28.06.2010., ponedjeljak

Što je Bog?

Što bi to mogao biti Bog? Različiti ljudi podrazumijevaju različite stvari...

Pojednostavljeno, ako dođe neki tip kako mi znamo da je to Bog? Odnosno, pojave se neka svjetla na nebu itd i sad kako znamo da je to Bog a ne Obama (odnosno neka njegova naprava) ili susjed Joža.

Ukratko, Bog može biti:

1. stvoritelj svemira — dosta je teško dokazati da je netko stvorio svemir, zar ne?
2. netko tko je stvorio ljude — isto
3. netko tko ima moć upravljanja životima, izlječenja bolesti, nagrađivanja dobrih dijela itd — to je u principu lako provjeriti

Kršćani vjeruju da su Bog-1, Bog-2 i Bog-3 ista osoba, dakle ista osoba je stvorila svijet, ljude u njemu i trenutno nadzire živote svih ljudi, kažnjava griješnike, nagrađuje dobre itd. Ali to u principu ne mora biti, i nije uopće jasno zašto bi bilo. Bog-1 i Bog-2 ne moraju biti isti (što je naravno g. Lewis zaboravio u svojoj knjizi Mere Christianity, gdje prelazi jednostavno s boga na boga...), a bogova-3 može biti više, uključujući i "lažne proroke", Vraga (koji se može pretvarati) itd.

Dakle ni u okvirima kršćansko-teološkog razmišljanja nije baš očito što je Bog i zašto je baš jedan — osim što je navodno Bog tako rekao (a mogao je lagati, naravno).

Sama pretpostavka Boga kao nekakvog beskonačnog Dobra je upitna — zašto ne bi postojale beskonačno zle metafizičke sile? Zašto ne bi postojalo više Bogova, više principa koji se nadmeću?

No, zašto bi se ljudski pojam dobra i zla uopće primjenjivao na bogove? Kako dobar Bog može potopom istrijebiti sve ljude (osim izabranih) jer su pokvareni? A što je s tek rođenom djecom? Jesu li i ona bila pokvarena?

Pojam Boga je vrlo šupalj. A ovo je sve blagonaklono gledanje. A kada uključim agnosticizam (što inače imam stalno uključeno, ali sam isključio u svrhu rasprave) — dolazimo do poraznih zaključaka...

Naravno, bilo bi odlično imati nekog supermoćnog tipa koji je uvijek na tvojoj strani, nepobjediv je, stalno pazi na tebe i pomoći će ti kad zagusti. Ako ne Boga, bar Supermana ili Spidermana...

Svi "dokazi", pa čak i da je kreacionizam točan (a nije) ne govore ništa o tome da je isti tip koji je stvorio život na našoj strani, išta više nego što je na strani tulipana, komaraca ili gazela. To je opet brkanje Boga-2 i Boga-3.

Realno: je li bitno uopće onima koji vjeruju u Boga je li on stvorio svijet ili ne? Ili je osobni Bog uvijek Bog-3, onaj koji sve gleda, sve zna, sluša molitve i nagrađuje dobre?

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>