Pozla Gora:
Pozla Gora je malo naselje u blizini Metkovića, koje pripada Općini Pojezerje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Prema popisu stanovništva iz 2021. broji 46 stanovnika te 13 obiteljskih kućanstava.
Najčešća prezimena u Pozloj Gori su: Andačić, Bijelić, Čotić, Ćendo, Dominiković, Dropuljić, Grmoja, Gujinović, Jakić, Krstičević, Kežić, Mijoč, Senta, Šimunović, Vladimir.

UMRLI U NASEM KRAJU
Svi vi koji želite da pogledate stare župne knjige umrlih i rođenih naše župe možete pogledati na ovoj stranici:
ŽUPNE KNJIGE

pozlagora.blog.hr

28.08.2016., nedjelja

Don.DRAŽEN DUKIĆ

Nakon 15 godina službovanja Don Dražen Dukić, župnik župe sv. Nikole b. - Otrić-Struge, razriješen je te službe i imenovan župnikom župe Uznesenja Marijina - Podgori
Na zadnjoj sv.misi u našoj crkvi birani se riječima oprostio od svojih župljana.Vrijeme koje sam prove sa ovim radišnim i poštenim ljudima uvijek će biti dio mene.Nakon sv.
mise vjernici su priredili malu zakusku i zahvalili se don Draženu za sve šta je učinija za ovu župu.
Za župnika u Otrić-Strugama imenovan je don Domagoj Jelača, koji je do sada pastoralno služio kao župnik u župama Uznesenja BDM - Srijane-Dolac Gornji i sv. Luke ev. - Trnbusi.



- 16:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.08.2016., četvrtak

UMRLI

POSLJEDNJI POZDRAV MOME VELIKOM PRIJATELJU VINKU

Do viđenja, dragi, do viđenja;
ti mi, prijatelju, jednom bješe sve.
Urečen rastanak bez našeg htjenja
obećava i sastanak, zar ne?

Do vidđenja, dragi, bez ruke, bez slova,
nemoj da ti bol obrve povije -
umrijeti nije ništa na ovom svijetu nova,
al ni živjeti bas nije novije.

Prijatelju počivaj u miru Božijem u toj našoj Pozlogorskoj zemlji.
Neđa

Cijeloj obitelji izražavam moju duboku sućut.

- 14:50 - Komentari (1) - Isprintaj - #

14.08.2016., nedjelja

POČIVAJ U MIRU


- 16:58 - Komentari (1) - Isprintaj - #

11.08.2016., četvrtak

MIRO VLADIMIR Heroj u ratu, heroj u miru!



Nedavno smo bili gosti na imanju Mire Vladimira u Pozloj Gori. Mirina kuća djelovala je premalo za sve one koji su bili tamo. To su bili njegovi suborci iz 3. gardijske brigade Kuna zajedno sa svojim obiteljima, Tomislav Antolović iz Belog Manastira i Alen Mihajlović iz Darde, čiji je pripadnik bio i Miro zajedno sa poginulim prijateljem Ivicom Pruscem Jumom. Oni su bili jedni od rijetkih pripadnika ove slavne brigade koji su stigli iz doline Neretve.

Koliko je jako to bratimljenje na prvoj liniji bojišnice slika govori sama za sebe, kada vidite te ljude sada nakon toliko godina zajedno.

Nakon Tomislava i Alena za nekih desetak dana ovdje stižu i drugi suborci sa obiteljima kojima je Miro otvorio vrata svoga doma i pozvao ih da dođu iz Slavonije i na taj način si priušte dolazak na more. Miro prvenstveno želi pomoći suborcima sa bolesnom djecom, a trenutno su tu djeca koja boluju od astme i boravak u našim krajevima im je od velike pomoći. Isto tako Mirini ekološki domaći proizvodi od domaćeg kozijeg mlijeka ne samo što su zdravi nego su i jako ukusni.

Tomislav i Alen nam kažu da je situacija u Slavoniji poput “spaljene zemlje”. Mladi zaista autobusima iseljavaju, jer posla i perspektive za njih tamo jednostavno nema.

Miro nam kaže da se branitelji pomažu koliko mogu te ističe veterane 4. gardijske brigade koji su dosta povezani, a najveći je problem u društvu je upravo taj što nam fali zajedništva.

– Mi zimi posjetimo njih u Slavoniji, oni su sada tu, ugostimo ih, budu za Maraton lađa, povedemo ih u safari, gdje nam uskoči gospodin Ćelić i to su lijepe geste koje mogu potaknuti da pomažemo jedni drugima, to je cijela poanta – govori nam Miro.

U Kunama je bio zajedno sa Ivicom Pruscem – Jumom te smo ga pitali za preminulog prijatelja:

– Vidio sam nedavno neke moje slike sa Jumom u medijima koje sam bio dao Anti Šprlji i to me posebno dirnulo.

Kako je došlo do pogibije vašeg prijatelja Jume?

To je bilo u Bosanskoj posavini. Kada smo došli gore na bojište prvo smo došli u Nuštar. Iz Nuštra smo kao pripadnici oklopne bojne išli gdje je trebalo. Nisam bio s njim kada je poginuo. Poginuo je od “prage”. To vam je dvocijevni protuavionski top od 20 mm koji je instaliran na kamionu. Neprijatelj je “tuko” po njima rasprskavajućim projektilima i Juma je poginuo na mjestu. Osam ranjenih je bilo u tom napadu. Inače smo uvijek bili skupa, tada nismo…

Kako ste završili gore u Posavini?

Ja i Juma smo navečer gledali televiziju dok smo bili na Južnom bojištu i kaže meni Juma: Nema ovdje više “fajta”, nije to to, kada budu vijesti, di bude najgore idemo tamo!

Ja pristanem i krenemo gledat uskoro vijesti. Na vijestima je najgore bilo u Nuštru..

Gore je bilo kao mali Vukovar, ali kako god bilo ja bi opet napravio sve isto!

Miro je u Slavoniji našao i ljubav svog života, Slavicu, koju mnogi znaju kao tetu Slavicu iz Dječjeg vrtića u Metkoviću. Oženili su se i imaju troje djece, Mirnu, Luku i Eni.

Sada za tetu Slavicu možemo reći da je naša i da se udala za svog i našeg heroja.
Preneseno sa:likemetkovic.hr

- 15:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>


Flag Counter
Nedjeljko Ćendo Joza Šunja 16
Orebić

tel.020 713-545
mob.099 5661-486

email.
cendonedjeljko@gmail.com
ncendo@gmail.com
O blogu:
Blog prati događanja u mjestu, povijest, stanovništo, kao i druge zanimljivosti vezana uz Pozlu Goru i općenito Neretvanski kraj.
Ako imate nekakav prijedlog ili fotografiju, molim Vas kontaktirajte me. Hvala!

PROGNOZA VREMENA ZA POZLU GORU

KONOPAŠICE NA RADIO DELTI