Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/crusader

Marketing

Filozofija...EH OVO ĆE BITI JAKO ZANIMLJIVO

Kao što bu liječnik mogao reći ne postoji niti jedan jedini posve zdrav čovjek, tako bismo i mi, kad bismo dobro poznavali čovjeka, morali reći da ne živi niti jedan čovjek koji nije bar malo očajan, u čijoj najdubljoj nutrini nema nemira, razdora, disharmonije, straha od nečega nepoznatog ili od nečega sa čim se ni ne usuđuje upoznati, koji ne strahuje od mogućnosti nekog postojanja života ili od samoga sebe, i da on ,poput čovjeka kojem je liječnik rekao da u sebi nosi kakvu tjelesnu bolest, nosi u sebi kakvu bolest duha koja mu ponekad u obliku neobjašnjena straha, munjevito odaje da je unutra.
To je svojestveno svim ljudima pa ako ste ikada se pitali kamo ,kako, gdje idem, zasto sam tu , zatim se uplašili svojih pitanja ... ne bojte se jer to su se pitali ljudi godinama i godinama prije vas a danas su poznati kao tvorci filozofije...( preporučena literatura: povijest filozofije by Boris Kalin )
Makar jednom u svom životu, makar i protiv svoje volje, čovjek se nađe suočen sa svojim iskonskim položajem u svijetu, tražeći odgovor na svoja prva i posljednja pitanja: odakle, kamo i čemu? Nitko ta pitanja ne može mimoići, zatajiti ih ili zatomiti, pa iako ih potiskuje ili odgađa da se suoči s njima, ona ga progone kao kob što svakoga sustiže ma kako izmicao i kamo se god sakrio. Svatko je suočen sa svojim iskonskim položajem u svijetu, ali svatko ga ne mora susreti, razumjeti ili tumačiti na filozofski način...
Zato kad osoba doživi osjet tjeskobe filozofi kažu ovako:"Egzistencija je poseban način opstojanja čovjeka. Određena je mogučnošću, a to znači slobodom i tjeskoobom.
Tjeskoba proizlazi iz mogućnosti slobode, i grijeha, iz otverenosti, odlučivanja i odgovornosti. Samo čovjek može doživjeti tjeskobu...i neminovno doživljava životne suprotnosti bremenitosti i vječnosti, zbilje i ideala, a budućnost mu je k tome uvijk neizvjesna by Soren Kierkegaard....On smatra da tjeskoba vodi ka vjeri ... da nas jača u vjerskom i osobnom smislu...tako da je se kao osjeta ne treba plašiti...i jošmnogo toga od raznih filozofa............

U jednoj od grimmovih bajki priča se o nekom mladiću koji je pošao u svijet da se nauči plašiti.Pustim ga neka ide za svojim doživljajima i ne brinimo da li je na svom putu nailazio na opasnosti...Svatko mora naučiti da se plaši- ako neće da propadne bilo zato što umije da se plaši ili zato što će se izgubiti u strepnji...tko je naučio da strepi na pravom mijestu i u pravo vrijeme ovladao je najvišim znanjem.
Kad bi čovjek bio životinja ili anđeo, on ne bi mogao doživjeti strepnju...pošto je on sinteza on može da strijepii ukoliko ga obuzima strepnja utoliko je u njemu više ljudske veličine, ali ne u onom smislu, kako se to uzima da čovjek strepi od nečeg izvan sebe nego da strepnja dolazi iz njega samog. Strepnja je po Kierkegaardu mogućnost slobode, samo takva strepnja uz pomoć vjere oblikuje čovjeka.
Inividualitet odgoja strepnjom ne plaši se sudbine u vanjskom smislu, ni njenih obrata i udara, jer strepnja je u njemu već izgradila sudbinu i oduzela apsolutno sve što bi mu sudbina mogla oduzeti...(ajme dubookooo je ovo hehehe) to vodi ka sljedećoj izjavi:"da je život protratio onaj koji nikad nije posvetio pažnju i u najboljem smislu stekao dojam da postoji Bog i da svojim svjesnim "ja"mi postojimo pred Bogom i još mnogo toga.............................................

Crusader:

Naravno mišljenja filozofa se razlikuju!

Post je objavljen 21.12.2004. u 11:21 sati.