ponedjeljak, 07.12.2009.

Naš plavi planet


Repriziram jedan post koji je ne tako davno publiciran, ali tema mislim da ne gubi na aktualnosti.


Slika

Pozdrav svim dobronamjernicima i vjernim čitateljima koje malo pa iznevjerim izostankom publiciranja napisa. Činjenica je da sam zbog objektivnih razloga manje prisutan na mojem dragom Blogu, ali u isto vrijeme vrlo sam aktivan na Facebook-u.

Naime Facebook mi iako nekima kao mjesto izmjene komunikacije na bazi zabave, služi kao alat za poticanje poslovnih ideja i provođenja istih.

Nedavno sam na Facebook-u pokrenuo tzv. fan page o našoj planeti zemlji, o kojoj ima realno, podosta stranica od strane, kako obožavatelja naše planete tako i aktivista za njeno očuvanje. Ne znam samo da li je trenutno i koliko npr. Greenpeace aktivan, ali nema veze.

Stoga ovaj post posvećujem našoj planeti zemlji i to baš u jeku tzv. panike o skorom njenom kraju u legendarnoj 2012 godini.

Nedjelja je, oko podneva, a ja pijem pivo i uživam. Intuitivno mi navire inspiracija pisanja pa sam zato i svratio ovdje.

Misli su mi prebrze i malo toga uopće mogu srazmjerno prenijeti tipkama, ali potrudit ću se napisati sve ono kroz što me moja inspiracija vodi, barem dio toga.

Da, kažu da se bliži kraj svijeta 2012. godine. Neki iz miljea teorija zavjera koji su uspjeli "navuči" veliki broj ljudi na vjerovanje o nekom planetu Nibiru ili X planetu, oslanjajući se na Majanski kalendar kao o konačnici (u aspektu kraja njegovog trajanja), a s druge strane ne sagledajući činjenicu da Maje nisu nigdje navele kraj svijeta u obliku neke katastrofe, nego o kraju jednog doba, odnosno ere i početku druge koju vjerojatno nisu predvidjeli iz samo njima poznatih razloga. Možda je njihovo istrebljenje ili koji već razlog bio tome, teško je reći.

Dakle objektivno, zakjučili bi da u određenom datumu 2012. počinje Novo doba a to je opet povezano s New Age svitom i populacijom poput mene koja je usmjeren na taj duhovniji nereligiozni aspekt da stvarno dolazi novo doba, ali koje će vjerojatno biti pozitivnije.

No naša planeta ostat će kakva jest, vjerojatno uz neke promjene i pozitivniji aspekt. Ako i dođe do nekog kraha, to je ritam ovog kozmosa, jer sve što jesmo i gdje jesmo je kozmos, a možemo to tumačiti kao Bog, jednu višu inteligenciju koja upravlja svime.

Ta fantastična 2012 godina dobra je baza koju su neki iskoristili za poticanje novih ideja, kreativno stvaranje osobito na području filma, gdje u pozadini stoji dobro razrađeni marketing s dobrom financijskom podlogom temeljem predviđanja.

U tom smislu, najznačajniji je projekt onaj režisera Rolanda Emmericha koji sa svojim najnovijim uratkom, filmom naziva "2012" očito tendira zaraditi poveću svotu novaca uz već unaprijed promoviran trailer filma pod istim nazivom koji deluje, moram priznati fascinantno.

Pogledajte ako niste trailer pa zaključite sami.Dodatno drugi trailer dodatno više prikazaS druge pak strane predviđanjima znanstvenika da će se u tom vremenu pa i prije 2012 dogoditi druga pojava, izravnjavanja planeta ili pak izbacivanja enormnih količina energije sa sunca što je pak dobro prikazano u filmu "Knowing" koji mi se poradi svoje pozitive jako svidio, teško je zaključiti što će stvarno biti, no neke promjene svakako biti će relanost.
Ne valja se opterećivati time, živimo svoj život, planirajmo budućnost, uživajmo i cijenimo ovu našu jedinu planetu, naše obitavalište bez obzira na propagandu.

Najštetnija je ona teorija zavjera, stvarajući instituciju straha u ljudima a opet u vidu profita od strane onih koji ga stvaraju, što je objektivno vrlo negativna energija.

Opterečenje nekim chemtrailsima, planetom Nibiru iako o njemu postoje neke predikcije (uvjerili smo se da se neke predikcije o katastrofama od ranije nikad nisu ostvarile), reptili i sl., sve je to glupost, glupost kojoj sam i osobno bio prije podložan i hvala Bogu to je samo dio prošlosti.

Opet s druge strane neki vidici su mi se proširili, ali žao mi je onih koji su ne samo još uvijek pod utjecajem zavjeritelja već i onih koji su psihički doživjeli i doživljavaju tu agoniju svega najgoreg od već spomenutig pa do najezde aliena.

Treba prihvatiti činjenicu da živimo u ovome svijetu i ako se oslanjamo na tako nešto postat ćemo učahureni u nekom strahu, a ipak, cilj je voditi život pozitivno pa ako tako nešto i postoji neka postoji, neke stvari ne možemo izbjeći. Nemojmo se time optrečivati i ne stvarajmo si nepotrebne fobije jer upravo time kreiramo jedan negativan realitet, tako da i u mogućoj transformaciji u više dimenzije neće biti moguće prijeći zbog ukorijenjenja u ovoj dimenziji odnosno realnosti.

Napravimo najbolje za sebe dok živimo na ovome planetu i u ovom životu.

Mada oficijelni mediji otkrivaju neke stvari na svoj način uz nepotrebnu paniku ili prikrivanje nekih činjenica, teorije zavjera stvaraju opsesiju još gore vrste i zato kažem čuvajte se teorija zavjera i procijenite uvijek objektivno neke stvari u životu.

Reklame su najgora propaganda a cilj je što veća prodaja. Kad vam kažu da je nešto super za vas, provjerite činjenice koliko je to što sadrži određeni proizvod stvarno dobro za Vas, no isto tako ne oslanjajte se na milje teorija zavjera koje u vama stvaraju još veću ovisnost o tome da je sve najgore. Edukacija je korisna, a objektivnost najpoželjnija.

Oslobodite se onoga što vam serviraju mediji, ali se isto tako ne oslanjajte na ono što vam serviraju teorije zavjera jer na koncu oba spekta imaju istu svrhu, širenje straha i etabliranje potrošaća u svrhu što bolje zarade.

Skidam kapu David Icke-u, koji je upravo vrlo dobro promišljenom idejom uzgojio masu sljedbenika i pri tome odlično profitirao.

Vratimo se na ono što je i nakana ovog posta, naš plavi planet. Ne znam da li ste imali priliku gledati fantastičan serijal "Planet Earth" od strane kuća BBC i Discovery, ali toplo preporućam da pogledate i da uživate u onome u čemu nam je dano da uživamo.

U svrhu toga prilažem isječke nekig od epizoda ovog remek djela.

"Pole to Pole""Mountains" (cijela epizoda)"Fresh Water""Deserts"Ovo je samo dio serijala s obzirom da ima 11 epizoda. Više o tome na IMDB web stranici ili preko Amazona.

- 14:14 - Komentari (7) - Isprintaj - #

nedjelja, 06.12.2009.

Inicijativa o opasnosti reklamiranja piva putem medija na Facebook-u


Pozdrav svima. U nastavku prenosim Vam svoj članak koji je publiciran u "Alkohološkom glasniku". Možda dobar temelj da se čuje i Vaše mišljenje o tome. Ovo nije povod za samoreklamiranje, a kako je u tijeku mjesec borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti, to je prilika da ga prenesem i na Blog.

Pokretanje inicijative o opasnosti reklamiranja piva u medijima putem internetske socijalne mreže Facebook

Slika

Reklama koja prikazuje popularnog nogometaša, što samo ilustrira koliko se pivarska industrija involvirala u sport i potiče masovnu potrošnju.


U povijesti medijskog oglašavanja izrazito su se snažno nametnuli proizvođači alkoholnih pića. Pivo je alkoholno piće koje je zbog svoje sveprisutnosti u društvu steklo kultnu etiketu najpoželjnijeg i zdravstveno najprihvatljivijeg alkoholnog pića.

Deklarirano kao prehrambeni proizvod, pivo je steklo značajnu komponentu društvene korisnosti, dok je objektivno riječ o alkoholnom piću koje za sobom nosi mnoge štetne posljedice po zdravlje i okolinu (obitelji, radna okolina). Osobito je to postalo rizično za mlađu populaciju, prema kojoj se industrija piva sve više usmjerava putem reklama. U ovom članku fokusirat ću se najviše na područje Hrvatske.

Tehnološkim razvojem računala neminovno se razvio i internet kao suvremeno vrelo informacija, ali i međuljudske komunikacije. U početku razvojem web stranica, tražilica (Google), zatim E-mail servisima, sustavima za direktnu komunikaciju (chat), internetsku telefoniju (Skype) te naposljetku socijalnim medijima od kojih je najznačajniji Facebook.

Socijalni mediji, kako se službeno kategoriziraju, predstavljaju alat, odnosno medij u obliku web stranica na računalu koji služi za socijalizaciju među korisnicima, ali ponajviše proizvođača, tvrtki, javnih osoba s korisnicima u svrhu bolje povezanosti. Facebook je trenutno najpopularniji i najmasovniji socijalni medij u svijetu suvremenih internetskih tehnologija. Fascinantno je da Facebook trenutno broji više od 300 milijuna aktivnih korisnika iz cijelog svijeta. Cjelokupnu statistiku korištenja Facebook-a možete pročitati putem internetskog linka:

http://www.facebook.com/press/info.php?statistics

Facebook kao socijalna mreža ponajviše okuplja mlađu populaciju, iako je i zavidni broj korisnika neovisno o dobnoj starosti. Taj popularni medij postao je idealna podloga za poticanje raznih promocija i aktivnosti od strane proizvođača, tvrtki i korporacija, javnih osoba iz raznih miljea, profitnih i neprofitnih organizacija.

Uz snažne reklamne kampanje putem televizije, radijskih i statičkih medija (plakati i tiskana izdanja), internet je također, osobito Facebook, postao izvor aktivnog oglašavanja, kreiranjem stranica proizvođača u obliku „fan“ stranica ili grupa putem kojih se provodi snažnija komunikacija na relaciji proizvođač – potrošač. Valja spomenuti i velik broj grupa ili stranica koje su kreirali sami korisnici, a među kojima je, s obzirom na temu ovog članka, zabrinjavajući broj onih koji favoriziraju pijenje.

U kolikoj se mjeri neki proizvođač reklamira putem uobičajenih medija, na isti način se već uvelike promovira i putem Facebook-a u još aktivnijoj interakciji s potrošačima i potencijalnim konzumentima. Jedan od primjera je Coca Cola, koja ima svoju službenu stranicu na Facebooku i koja trenutno broji više od 3 milijuna članova (favorita). Ukoliko „prosurfate“ na Facebookovoj tražilici, lako ćete pronaći spomenutu stranicu.

Inicijativa za zabranu oglašavanja piva u medijima na Facebook-u

Internet link na Facebook stranicu inicijative: http://www.facebook.com/group.php?gid=159106102951&ref=mf

Slika


Reklama pivarskog giganta Heineken koja svojim naslovom u prijevodu „Ovo je dan za igru“, očito potencira konzumaciju piva maloljetnoj populaciju, budući je za promidžbu korištena igrača konzola koju djeca i mladi najčešće koriste za igranje video igrica. Sramotan je i u podnožju sadržaj teksta prevedeno „Dodaj dvije nove mogućnosti svojem upravljaču“.


Iako stranica inicijative na Facebooku trenutno broji malo članova, tendencija je da se postupno ta mreža širi, komunikacijom među individualcima ili grupacijama te interesnim skupinama koje bi takvu inicijativu podržale. Kako svaka inicijativa, osobito ona koja je usmjerena na velike industrijske lobije, uz veliki napor i strpljenje dolazi prilično sporo do izražaja, smatram da se inovativnim metodama, u ovom slučaju korištenjem Facebooka, može uz upornost i strpljenje postići pozitivan rezultat.

Proizvođači piva u nas sve utjecajnije zauzimaju medijski prostor, osobito u sve agresivnijem pristupu prema potrošačkom društvu, a u svrhu sve većeg profita, čime se još više omasovljuje potrošačko društvo, a alkohol se prihvaća sve više kao značajan element u društvu.

Najveći problem je u tome što proizvođači piva putem brojnih reklama ili atraktivnim nagradnim igrama potiču na sve veću potrošnju piva, a ako obratimo pažnju na sadržaj u spornim reklamama, jasno je da su one osobito štetne za maloljetnu populaciju koja je izložena tome kao značajnom elementu pripadnosti suvremenoj sociokulturi.

Alkoholizam postaje sve veći problem u našoj sredini. Umjesto da se potiču medijske kampanje koje bi podizale svjesnost o ozbiljnoj štetnosti alkohola, koji je najčešći uzrok devastacije obiteljskih i radnih sredina, ovako se sve više prikazuje društvena korisnost i jedina istinska zabava i relaksacija.

Po uzoru na neke zemlje Europske Unije, ali i svijeta, što će biti opisano u daljnjem tekstu pod podnaslovom „Primjer restrikcije oglašavanja alkoholnih pića u nekim zemljama Europe i svijeta“, valja biti uporan i raditi na okupljanju utjecajnih komponenti u društvu da se takvi ili slični zakoni usvoje i kod nas, a u svrhu reduciranja toliko štetne medijske pivarske kampanje.

Nemojmo dozvoliti da se u ime profita razvija nacija alkoholičara, još veća nego što već jest, prema zabrinjavajućim podatacima o stanju u Hrvatskoj.

Ovo nije poziv na diskriminaciju ili prohibiciju, ali određenim bi se mjerama, koje bi provele nadležne institucije, mogli primijeniti zakoni kako je ranije navedeno, čime bi se reducirala masovna potrošnja i umanjio štetan utjecaj na društvo, osobito mlađu populaciju.

Primjer restrikcije oglašavanja alkoholnih pića u nekim zemljama Europe i svijeta

Slika

Pod sloganom „Započni razgovarati prije nego počnu piti“ što je i prijevod teksta na ovoj reklami anti-alkoholne kampanje američke institucije SAMHSA, institucije američke vladine organizacije, prikazuje problem s kojim se sve više suočava američko društvo gdje konzumenti alkohola sve češće postaju djeca u ranoj dobi, u ovome slučaju već i sa 14 godina.Tijekom vremena neke su zemlje Europske Unije, ali i u svijetu uvele određene restrikcije u oglašavanju alkoholnih pića. Putem web stranice “Federal Trade Commission” na adresi: http://www.ftc.gov/reports/alcohol/appendixi.shtm može se u dijelu vezanom za oglašavanje alkohola u medijima pratiti cjeloviti sadržaj kao i drugi članci, ali ukratko prenosim:

- Francuska je zabranila sponzoriranje sportskih događanja od strane proizvođača alkoholnih pića. Zabranila je reklamiranje alkohola putem televizijskog oglašavanja, uvela određene restrikcije u oglašavanju putem radija i tiskanih oglasa (časopisi i plakati na javnim površinama).

- Nordijske zemlje zabranile su javno oglašavanje svih alkoholnih pića koja sadrže više od 2,5% alkohola, primjerice u Norveškoj, a u Švedskoj alkoholnih pića s više od 3,5% alkohola. Danska je zabranila oglašavanje putem televizije i radija za alkoholna pića koja sadrže više od 2,8% alkohola, a Finska je zabranila uz razne mjere, oglašavanje na televiziji i radiju prije 21 sat.

- Italija je uvela restrikciju oglašavanja alkoholnih pića prije 20 sati, Portugal prije 22 sata, a Španjolska prije 21.30 sati.

- Grčka je limitirala oglašavnje određenih brendova u određene dane, na televiziji i radiju.

- Irska je limitirala oglašavanje alkoholnih pića prije sportskih prijenosa, odnosno sportskih programa (što dakako nije slučaj kod nas op. a.).

U SAD-u su također u nekim državama uvedene zabrane reklamiranja piva prije i za vrijeme sportskih događaja kao i sponzoriranja sportskih timova i stadiona od strane pivarske industrije

- Velika Britanija je pak zabranila reklame za alkoholna pića na televiziji koje su određenim porukama usmjerene na mlađu populaciju (osobito onu ispod 18 godina), a ograničila je dobnu granicu osoba koje reklamiraju proizvod na starije od 25 godina.

- Kanada je po uzoru na Europsku Uniju primjenila zakonske norme o zabrani oglašavanja alkoholnih pića koje je izravno usmjereno na mlađu populaciju putem televizije, odnosno na one reklame koje asociraju alkohol s mlađom populacijom u bilo kojem obliku.

Izvor: http://www.ftc.gov/reports/alcohol/appendixi.shtm

Zanimljivo je i pohvalno da su tijekom ove godine Britansko udruženje zdravstvenih djelatnika (British Medical Association), osobito liječnici, podnijeli zahtjev za potpunom zabranom reklamiranja alkoholnih pića, poradi velikog problema s alkoholizmom s kojim se suočava Velika Britanija.

Cijeli članak možete pročitati na Internet adresi: http://www.foxnews.com/story/0,2933,548040,00.html

Također je pohvalno što je u nekim europskim zemljama, osobito Skandinavskim, zabranjeno isticanje alkoholnih pića putem reklama u krugu bolnica, pored institucija gdje se liječe alkoholičari ili klubova liječenih alkoholičara, u krugovima škola i fakulteta. Tu su također i druge regulative poput visoke stope oporezivanja, reduciranja vremena za konzumaciju alkoholnih pića u objektima uslužnih djelatnosti i sl.

Takva regulativa itekako bi pripomogla kad bi se počela primjenjivati u nas, gdje se na vrlo neodređen i pomalo podrugljiv način neke kompanije pivarske industrije i trgovačkih lanaca ističu etičkim pristupom o štetnosti alkohola u društvu, posebice među mlađom populacijom, a nije se konkretno postiglo ništa, jer nikakvi konkretni koraci nisu poduzeti.

Pivo se i dalje reklamira na jednako agresivan način kao i ranije, ističe se važnost za socijalizaciju i korisnost pripadnosti društvu, a količinski se ističe u tolikoj mjeri da to graniči sa zdravim razumom. Takve reklame osobito se vežu uz neke sportske događaje, osobito toliko popularan nogomet koji je više postao sinonim dobre zabave uz ispijanje neograničenih količina piva i izgubio svoju svrhovitost, a to je sport kao takav.

Slika

Reklama anti-alkoholne kampanje službenog savjetodavnog tijela za nadzor alkohola Novog Zelanda (ALAC) s vizualnom porukom popraćenom tekstom u prijevodu „Da li je prošla noć stvarno bila vrijedna toga?“

Koliko mi je poznato, uz sport bi trebalo promovirati zdrave namirnice i bezalkoholne zdrave napitke, a ne alkohol koji je štetna komponenta za zdravlje. U tom smislu štetnost je još veća jer i sami sportaši sudjeluju u promociji alkohola u reklamama, a da ne izostavim šokantan primjer nedavno reklamiranog piva jednog domaćeg proizvođača u okviru sheme vremenske prognoze na državnoj televiziji.

„Zagrebačka pivovara“ i „NTL“ grupacija na neki način žele opravdati svoj marketinški nastup tobožnjom etičnošću, brigom o štetnosti za mlade. To je samo još jedan presedan, odnosno samoisticanje poradi veće popularizacije, a zapravo se potiče veća konzumacija izrazito atraktivnim reklama (odnosi se na sve proizvođače piva). Za više informacija o ovoj inicijativi pročitajte putem Internet linka na članak:

http://www.liderpress.hr/default.aspx?sid=85476

Zanimljiv je slučaj antialkoholičarske reklame pivarskog giganta „Heinekena“ o opasnosti konzumacije alkohola, gdje se brend na jedan iskrivljen način ističe svojom značajnošću, dok isti s druge strane vrvi poticajnim reklamama za što većom konzumacijom svojeg proizvoda, a čemu svjedoče brojne reklame koje susrećemo i u domaćim televizijskim reklamnim blokovima. Sporna antialkoholičarska reklama:Ovim člankom želim ukazati na problematiku medijskog oglašavanja alkoholnih napitaka, u ovom slučaju piva, te potaknuti da se zajednički u okviru samog HSKLA kao i KLA u Hrvatskoj potakne inicijativa za pokretanjem javnog apela odgovornim institucijama, pa i samim proizvođačima piva koji promoviraju etičnost i brigu za društvo, da odvoje dio svojeg profita za pomoć institucijama koje se aktivno bave liječenjem alkoholičara i tako pomognu u razvoju zdrave obiteljske, radne sredine i društva u kojem živimo, kao i klubovima liječenih alkoholičara koji bi time mogli još poticajnije i aktivnije djelovati na pokretanju više aktivnosti i inicijativa.

Još jednom zahvaljujem prim. mr. sc. Vesni Golik- Gruber na sugestijama i asistenciji u pisanju materijala za ovaj članak, kao i doc. dr. sc. Zoranu Zoričiću koji je također podržao inicijativu o integraciji aktivnosti HSKLA (Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara) i KLA (Klubovi liječenih alkoholičara) na Interenetu, osobito Facebooku.

Izvor članka: http://www.hskla.hr/ag/2009_god/173_2009_11/173_2009_11_s03.htm

- 08:27 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>