27

ponedjeljak

studeni

2017

Udaj se, promijeni prezime u Hrvatskoj i dogodit će ti se ovo!

Kada se žena u Hrvatskoj odluči udati i nadoda na svoje prezime muževo, počinju muke zvane promjena identiteta. Iako provjerom krvi ostajete ista osoba, ne promijeni vam se DNKi i ne postanete gušterica (navodno gušteri obitavaju ispod zemlje, kaže teorija urote op.a.), svugdje vas gledaju kao novo biće.

Bez situacije na MUP-u

"Je, je, gospođo, samo vi uplatite biljege i troškove izrade osobne i bez problema vam izdamo novu. Ne treba vjenčani list donositi, nema potrebe. Kod nas procedura ide brzo, i već za cca.30 dana imate novu osobnu"...objasnila mi je ljubazna teta u postajama MUP-a. I u roku jedan dan i par sati čekanja na šalterima, zahtjev za novom osobnom je predan. Nakon 20-ak dana bila je gotova i o'šla sam je pokupiti. Nakon 35 godina eto mi u rukama nove osobne sa mojim i muževim prezimenom...i sad ću sa pod zakonom priznatim dokumentom lijepo fino svugdje dalje izmijeniti kartice i podatke.

To sam si mislila da hoću, ali kako sam se prevarila...

Situacija PBZ banka

"Želim dići xxx kuna i uložiti ih, predala sam zahtjev preko svoje American kartice, pa vas molim dovršite proceduru..." - zamolila sam osobnu bankaricu u PBZ poslovnici.

"Samo malo GOSPOĐO, morat ću ja to provjeriti sa Americanom! Vidim ovdje osobna na jedno ime i prezime, a kartica vam je na staro ime i prezime! To neće moći proći, morate to mijenjati! Samo malo..." - rekla mi je gospođica živčana ko da sam je došla prositi pola šnitice kruha...

"Morate nam donijeti vjenčani list! Ili ga poslati u American. Ovako ne možemo ništa riješiti! Trebate li još što?" - rekla je nakon kratkog razgovora s kolegama, jednako neljubazna.

"Vjenčani list? Pa imate pred sobom moju novu osobnu, važeći dokument Republike Hrvatske, sa dokazom da sam se OČITO udala i promijenila prezime! Ne razumijem zbog čega u banci ne priznajete osobnu kao identifikacijski dokument?" - uzvratila sam 'udarac', kao u Ratovima zvijezda

"Ne priznajemo, pitajte slobodno mog voditelja! Jel' to to GOSPOĐO?" - uzvratila je, i dalje živčana.

Isti dan, preko telefona

"Da, naravno da možete u bilo kojoj poslovnici PBZ-a sa svojom osobnom predati zahtjev da se promijeni prezime na vašoj American kartici i oni su dužni poslati te podatke k nama. Ne znam zašto vas je gospodična tražila vjenčani list ako već imate osobnu. Evo ja vam se ispričavam zbog neugodne situacije u ime Americana..." - rekla je druga žena, preko telefona, iz American Expressa.

Rješenje 'problema'

Promjenu podataka zatražila sam mailom i bit će riješena u roku 2 dana preko Americana, a indirektni savjet operaterke Americana je otići u neku drugu poslovnicu PBZ-a i doći do svojih kuna. Tko zna, možda se osobna bankarica PBZ-a već pretvorila u guštera pa je muči što to ne može priznati, biti slobodna te liznuti tu i tamo kojeg klijenta. A možda je samo živciraju žene koje su se udale i zaborave ponijeti sa sobom vjenčane listove?

Savjet novoudanima Caricama: kopiju Vjenčanog lista stavite si na vezicu i sa zvoncem oko vrata, pa ako vas u banci (ili nekim drugim kreativnim hrvatskim mjestima) pitaju 'a ko ste sad vi gospođo?', zazvonite njime ko slavonska krava. Zaboravite na nošenje bočice krvi kao što je to radila Angelina Jolie u mlađim danima...DNK vs.vjenčani list - zna se tko je jači!

Oznake: ; PBZ, american, promjena osobne, udaja

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.