08

petak

veljača

2013

Dati mito ili graditi svoje jaU svijetu poduzetništva uvijek je veselo i gotovo nikada dosadno, stoga vam volimo prenositi 'paprena' iskustva, dogodovštine i situacije u kojima se nađemo.
Naravno, svaka slučajnost sa stvarnim osobama je - slučajna.

Recimo da počnete raditi posao u određenoj branši u kojoj se podrazumijeva da svoje klijente: vodite na ručkove, večere i doručke, poklanjate im lijepe stvari, doznajte što vole pa im to i nekako omogućujete, umiljavate im se kao malo mače i kružite oko njih (čitaj: zovete, pišete e-mailove, šaljete faxeve...) dok ne pristanu na vašu poslovnu ponudu. Važna napomena: vaše su cijene proizvoda ili usluga vrlo visoke i da biste uopće dobili posao, mito ili mini mito se podrazumieva. Biste li sve to radili ili išli drugim putem, pa kud puklo da puklo?

Većina poduzetnika išla bi dobro utabanim putem i davala mito potencijalnim klijentima dok ne postanu klijenti.

Za razliku od opisane branše, recimo da radite u nekoj drugoj u kojoj imate niske ili srednje pristupačne cijene te vam je bitno imati što veći broj kupaca, da biste opstali. U toj se branši radi na način da: radite brzo, nemate vremena za ručkove sa svima osim možda sa top kupcima i paralelno radite na 10 projekata od kojih će neki uspjeti, a mnogi ne. Biste li počeli povećavati cijene i mijenjali svoj odnos prema kupcima te poput onih koji rade sa visokim cijenama davali neki oblik mita?

Većina poduzetnika odabire utabani put: dajem kvalitetu uz nisku cijenu, no ne i mito jer za to nemam vremena, a i nisam takav tip osobe.

U kojoj ste vi skupini i što biste učinili da se nađete u sličnim situacijama? Zlatna sredina uvijek je najbolja na način da brinete za sve kupce, a one koji su vam među top 10 nagradite dodatnim rabatima, akcijama i poklonima iz svog asortimana. Svako prenemaganje u smislu ophođenja bilo koga (makar taj bio na vrlo visokoj poziciji), potičemo da - ne činite.

Gradite vlastiti stav i put. To je jedini pravi put do uspjeha.

Oznake: mito, korupcija, prodaja, poslovanje, business

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.