjavanja i dijaloge. Naprotiv, od citaoca se ocekuje da sam "poveze konce". UZ to, nema kadrova viska niti preteranog nabacivanja zakljucaka.
Lik glavne junakinje, Umme, iako je donekle (cak i vizuelno) klishe, ipak uspeva da se odvoji od mase njoj slicnih junakinja i uspeva da dobije neki karakter sto je u ovakvoj tematici prilicno tesko.
Ipak, zbog karakteristicnog zanra, postoji izvesna "opasnost" da ce se vremenom radnja ovog stripa jednostavno izlizati.
Grunge genetika vizuelno i tematski osvaja i svakako je preporucujem svakom ljubitelju stripa. Ocena: 9

Post je objavljen 25.08.2005. u 10:42 sati.