Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/verona

Marketing

KADIFICE


...ime potječe od imena etrurskog boga Tagesa...

Ova po svojim zahtjevima skromna jednogodišnja biljka zaslužuje mjesto u vrtovima svih nas, a može čak prekrasno uspijevati i na balkonima. Korisna je za suzbijanje sitnih nametnika u tlu, valja je saditi uz stare sadnice ruža koje na čudesan način obnovi - pomladi.
Vrijeme je da sakupite sjeme ove biljke i pohranite na suho mjesto, kako bi spremni dočekali početak proljeća.
Veličina Visina varira ovisno o sorti, od 20 cm do 2 m.

Rasprostranjenost Domovina ove biljke je Mexico. Danas se uzgaja u gotovo svim vrtovima. Kadifice uspijevaju na svakoj vrsti tla uz uvijet da su na sunčanom položaju i da imaju dovoljno vlage.

Cvatnja Od 7. mjeseca do kraja jeseni. Skidati uvenule cvjetne glavice, čime postižete bolji rast i cvatnju.

Razmnožavanje Razmnožava se sjemenom koje se sije krajem ožujka. Kada presađujemo kadificu u svibnju, potreban razmak između sadnica je 25 - 35 cm.

Nametnici Kod kadifica morate paziti da ih puževi ne unište. Jedno od djelotvornih prirodnih sredstava je pepeo od drva - posipajte ga oko biljčica i puževi neće dolaziti, svakako tu je i pužomor.

Poznate vrste TAGETES ERECTA - najveća je kadifica koja naraste i do 1m u visinu. Latinsko ime dobila je po etruščanskom bogu Tagetesu. Cvate od lipnja pa sve do listopada.

TAGETES TENUIFOLIA - ova mala - niska kadifica ima pune cvjetove u narančastoj, žutoj i crveno žutoj boji. Lijepih cvijetova i skromnih zahtjeva naraste do 20 cm u visinu (Lemon Gem, Golden Gem, sorte jednostavnijih cvijetova).


Post je objavljen 09.06.2005. u 13:16 sati.