subota, 03.04.2010.

Sretan Uskrs!

Javih vam se zadnji puta za Božić. Tada smo se sjećali rođenja našega Gospodina. Nedavno, 25. ožujka slavili smo blagdan Blagovijesti, začeća Gospodinova, misteriji utjelovljene Riječi. Ove dane prati velika žalost koja prelazi u sreću. U ova četiri dana sadržana su sva otajstva vjere. Euharistija, svećeništvo, muka, smrt, žrtva, otkupljenje, spasenje...da ne nabrajam.

Sramim se priznati, ali ništa nisam pisao o Mariji. Mislim da zaslužuje par riječi. Bog je izabrao nju da bude kovčeg novoga Saveza. U kovčegu Saveza nalazile su se kamene ploče s riječju Božjim na njima. Sada Marija u sebi nosi utjelovljenu Riječ Božju, vječnoga Sina. Ona je bila prvo Svetohranište. Isus je mogao uzeti ljudski oblik i spustiti se na zemlju u slavi, ali bi li onda odgovaralo ono o Njemu da je On pravi Bog i pravi čovjek? Siguran sam da ne bi. Bog je želio Mariju. Trebao ju je da bi postao sličan nama u svemu, osim u grijehu kako veli sv. Pavao. Čovjek je čovjek tek kad nije u lancima grijeha. Zato je On pravi čovjek. On je novi Adam, a Marija nova Eva. Eva je dala Adamu plod te donijela svijetu propast. Nova Eva je svijetu donijela Spas. No tu njena uloga ne prestaje. Ona i sv. Josip imali su važnu ulogu u Isusovom djetinjstvu i njegovom odgoju - ta bio je čovjek. Ni tu nije kraj. Po njenim riječima Isus čini prvo čudo i objavljuje nam svoju slavu i Kani Galilejskoj. Te zadnje, ali možda najvažnije, ona je naša suotkupiteljica. Nitko nije toliko ljubio Isusa i nitko nije toliko patio s Njime koliko je ona. Starac Šimun je prorekao da će i njoj mač probosti dušu. Ona je postigla potpuno sjedinjenje sa Isusom na križu te je zato suotkupiteljica, a mi se nikada nećemo moći potpuno sjediniti s Isusom osim po Mariji i njenom Bezgrešnom Srcu.

Crkva ju osim suotkupiteljicom naziva posrednicom svih milosti. Pa zar nije? Po njoj je Isus došao na svijet. Po njenim riječima Isus čini prvo čudo. On ju na križu postavlja za majku Ivana apostola te za majku Crkve. Njena je volja savršeno sjedinjena sa Božjom te zato njoj Bog povjerava raspoređivanje milostima koje je On namijenio za nas grešne ljude.

Ona je zaručnica Duha Svetoga.

Bezgrešnoj se pridaje malo pažnje. Čitajte djela sv. Maksimilijana Kolbea i vidjet će te koliku pažnju zaslužuje.

Kraljice neba raduj se! Aleluja!
Neka kraljevstvo Presvetog Srca Isusovog zavlada po Bezgrešnom Srcu Marijinom.
- 15:37 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.