porno zmajevi https://blog.dnevnik.hr/pornozmajevi

ponedjeljak, 30.12.2013.

Prva prehrambena engleska epizoda.

Naumjeh počet s pisanjem o crtanju, ali prebacivanje svega što sam ikad fotkala ovim fotićem traje stoljeće. I mislim da bi bilo bolje da sam prvo izbrisala onih 90% fotaka koje su za brisanje. Treba mi dat karticu od 256 MB da se učim pročišćavanju.

Dakle, hrana i ja u Engleskama. Oh, pa ovo će sadržavati i recepat. Izgleda da zbilja jesam ta osoba.

Prva značajna prehrambena engleska epizoda: Atomska pita

(Počela sam nedavno čitati Better Angels of Our Nature i piše Pinker kako je ljudima u četrdesetima i pedesetima atomsko oružje bilo tako super da su stavljali gljivaste oblake (kako se mushroom cloud kaže na poštenom hrvatskom jeziku?) u logotipe i proizvode rado nazivali atomskim ovimonim.)

Nevolja je počela sa stablom divljih jabuka na ničijoj zemlji, kako to nevolje već ponekad čine. Na stablu življahu jabuke, a neke od njih i na travi pod stablom. Kao dijete gledala sam Huga i to me nije iznenadilo. Divno li bi bilo ispeći nešto od jabuka koje sam sama nabrala, pomislih u svojoj očaravajućoj naivnosti.

Recept je zahtijevao griz. Otišla sam zahtijevati griz u trgovinu. "Treba mi ono kao ono", započeh, elokventna poput bukvine cjepanice, "od čeg se radi palenta, samo da nije od kukuruza nego od 'šen'ce". Na razumijevanje ne naiđoh. "Semolina!", uskliknu u jednom trenutku kuhanju vična kupkinja. "Nemamo mi toga, ćerce", reče prodavač.

Odoh do obližnjeg supermarketa po semolinu. Ljudi su se silno čudili što tražim semolinu i tražili semolinu po policama i po kompjuterima i po posvuda i na kraju zaista nađosmo griz.

I onda sam radila pitu koja se radi tako da se kalup obilato namaže maslacem. Pomiješa se šećer, griz i brašno u jednakim omjerima (3×3dl, kaže Sandrine na coolinarici, oh kako li sam dobra s ovim creditanjem sviju ikada) i doda im se prašak za pecivo. Onda se ispe trećina mješavine suhih sastojaka, pola od kile i pol naribanih jabuka posutih cimetom i dvama vanilin šećerima, trećina mješavine, druga polovica od kile i pol naribanih jabuka posutih cimetom i dvama vanilin šećerima, preostala trećina smjese, i onda se izmuti jedno jaje, 1 dl ulja i 2.5 dl mlijeka i izlije po svemu tome. Da, to onda malo pliva. Ja sam koristila okrugao silikonski kalup i to je bila greška. Kalup, po mogućnosti ne silikonski, premjesti se u pećnicu ugrijanu na 200°C i pusti unutra 35-40 minuta. Silikonski se kalup teškom mukom i uz ponešto prolijevanja premjesti na ravnu tepsiju i onda se premjesti u pećnicu.

To sve zvuči jednostavno. Ali.

Dva sata sam gulila i ribala proklete jabuke veličine natečenih malina i pitala se otkud li mi samo ta glupa ideja da bi bilo super ispeći nešto od jabuka koje sam sama ubrala.


Fotku sam provukla kroz Cymera atomic filter, da paše uz recept.


Sljedeći put sam kupila najveće jabuke koje sam našla u trgovini. Pita je bila jednako fina.

30.12.2013. u 01:18 • 7 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.