povijesne zanimljivosti

subota, 22.05.2021.

Razvoj nuklearnog oružja

Nuklearno oružje je oružje čija razorna snaga potječe od nuklearnih reakcija. One mogu biti rastavljanje atoma na dva fragmenta ili neka druga reakcija. Kao rezultat, čak i nuklearno oružje s relativno malim učinkom je značajno jače od najjačeg barutnog eksploziva, takvo je oružje sposobno uništiti ili ozbiljno onesposobiti cijeli grad.
Projekt Manhattan bio je tajni projekt američke vlade tijekom Drugog svjetskog rata s ciljem izrade atomske bombe. Projekt su vodili Robert Oppenheimer i Albert Einstein. Projekt se počeo provoditi u djelo 1941. zbog straha da Nacistička Njemačka razvija isto oružje. U američkom gradiću Los Alamosu najbolji svjetski fizičari izradili su bombu i testirali je u srpnju 1945. godine.


Projekt Manhattan bio je jedan od najtajnijih projekata tog doba do 6. kolovoza 1945. kada je izvršeno bombardiranje Hirošime s atomskom bombom" little boy". Taj događaj usmrtio je oko 200 000 ljudi tog datuma, ali posljedice radijacije odnijele su puno više života. Američka vojska bacila je bombu pod izlikom da će tako spasiti puno više života ubrzanjem kraja rata, ali većina zemalja saveznika Japana taj razlog je smatralo nevaljanim. Amerikanci su izvršili još jedno bombardiranje Japana tri dana kasnije pod istom izlikom. To je doista ubrzalo kapitulaciju Japana i rezultiralo krajem Drugog svjetskog rata. Svijet je potom ušao u razdoblje Hladnog rata. To je period trajne napetosti između zapadnog i istočnog bloka. Zapadni blok predvodio je SAD dok je u istočnom bloku glavni bio SSSR. Te dvije zemlje nadmetale su se na svi poljima, pa tako i u naoružavanju. Jedna drugoj pokazivala su mišiće s razornošću svojih novih bombi i drugih oružja. SSSR je nakon Američkog bombardiranja Japana ostao zapanjen SAD-ovim naoružanjem pa je Staljin odmah naredio izradu istog oružja.

Nakon nekoliko testiranja s obje strane SSSR je odlučio napraviti korak više i izradio je H-bombu ( hidrogenska bomba). Hidrogenske bombe rade koristeći Teller-Ulamov dizajn u kome se detonira fisijska bomba, u posebno napravljenom dijelu koji je u blizini fuzijskog goriva. Gama i X-zrake koji se oslobađaju tijekom fisijske eksplozije sažimaju i griju kapsulu u kojoj se nalaze tricij, deuterij ili litij deuterid, započinjući fuzijsku reakciju.
Neutroni oslobođeni tijekom ove fuzijske reakcije započinju konačnu fisijsku fazu u omotaču koji je od osiromašenog uranija i koji okružuje fuzijsko gorivo, povećavajući značajno konačni učinak. Takve bombe mogu imati jako razornu snagu. Najjača termonuklearna bomba ikad testirana bila je " Car bomba" u SSSR-u. Njezina snaga uspoređivana je sa snagom od preko 50 milijuna tona TNT-a. Testirana je 30. listopada 1961. godine na otoku Novaja Zemlja. Nikada nije ušla u vojnu službu i bila je samo demonstracija sovjetske moći i tehnologije u to vrijeme. Snage oko 6000 puta jača nego bomba bačena na Hirošimu, eksplozija je bila toliko jaka, da je digla gljivu-oblak visine 64 kilometra. U trenutku detonacije nastala je vatrena kugla širine 8 kilometara. Sve zgrade, kuće, građevine i stabla u krugu od 55 kilometara su jednostavno sravnjene sa zemljom i uništene do neprepoznatljivosti. U krugu stotinama kilometara, drvene kuće su spaljene, a betonske ostale bez pola zidova i svih vrata, prozora i krovova. Bomba je prouzrokovala potres 5,5 po Richteru, a udarni valovi obišli su zemlju 3 puta.
Zbog svoje razornosti svi oblici nuklearnog oružja zabranjeni su u ratovanju i ne smiju se koristiti u bilo koje druge svrhe. Nadamo se da je ona detonacija 9.8.1945. bila zadnja i da se takva katastrofa više neće ponoviti. Kada bi se danas zemlje odlučile poslužiti svojim nuklearnim oružjem to bi značilo kraj živog svijeta na planeti Zemlji.

22.05.2021. u 20:37 • 1 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  svibanj, 2021  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Svibanj 2021 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi