Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/verona

Marketing

PELARGONIJA


Pelargonije spadaju u porodicu Geraniaceae. Ime dolazi od grčke riječi pelargos, što znači roda, jer plod Pelargoniuma podsjeća na kljun ove ptice. Rodu Pelargoniuma pripadaju kultivirane vrste, dok rodu Geraniaceae pripadaju divlje vrste poznate kao divlje pelargonije.
Domovina pelargonija je južna Afrika, oko područja Rta dobre nade, a nalazimo ih i u Australiji i Novom Zelandu. U Europu su prenijete 1974. godine. Poznato je preko 280 vrsta pelargonija. Pelargonije možemo podijeliti u nekoliko osnovnih skupina: zonalne, viseće, engleske, mirisne, te skupinu koju uzgajamo zbog dekorativnog lišća. Svaka od njih ima svoje draži i koristi se za različite namjene. Kod nas su ipak najzastupljenije viseće i zonalne pelargonije. Nadamo se kako ćete nakon ovog članka posegnuti i za ostalim manje zastupljenim vrstama.

Ovisno od skupine, od minijaturnih engleskih pelargonija preko impozantnih slapova visećih pelargonija.

Stanište / Tlo Šumska zemlje pomiješana s pijeskom i tresetom. Izbjegavajte vapnenastu zemlju.

Cvatnja Od proljeća do rane zime. Engleske cvatu kraće, od ožujka do lipnja. Cvijetovi jednostruki ili dupli, raznih veličina i tonova boja.

Razmnožavanje Vršnim reznicama, a viseće možemo razmnožavati i dijelovima stabljike sa 2-3 pupa. Najbolje su čvrste, zelene i snažne reznice. U našem podneblju nabolje vrijeme za to je kraj ljeta od kolovoza do rujna. Proljetno razmnožavanje vršimo u zatvorenim prostorima od ožujka do svibnja. Koristimo dobru vrtlarsku zemlju uz dodatak ilovače i pijeska. Zemlja mora biti teža, ali dobro propusna (dodajemo glinopor ili krhotine crijepa). Mogu se razmnožiti i sjemenom.

Zalijevanje Voda za zaljevanje može biti iz vodovoda ali je mnogo bolje ako je odstajala. Zalijevanje mora biti redovito, ali umjereno kako se ne bi pojavile plijesan i trulež.

Orezivanje Sve vrste dobro podnose podmlađivanje i orezivanje.

Korištenje Za ukrasne gredice u vrtovima i parkovima, posude, viseće košare i prozorske sandučiće.

Bolesti Pojava bakterioza tzv. glavnih bolesti kod pelargonija uzrokovana je zarazom iz zemlje.
Tu spada i pjegavost koju ne možemo izliječiti ali možemo se osigurati kako do nje nebi došlo - dezinfekcijom zemlje.
Od bolesti može se još pojaviti i kovrčavost lista, rđa i dr.



Post je objavljen 09.06.2005. u 15:12 sati.