Šuma Kontija

27.07.2018.

Između Vrsara i Kloštra , iznad Limskog zaljeva, nalazi se jedinstvena šuma Kontija. Jedinstvena je po tome što je najbolje sačuvana površina ove zajednice u Istri. Rezervat je to šumske vegetacije na površini od 65 hektara. Njen prirodni fenomen je šuma bijelog graba, stara više od 140 godina.
Ovdje možemo vidjeti i hrast medunac, bijeli grab, crni jasen, maklen, cer, smriku i borovicu. Od niskog raslinja prevladava veprina, a može se vidjeti i kukurijek, jesenska šašika i dubačac. Nađe se i poneka šparuga u vrijeme kada im je sezona rasta. Ima i životinjskih vrsta koje žive u Kontiji, a to su jazavci, srne, divlje svinje, fazani, lisice, kopnene kornjače, ježevi, poskoci i mnogobrojne ptice.
Započeti stazu možete odmah nakon Zračne luke Vrsar, uz samu obalu Limskog zaljeva.

Inspiraciju ove bogate flore i faune pronašli su i osmislili u sklopu prekograničnog projekta Slovenija-Hrvatska ‘ENJOYHERITAGE’ u aktivnosti izrade ‘Nacrta animacije i interpretacije pilotnog područja staze sv. Romualda’ između ostalog, naša ilustratorica Sare Gortan i tekstopisac Kristijan Jerković s grafičkim oblikovanjem Damira Jakšića i Illeconcept obrt za grafičke usluge, likovi Kontići iz šume Kontija, a pod promidžbeni edukativni materijal štampala se slikovnica Kontići.
Vesela i poučna a nadasve zabavna slikovnica za djecu, ali zanimljiva i nama odraslima, slikom i tekstom prenosi maštovito viđenje šume kao takve i nas kao čuvare te iste šume.
Područje Kontije idealna je oaza mira, tišine te prirodnog ambijenta, izrazito pogodno za pješačenje, jednodnevne izlete, rekreativni biciklizam i neagresivan boravak u prirodi. Razgranat sustav putova kroz šumu povezuje vrijedne lokalitete poput Svetog Mihovila nad Limom i Limskog zaljeva, a posebnu ambijentalnu i povijesnu vrijednost ima gradina Mukaba, jedan od ljepših primjera prapovijesnoga naselja s vidljivim ostacima fortifikacija građenih tehnikom suhozida. Mukaba je jedan od najljepših prirodnih vidikovaca a pogled se pruža na Svetu Eufemiju, Vrsar i otoke ispred njega, kao i na obližnja sela, pa je tu, uz ostalo, postavljena promatračnica s koje se nadzire to šumsko područje radi suzbijanja požara.

Sve to pa i više, možete vidjeti ako krenete stazom koja vodi od aerodroma u Vrsaru , tik do Limskog zaljeva odakle sa nedavno dovršenog vidikovca, možete vidjeti Limski Zaljev u njegovom početnom dijelu, koji je dio tematske staze sv. Romualda koja, kroz svojih 9.5 kilometara i pet interpretacijskih točaka povezuje Vrsar, preciznije crkvu Sv. Marije od Mora i Kloštar odnosno samostan Sv. Mihovila.

Staza od aerodroma u Vrsaru do Kloštra, duga je 6 km. Na drugom kilometru nalazi se špilja za koju se istraživanjem otkrilo sljedeće:
Naziv Sv. Romualdo spilja je dobila po legendi, svetom Romualdu koji je oko 1000.-e godine došao na područje Istre iz Ravene. Oko 1001-1002. gradi samostan Sv. Mihovila (danas poznate ruševine samostana u malom mjestu Kloštar koje se nalazi 5 kilometara udaljen od spilje). Nakon gradnje samostana potpuno se povlači u samački život i nastanjuje se u spilji.
Po drugoj legendi, spilja je prozvana Piratskom spiljom, ponajviše zahvaljujući piratu ali i admiralu Kraljevske mornarice, Henry Morganu.Ostatak staze koja je i ujedno i Bike staza, lijepo označena, vodi do Kloštra, malog sela koje krije povijest ovog kraja i u kojem se prošlost susresreće sa sadašnjošću.
Na kraju staze kroz Kontiju u Kontiji možemo vidjeti prošlost pisanu kroz samostan Sv.Mihovila. Prema legendi, osnovao ga je sv. Romuald, utemeljitelj reda kamaldoljana, koji je prije toga živio pustinjačkim životom u obližnjoj spilji na Limskom kanalu, kojeg smo već opogledali. Ukoliko ga niste posjetili, svakako preporučamo, a naravno, treba odmah i pogledati geološki fenomen Limskog kanala te Romualdovu spilju, koja se nalazi na samom dnu Limske Drage tj na samom špicu Limskog Zaljeva . Do njega je potrebno hodati uskom strmom stazom nekih 15 - ak minuta sa Rovinjske strane.


U povratku prema mjestu s kojeg ste krenuli, dijelom se vraćate po istom šumskom putu a dalje nastavljate po širokom putu koji je dosta dobro uređen ali ništa manje atraktivan od onog po kojem ste išli u smjeru Kloštra. Ovaj široki put će vas provesti pored lovačke kuće u čijoj blizini se nalazi odmorište, klupa ispod stoljetnog hrasta ispod kojeg vas očekuje ugodna hladovina.
Put završavate u blizini Zračne luke Vrsar i dalje do točke s koje ste započeli ovu turu od 13 km.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.