blog by: "tata & son" s vremenom nadamo se da ćemo pribaviti više korisnih informacija za vas !
Pisarovina

Pisarovina

28.01.2007., nedjelja

Linkovi vezani uz Pisarovinu

- 10:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.05.2006., četvrtak


Ovaj blog posvećen je malom mjestu zvanom Pisarovina u kojem živim i odrastam. Brzo se razvija pa bi se uskoro moglo reći da je mali gradić. Imamo dućane, pizzerije , optike, auto dijelove, cvjećarnu, školsko-športsku dvoranu, dječji vrtić, školu, benzinsku crpku, kineski dućan, poštu, kladionicu, foto studio, travnato igralište, park, auto mehaničara, tvornicu, pekaru, kiosk…Djeci i odraslima još je na raspolaganju i par sportova: nogomet, rukomet, karate, stolni tenis, šah (škola)… Tu se može još svašta nabrojiti ali najbolje da ga posjetite i uživate u ponuđenom ali i njenim prirodnim bogatstvima (šume, jezera, rijeka Kupa…).

ZA IZRADU OVOG BLOGA KORIŠTENI SU MATERIJALI SA RAZLIČITIH IZVORA I MEDIJA.
- 19:40 - Komentari (1) - Isprintaj - #

PISAROVINA NAŠE MALO MJESTOOPĆINA PISAROVINA prostire se na površini od 142 kvadratna kilometra, a broji svega 3770 stanovnika. Centar općine je mjesto Pisarovina. Pisarovina je smještena između Vukomeričkih gorica, rijeke Kupe i Draganićke šume, na regionalnoj prometnici, udaljenoj 27 kilometara od Jastrebarskog i 25 kilometara od Zagreba. Mjesta koja ulaze u sustav općine su: Bratina, Bregana Pisarovinska, Donja Kupčina, Dvoranci, Gorica Jamnička, Lijevo Sredičko, Lučelnica, Pisarovina, Podgorje Jamničko, Selsko Brdo, Topolovec Pisarovinski i Velika Jamnička.


Image Hosted by ImageShack.us

.

- 19:39 - Komentari (1) - Isprintaj - #

POVJEST


O postanku Pisarovine postoji legenda. Prema toj legendi na mjestu gdje se nalazi današnja Pisarovina postojalo je grofovsko imanje, što je i povijesna činjenica. Tu je živjela grofica Sara, koja je teško oboljela. Oko grofovskog imanja bili su brojni vinogradi a Sara je vjerovatno rado pila vino. Njezini uslužnici podvoritelji nudili su joj u tom trenutku vino pa su joj govorili: "Pij Saro vina!". Tako govori legenda o postanku imena Pisarovina
Stvarni povijesni podaci govore da je Pisarovina naselje koje je nastalo u vrijeme ranog feudalizma, negdje u 13. st. Centar ovog područja bila je Jamnica kao župa i glavno naselje, dok je Pisarovina bila dio gospodskog imanja. Prema tome tek u razvoju ranog kapitalizma počinje formiranje Pisarovine koju onda prihvaća Austro-Ugarska.

Hidronim Pezariewo iz 1328. godine prvi je (do sada pronađen) spomen o naselju kojeg sada poznamo pod imenom PisarovinaImage Hosted by ImageShack.us


- 19:37 - Komentari (2) - Isprintaj - #

NAJPOPULARNIJA OSOBA U PISAROVINI

Tko je po vašem mišljenu najpopularnija osoba u Pisarovini. Navedite u komentarima.
- 19:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

NEKE ZNAMENITOSTI

CRKVA SV. MARTINA Biser ovoga kraja je čuvena crkva sv. Martina u Jamnici, na južnoj strani Vukomeričkih gorica. Položaj ove crkve odabran je tako da vlada nad čitavim krajem od Okića do prijelaza na Kupi, gdje je i sad most. To je lijepa građevina čija gotička konstrukcija potječe iz 13. stoljeća. Patronicij ove crkve, sv. Martin govori da su je podigli templari, francuski križarski red koji prenosi svog zaštitnika kud dostiže njihova moć. Gradnja crkve dovršena je 1746. Glavni oltar 1741. u cijelosti je sačuvao svoj barokni drvorezbarski namještaj, ukrašen je s osam kipova i obiljem ornamentalnih motiva. U crkvi stoje još tri oltara iz nešto kasnijeg vremena, a zanimljiva je ex voto slika s ljudima u nošnji onog vremena iz 1779. godine i kalež iz 1712. sa zapisom "1712 F. R. Orschich".
Drvena kurija pokraj župne crkve, podignuta 1785. godine, sačuvana je do danas kao rijetkost našeg domaćeg graditeljstva.
Od drvenih kapelica postoji još i kapela sv. Trojstva u Dvorancima. Oltari u kapeli nastali su u posljednjem desetljeću 17. stoljeća. Neki sačuvani kipovi njihova figuralnog dekora pripadaju pučkom smjeru rezbarenja, tipičnom za neke turopoljske drvorezbarske radionice.


Image Hosted by ImageShack.us


Pisarovački ribnjaci nastali su davne 1918. godine na močvarnom tlu između Pisarovine i Donje Kupčine, površine 130 hektara. Ribnjake su izgrađivali zarobljenici iz prvog svjetskog rata. Vlasnik ribnjaka bila je grofica iz Italije, a ostaci njenog imanja i ljetnikovca nalaze se uz cestu nedaleko ribnjaka, no danas su nažalost u lošem stanju.
Saznajemo da je ovih dana počela nekakva obnova ribnjaka, vidjet čemo do kad ali zasigurno onaj sportski je u funkciji
sam upad stoji 20 kuna a za ulov danjih 25 cca kuna po kilogramu te bi šaran koji pliva u ribarnici petkom mogao biti
povoljniji za ručak.Image Hosted by ImageShack.us


BITI ČE IH JOŠ
- 19:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

DONJA KUPČINA

DONJA KUPČINA Tridesetak kilometara južno od Zagreba, u pokupskoj nizini sa bogatim oranicama, livadama i šumama, u blizini ušća potoka Kupčine uz Kupu se nalazi veće seosko naselje Donja Kupčina. U selu se godinama njeguje ljubav za očuvanje kulturne baštine, što potvrđuje i osnivanje vlastitog muzeja na otvorenom tzv. etno-parka "Zavičajni muzej Donja Kupčina". U etno-parku su sakupljeni i izloženi etnološki spomenici: kuće, dijelovi dvorišta, bunari, radionice i sve ostalo narodno graditeljstvo opremljeno tradicijskim inventarom i ruhom, koje tako sakupljeno i čuvano svjedoči o načinu seoskog života ovoga kraja. Muzej je otvoren za posjet uz prethodnu najavu svaki dan od 9 do 16 sati na telefon +385 1 6291 111, 6291 197, pomoćni restaurator Zoran Petričić.

U Donjoj Kupčini župu je osnovao 1560. godine zagrebački biskup Juraj Drašković. Župna crkva sv. Marije Magdalene nekada drvena, zidana je 1672. godine. Srušena je i sagrađena nova crkva 1749. pod pokroviteljsvom vlastelinstva Erdödy u Jastrebarskom. Crkva je na žalost početkom ovog stoljeća izgubila veći dio figuralnog ukrasa svojih brojnih oltara, a netaknuta je ostala samo propovjedaonica iz 1762. godine. To je malena prenosiva propovjedaonica koja je služila za propovjedi izvan crkve na velike blagdane. Izrazito je pučkog karaktera, a uske stranice njena višestrukog lomljenog ogradnog parapeta ukrašene su naivnim slikama evanđelista i lovor-vijencima vezanim u petlje.

LOV Šumski tereni pisarovinskog kraja pravi su raj za ljubitelje lova. Lovci mogu uživati loveći srne, divlje svinje, zečeve, fazane, prepelice i ostalu divljač. Lov se organizira za grupe i pojedince preko ovlaštenih lovozakupnika.

U Zavičajnom muzeju u Donjoj Kupčini može se razgledati prirodnoslovna zbirka životinja koje obitavaju na našem području.

- 19:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

JAMNICA

JAMNICA Četiri kilometra južno od Pisarovina nalazi se zacijelo najpoznatije naselje ovoga kraja - Jamnička Kiselica. Tu su bogati izvori mineralne vode, popularne "Jamnice". Mineralna vrela otkrivena su još daleke 1770. godine. Prva kemijska analiza kisele vode napravljjena je 1772. po nalogu carice Marije Terezije. 1824. godine počinje akcija za uređenje Jamnice sve do 18. listopada 1828. godine kada su po prvi puta u ovom dijelu Europe napunjene boce namijenjene tržištu.

Znalci kažu da je jedna od od najboljih voda za miješanje s vinima i voćnim sokovima. "Jamnica" je danas najzastupljenija mineralna voda u Hrvatskoj.

U blizini današnjeg pogona "Jamnice" još uvijek se održavaju tradicionalne Kupske večeri. Kupske večeri su "pučke veselice" sa športskim događanjima, a održavaju se u dva navrata u srpnju i kolovozu.

- 19:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.

< siječanj, 2007  
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi