18.03.2009., srijeda

Znanstveni misticizam

Postoji posebna vrsta misticizma, vjerovanja u onostrano, koja je povezana s trenutnim modama u znanosti, naročito fizici. Fizika je najzagonetnija i najapstraktnija prirodna znanost, a puna je pojmova koji su zanimljivi i laicima.

Glavni motiv već valjda dva stoljeća je energija. Ne samo što je ušla u svakodnevni jezik (kao "pun energije") nego poprima i različita svojstva, kao npr. "negativna energija". Energija je prostire prostorom, svoju energiju "emitiraju" isjeljitelji... Nakon nje, moram spomenuti zračenje i vibracije. Postoji toliko teorija o lošem zračenju da je čudo da smo živi.

U 19. stoljeću su šampioni bili elektricitet i magnetizam, kojima su davane i nevjerojatne moći. Priznajem da ponašanje magneta može fascinirati.

Od toga je ostalo "pozitivno" i "negativno", traženja "naboja" u svemu i svačemu, stavljanje baterija u smanjenu repliku egipatske piramide da se napuni...

Šampion novog doba je kvantni misticizam. Ponašanje materije na najsitnijoj skali se već stotinjak godina objašnjava kvantnom fizikom. "Obična" fizika je samo približna. Međutim, kvantna fizika je vrlo kontraintuitivna, a neke pojave koje opisuje je stvarno teško pojmiti.

Tako ponekad i školovani fizičari, kao što smo vidjeli kod g. Pavune, podliježu kvantnom misticizmu: sve djeluje na sve, sve je povezano, sinkronizirano... Donekle i je, ali su efekti više nego zanemarivi, neopazivi su. A daleko od toga da je sveopće kvantno polje povezano s principima ljubavi i Isusom. Ljubav se ne pojavljuje u fizici; vodik i kisik se ne vežu u vodu radi ljubavi. Proton se ne veže s neutronom u jezgru jer ga voli, osim ako svako privlačenje na svijetu zovemo "ljubav".

Neki uvaženi fizičari su pokušali veliki problem znanosti – kako mozak stvara svijest – objasniti mistikom kvanta. Dakle: ne znamo kako to mozak radi, pa pretpostavimo da postoje neki kvantni efekti u cjevčicama unutar neurona. Ne znamo kakvi i kako bi to funkcioniralo, ali evo kvanti rade razne zanimljive stvari, pa zašto ne i svijest.

Budući da kvanti "mogu sve", svako toliko se pojavljuju priče o kvantnim računalima, kvantnoj komunikaciji bržoj od svjetlosti, kvantnoj teleportaciji... Mislim da je dosta sigurno staviti lijepu količinu novaca da se u tom pravcu neće postići baš ništa.

Sve ovo je tek primjer lažnih prečica, koje ću posebno raspraviti u većem članku.

<< Arhiva >>