Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/muirgheal

Marketing

Leni Riefenstahl, Tomo Križnar i Zoran Predin

Pročitala sam jednu instant mudrost s onih magneta za frižidere koja glasi: Srednjevječnost je kad širok svjetonazor i uzak struk zamjene mjesta, pa me onako lagano obli hladan znoj, čak i ako mi ta slika ne odgovora 100%, na dobrom sam putu. Sve manje trpim glupost i tuđe greške za koje sam prije nalazila opravdanje, ali trudim se učiniti nešto po tom pitanju. Međutim širok svjetonazor ne znači biti tolerantan prema fašizmu pa čak ni kad je u pitanju umjetnik kalibra Leni Riefenstahl.
Sažetak biografije Leni Riefenstahl možete pročitati na moljcu .
O Leni možete još čitati na velikom broju drugih adresa, ali uglavnom bez prljavih detalja. Često se ponavlja mišljenje :
"Njen igrani film Tiefland, u kojemu se ona kroz alegoričnu radnju odriče Hitlera, prikazan je tek 1954., deset godina nakon početka snimanja. Obilježena pogrešnim poslodavcem, velika redateljica se nakon završetka rata potpuno povukla iz filmskog svijeta. Posvetila se snimanju afričkih plemena i podvodnog svijeta, o čemu je objavila nekoliko izvrsnih i vrlo cijenjenih fotomonografija."
Jodie Foster je o svojoj ulozi u filmu o Leni izjavila da je to najizazovniji film u njenom životu i da se previše prostora posvećuje vezi Leni Riefenstahl s Hitlerom, a zaboravlja da je bila velika žena.
Na Leninoj službenoj stranici piše kako joj je "Trijumf volje" krajem rata upropastio karijeru i da više nije bio poznat kao umjetničko djelo nego kao propaganda nacional-socijalističke partije (šta nije!!!?).
Obilježena pogrešnim poslodavcem!!? Jodie Foster, koju iznimno cijenim kaže da se zaboravlja da je bila velika žena. Po čemu je ona velika žena? Stvorila je nedvojbeno vrhunska umjetnička djela, ali po čemu je velika žena? Cijeli život je posvetila samo sebi i svom guštu. Išla je samo lakšom stranom, kako voda nosi i nikad se nije ni na trenutak okrenula oko sebe i pogledala što se to zbiva i kakve implikacije ona donosi svojoj okolini. Uopće ne znam kakve je to ona konzekvence imala zbog te "mrlje" u svojoj karijeri; zbog tog "malog kiksa"? Putovala je po cijelom svijetu, družila se s Jaggerom i Biancom i ostalim pripadnicima high society, radila što je htjela; dobila mnoge nagrade i priznanja za svoje fotografije koje je objaviljiva u The Sunday Times Magazine, Paris Match, L'Europeo, Newsweek, The Sun i naravno u Sternu. U 71. godini je naučila roniti i odmah snimila odlične podvodne fotografije i odličan film. Ima li na tom svijetu pravde? Zaista jest veliki umjetnik ali tim gore, zar onda ne bi trebala biti senzibilnija i svjesnija ljudi oko sebe? Živjela je u Africi u vrlo skromnim uvjetima i snimala Nube ali samo zbog svoje umjetnosti, a "njene" Nube su od toga imale više štete nego koristi.

Zoran Predin u pjesmi prekrasno kaže:
Leni, oh Leni,
What have you done!
You presented the Nubas
To the primitiv man!

(They were so beautiful and free
They were happy without me.
I was merciful enough I couldn't see,
I'm killing them with my charity.)

Evo što mi je najgroznije u toj priči. Kad god se spomenu Nube, razgovor prirodno završi na Leni; kako je samo fenomenalna ženska, koje oko, ma fotografije su joj mrak… eh, ma je ona snimila onaj film za Hiću, pa takva su vremena bila…a ona jadna mlada i naivna… A nitko, baš nitko osim Zorana Predina (zamislite samo: šarmantan, pametan, darovit, politički korektan; pa ima li taj čovjek mana?!) ne spominje Tomu Križnara, a što se tiče moje okoline nitko nije niti čuo za njega. Taj svjetski putnik i altruist je također došao do Nuba, ali nije samo iskoristio njihova prekrasna tijela kao savršen motiv za svoj objektiv već se potrudio i shvatiti ih, naučiti o njima i od njih. Rezultat svega toga su predivne fotografije, za mene nemjerljivo bolje od Leninih, jer osim fascinantne ljepote imaju i dušu. Križnarevu monografiju "NUBA čisti ljudje" nisam uspjela naći u knjižarama, kao što nisam uspjela naći niti jedan tekst o njemu na hrvatskom na internetu. Po svemu sudeći nas ne interesira tamo neki Slovenc koji putuje svijetom na svom biciklu i koji dirnut ljepotom i ljudskom patnjom ostavi zapis svojim fotografskim aparatom ali ne zatvara jedno oko već pokušava pomoći. Organizirao je humanitarnu pomoć Nubama, odležao u zatvoru u Adis Abebi jer se muvao i snimao gdje "ne treba" i dobio mnoga međunarodna priznanja. Ali to nas ne interesira, Leni je kul!

Post je objavljen 27.06.2005. u 00:13 sati.