Naslovnica za kalendar - 2008.

petak , 28.12.2007.

Image Hosted by ImageShack.us


Promidžba poslovnih subjekta na internetu regulirana je nizom još uvijek važećih zakona...Vidi Narodne Novine od 11.srpnja, 1918.

Izgoriše badnjaci

utorak , 25.12.2007.

Image Hosted by ImageShack.us
Foto: Ivica G.

Naš stari običaj je na badnje veče naložiti na ognjištu tri drveta "badnjaka" koji simboliziraju Presveto Trojstvo. U drvo se sjekirom ureže znak križa, a najstariji član obitelji iliti "glava kuće" uz riječi "na dobro van došla badnja veče", izvana unosi jedan po jedan badnjak....Svi uglas odgovaraju: " i s tobon zaj`no"
Poslin bi se pivalo "u se vrime godišta.." i druge božićne pisme.
pod bi bio posut slamom, a baba bi čempresovom grančicom umočenon u svetu vodu poškropila nazočnu čeljad. Nije baba žalila vode, pa smo se morali rukama zaklanjati da nas ne umije po licu...
A popilo bi se i koja čaša vina, ko bi tio...a najslađe bi bilo iz drvene bukare..

Pogled s tvrđave Potravnik

nedjelja , 23.12.2007.

Image Hosted by ImageShack.us

Oblak u rašeljci

nedjelja , 16.12.2007.

Image Hosted by ImageShack.us
Foto:Papageno


Dok je Papageno šetao svog Harrya u blizini jezera dogodilo se opet nešto nezapamćeno: velika nakupina bijelih pamučnih oblaka koja je putovala nebom prema istoku, zbog loše kontrole leta, krivo navođena, zaplela se u punk frizuru osamljene rašeljke.
Da Papageno nije bio spretan i umješan te se popeo i raspleo stvar, ko zna kakve bi to posljedice imalo za naš kraj? Sva moguća kiša bi se izlila točno u naše jezero, ono bi se prelilo preko brane....a dalje ne želim ni nagađati što bi bilo.
Papageno je opet bio na pravom mjestu! Svi smo mu dužnici.

Ima života na Marsu!

subota , 15.12.2007.

Image Hosted by ImageShack.us
Foto:Papageno


Naš Papageno nam je poslao senzacionalnu sliku koju je zaprimio od našeg robota "Potravnik III" koji već pola godine istražuje površinu "crvenog planeta"!
Voda je pronađena! Na Marsu ima života! To je najkraći opis onoga što vidite.
Amerikanci i Rusi zacijelo čupaju svoje kose od bijesa i nemoći. Ono što njima desetljećima nije uspjevalo ni nakon stotina milijardi dolara i rubalja utrošenih u slične poduhvate, nama je uspjelo.

Krapinske Toplice: Ivičini veliki koraci prema ozdravljenju!

ponedjeljak , 10.12.2007.

U Krapinskim Toplicama je malo onih koji hodaju. Naš junak Ivica, potravske krvi, je na dobrom putu da po drugi put nauči hodati. Unatoč lošim prognozama i mnogim šokovima, on i njegova obitelj su ojačani vjerom u Boga krenuli u veliku avanturu, povratka u normalan život, povratka Ivičina na vlastite noge! Uz svakodnevne terapije i vježbe, malo po malo, Ivica se dizao iz kreveta u kolica, iz kolica na noge i oslon na najbliži rukohvat ili majčino rame, a naposljetku - na vlastite noge, bez ičije pomoći! Za sada može samostalno stajati, no uvjeren sam da će uskoro i prohodati kao nekad. To mu svi od srca želimo.

Image Hosted by ImageShack.us
Ivica uz stalnu maminu podršku savladava sve poteškoće na putu do samostalnih koraka


Image Hosted by ImageShack.us
On čak i stoji bez pomoći! Bravo za oboje!

Potravlje iza zida

četvrtak , 06.12.2007.

Image Hosted by ImageShack.us
Foto:Papageno

Naši preci nisu imali sriće da barem ko dica slažu puzzle, no nipošto se nisu osjećali zakinuti. Svoje su kreativne snage svakodnevno mogli iskazivati kroz slaganje stina, kamenja.
Ujedno, ta se "zanimacija" pokazivala i vrlo korisnom.
Bolji i stariji "slagači" su mogli ograđivati zemljište suhozidom i tako spriječiti tuđe blago (krave, ovce, koze...) da uđe "u štetu". Danas je blaga vrlo malo, a suhozidi porušeni. Nikome i ne pada na pamet da ih podigne.
Zato su mnogi žitelji između sebe podigli "nevidljive zidove", tako da je sve manje druženja, a nekadašnja "sila" (sijela) su stvar prošlosti.
Da ne duljim, "zidovi" su opet aktuelni.

Zog za boće

ponedjeljak , 03.12.2007.

Image Hosted by ImageShack.us
Foto:Papageno

Image Hosted by ImageShack.us
Kanta katrana, mišalica, pas, Svilaja, zog za boće u izgradnji; pet je pojmova od kojih je satkana ova slika. Ključan od njih je zog za boće.
Zog je u izgradnji i brzo će biti dovršen kako bi naši novoosnovani boćari na proliće mogli startati u Županijskoj ligi.
Kada proliće pristupi i ova će slika dobiti boju.

Iz borove šume

nedjelja , 02.12.2007.

Image Hosted by ImageShack.us
Foto:Papageno

Iako se nova koalicijska vlada još ne nazire u crvenoplavoj magli svakojakih interesa, na svu sriću, kod nas u Potravlju nije tako.
Makar su u kasnu jesen česte magle uz obalu našeg prilipog jezera, danas eto nije tako, te se jasno nazire njegovo nebesko plavetnilo između zimzelenog drveća čije će mladice uskoro krasiti kutove naših domova, naravno okićene raznim Božićnim uresima...