Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mrmot

Marketing

BiH - Osiromašeni uranijum prisutan na 15 lokacija

izvor: NEZAVISNE NOVINE


Emira Zovko, profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu
Osiromašeni uranijum prisutan na 15 lokacija
12. novembar 2004
SARAJEVO - Na području BiH registrovano je 15 lokacija koje su zagađene osiromašenim uranijumom, ali zagađenja životne sredine nisu uočena, tvrdi Emira Zovko, profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu.

Ona je član Ekspertnog tima za ispitivanje i monitoring prisustva radijacijskog zračenja i štetnog otpada na području Federacije BiH.
Zadatak Ekspertnog tima je da istraži sve te lokacije i izvrši dekontaminiranje. Prema izvještaju portugalske naučne misije u BiH, koja je procjenjivala kontaminacije i rizik korištenja municije sa osiromašenim uranijumom, na ove lokacije je palo 5.000 projektila. Ali, oni su ocijenili da u BiH nema zagađenja životne sredine, uključujući vodu i tlo, te da nema povezanosti osiromašenog uranijuma sa oboljenjima, dodaje Zovkova.

Kaže da joj nije poznato ima li u BiH oboljelih zbog prisustva osiromašenog uranijuma, jer institucije u BiH nisu vršile ispitivanja, te da je pitanje osiromašenog uranijuma u našoj zemlji neistraženo.

Zovkova je istakla da su tri lokacije u Tehničko-remontnom zavodu u Hadžićima prve u BiH na kojima se uklanjaju ostaci osiromašenog uranijuma.

Prema izvještaju tima Ujedinjenih nacija za zaštitu okoliša (UNEP) iz marta prošle godine, nakon istraživanja 14 lokacija u BiH osiromašeni uranij je pronađen na samo četiri lokacije, dok petnaestu lokaciju predviđenu za ispitivanje, registrovanu kao samohodni top 76 milimetara AT, nije bilo moguće istražiti zbog prisustva mina.

Tim UNEP-a se vrlo kratko zadržao na ovim lokacijama. Sigurno je da su na svih 15 područja padali projektili koji sadrže osiromašen uranijum. To će naknadno obučeni timovi istražiti, tvrdi Zovko.

Tim UNEP-a utvrdio je postojanje osiromašenog uranija u bišem objektu za popravku tenkova u Hadžićima, bivšem skladištu municije u Hadžićima, kasarni i skladištu artiljerijskog naoružanja u Han Pijesku. Na jednoj od ovih lokacija utvrđena je kontaminacija vode, a na dvije kontaminacija zraka. Preostale lokacije koje je NATO bombardovao projektilima sa osiromašenim uranijumom su Lukavica, kasarna u Hadžićima, brdo kod Pjelugovića, kasarna "Koran" u Palama, objekat za proizvodnju municije u Vogošći, kasarna u Ustikolini, most u Foči, rezervoar vode u Kalinoviku, te lokacije za uništenje municije u Kalinoviku i na platou na Bjelašnici.

M. RENER


Post je objavljen 16.11.2004. u 02:19 sati.