Zlatni piling

„Nije zlato sve što sja“ dobro je poznata, stara uzrečica. No zašto ista ne bi mogla glasiti „Zlato je iako ne sjaji“. Što može biti zlatne boje, a istovremeno ga možemo staviti na tijelo, piti, inhalirati, držati obloge na očima? Umirit će nas i opustiti? Zlato sigurno nije.

Posljednjih par godina moj odnos prema prehrani se je dosta promijenio. Trudim se jesti čim zdravije, svježe kuhano, s puno voća i povrća, ali i čajeva. Upravo su čajevi ušli na mala vrata i postali vrlo prisutni. Pijem razne vrste, ovisno o dobu godine i najčešće u rinfuzi. Još stari narodi znali su puno o dobrobiti čaja za tijelo i duh, mi smo to zanemarili preuzimajući industrijske i umjetne čajeve. Sjećam se, kao djeca, smo brali po dvorištima čaj od lipe. Svi klinci zajedno, a mame su ga poslije sušile i spremale. Dugo me je čaj podsjećao na prehladu, bolest. Čemu piti čaj ako si zdrav? No stvari se mijenjaju, kako odrastaš uviđaš stvari s drugih stajališta, shvaćaš ono što su govorili roditelji...

Tako sam neki dan pripremala čaj od kamilice. Baš sam spremila posljednju žlicu cvijetova, i za oko su mi zapele male sitne latice koje su ostale na dnu. Obično su presitne i ispadaju iz čajnih žlica ili čajnika pa ih bacim.... no ove su bile fine, nježne, tanke, zlatne boje... Jednostavno ih je bilo šteta baciti. Kamilica je poznata da ublažava razne kožne probleme (oblozi za oči), umiruje (kod boli u trbuhu, napetosti)... Hm, što bi mogla s tim? Piling? Da. Nježni i umirujući piling za tijelo ili lice.

Kako nisam imala što izgubiti, osim baciti sve ako ne valja, uzela sam sastojke u ruke i krenula.... U posudu sam stavila 2 jušne žlice kamilice (latica), 1 žlicu meda, 4 kapi čajevca i pola žlice baznog ulja (stavila sam sezam, no može biti i suncokret, badem, bitno je da je hladno prešano). Baznog ulja dodajte koliko je potrebno da se smjesa može lijepo razmazati. Piling se namaže na vlažnu kožu. Kad sam to učinila, izgledalo je kao da na sebi imam fini premaz od zlata! Kao da to nisam ja! Istina, dok se maže pada na sve strane, stoga je dobro nanositi ga u tuš kabini.

Idealno bi bilo zadržati, bar na kratko, piling na sebi, no učinak je dobar čak i ako se brzo ispere. Nakon pilinga dobro je ne koristiti kreme za tuširanje ni kreme za tijelo. Kad bi sintetički sastojci raznih krema počeli ulaziti u tijelo uništili bi učinak i djelovanje ovih prekrasnih latica i eteričnih ulja. Prava šteta! Da ojačate učinak, nakon kupanja, možete popiti neki čaj, opustiti se uz knjigu, glazbu. Umirujući učinak kamilice, fina, baršunasta koža, brzo će vas uspavati i odvesti u carstvo snova. Probajte, nemate što izgubiti, osim uživati....


19.11.2009. u 23:41 | 0 Komentara | Print | # | ^

Pratite li svoj osjećaj iznutra?


Svi imamo želje. Neke su velike, neke manje, neke su lako ostvarive, dok druge odmah otpišemo kao nemoguće. Koliko često pomislite na nešto, a sljedeća vam je misao „Ma ne, nema šanse“? Tko uostalom definira što je za nas moguće, a što nije? Upravo mi sami. Naša znanja koja smo stekli, uvjerenja koja imamo (iz djetinjstva, a i neka koja smo kasnije stvorili), emocije koje imamo, sve zajedno u kombinaciji ograničava nas ili oslobađa.

Srećom, ponekad se ipak desi da imamo osjećaj da će se nešto ostvariti iako ne znamo kako niti kada. Također, nemamo neko razumno objašnjenje za neki takav osjećaj. Najčešće tada krenemo s racionaliziranjem, dok na kraju ne blokiramo ostvarenje istoga i uvjerimo se da nema smisla očekivati tako nešto.

Ipak, želim vam preložiti jedan pokus kako biste osjetili snagu svojih misli i pozitivnih afirmacija i slika. Slijedeći put, kad dobijete neki pozitivan osjećaj, koji dođe sam po sebi, bez „pametnog“ objašnjenja iskoristite tu priliku. Probajte zadržati taj dobar osjećaj (sliku), njegujte ga i podržavajte. Racionalan um odmaknite ili jednostavno ignorirajte. Ne opterećujte se kako, niti kada će se to nešto ostvariti, već jednostavno vjerujete i pustite. Kad dođe, dobro dođe.

Moje posljednje takvo testiranje vezano je uz tibetanske zdjele. Počela sam ih svirati prije više godina. Za one koji nisu čuli za ove muzičke zdjele, samo da napomenem da su izrađene od 8-12 različitih vrsta metala, rađene su ručno u meditaciji, a svojim zvukom tj. frekvencijom tijelu i organima vraćaju prvobitnu vibraciju zdravlja. Svojim zvukom otpuštaju blokade (fizičke, emocionalne, mentalne), otplavljuju toksine, pokreću cirkulaciju, vraćaju tijelu ravnotežu na svim razinama postojanja. Zdjele se mogu koristiti u meditaciji, ili ciljano da ostvarimo neku namjeru (jasno, koja je u skladu s Božanskim), možemo poboljšati energiju hrane, vode, ili lijekove.... Njihov zvuk je specifičan, te kao da „uzmu“ osobu jer ona ne čuje zvukove izvana (čak ni kad u blizini radi bager!), fokusirana je na unutra, svoje potrebe, svoj mir i iscjeljivanje. Unatoč sviranju, osoba često zaspi uz zvuk. (za više pogledajte pod www.pensopositivo.org – Zvukoterapija).

Uglavnom, nakon završenih radionica, nabavila sam dvije zdjele. Obično kad ih nosim nekamo, zamotam ih u svilene marame da se ne dotiču i ne razbiju (tada bi i njihova vibracija bila uništena). Iako su mi dvije dovoljne za moje potrebe, već godinama razmišljam da si s vremenom nabavim još koju.

Prije godinu dana, od dragih prijatelja iz Baku-a, dobila sam svilenu plavu maramu. Prva misao koja mi je došla bila je „To je za moju treću zdjelu“, a već sljedeća „Hm, još jedna zdjela, nema šanse“. Naime, prave zdjele teško je kod nas nabaviti, a i prilično su skupe. Ipak, jednom kad ih imate njihova vrijednost nije upitna. Nisam se htjela opterećivati s mišlju o dodatnoj zdjeli...ipak, svaki put kad sam išla nekamo, spremala zdjele u torbu, trpala sam i novu maramu s mišlju „Ovo je za moju treću“. Gotovo godinu dana nisam imala pojma kako bi ta treća zdjela mogla doći k meni, sve dok jednog dana, moja draga prijateljica, nije rekla: „Idem u Indiju i Nepal. Ideš sa mnom?“ Ahhhh Indija....to je na mojoj listi putovanja već dugo, no sada iz više razloga taj put nije bio izgledan, stoga sam odmah odbacila tu misao. No misao o zdjeli tek se pokrenula.

Bez da prijateljici išta govorim počela sam se raspitivati kako bi se zdjele mogle poslati iz Indije poštom ili na neki drugi način. Htjela sam je zamoliti da mi kupi jednu, no nisam htjela da, zbog mene, vuče nekoliko dodatnih kila cijelim putem. Indija, 'ko Indija, zvuči egzotično, ali bilo kakva organizacija nije sigurna. Carina, pošta,...previše upitnih situacija, a još osigurati da muzički instrument, koji ne smije biti oštećen, doputuje sigurno izgleda vrlo rizično, pa sam na kraju odustala.

Ipak, prije puta našle smo se još jednom na kavi, kad me je upitala: „Znaš planiram ti donijeti nešto. Ali možda postoji nešto što bi ti htjela?“ Nisam mogla vjerovati, kao da mi je pisalo na nosu! Iako se nisam ni trebala tome čuditi jer sam s ovom dragom prijateljicom povezana na jedan dubok, poseban i kvalitetan način. Od kad se znamo, vidimo se kad stignemo (neko vrijeme nismo živjele niti u istoj državi, a povremeno niti u gradu), no ta udaljenost nikad nije narušila naš odnos. Uvijek kad se vidimo, dobro se vidimo, kvalitetno, možemo porazgovarati o svemu, razumijemo se s jednim divnim podržavanjem. Za nju sam sigurna i znam da zdjelu može odabrati umjesto mene. Naime, zdjele su (kao i sve) energija. Kod kupovine prošlih, bila je jedna koja uopće nije htjela svirati (što jasno govori da nije za mene). Zdjela osim što mora biti dobra za vas, mora se uklopiti vibracijski i s ostalim ukoliko ih imate. No, upravo zbog tog posebnog odnosa, znam da tu ne moram brinuti.

I tako, moja prijateljica je danas krenula na put i vraća se za desetak dana. A ja.... Hm imam neki čudan osjećaj da mi je moja zdjela sve bliže. Čak i da ne dođe ovaj put, sigurna sam da ću maramu moći dobro iskoristiti. Uskoro.

Zašto su neke naše želje ostvare lako, a neke ne? U situacijama gdje nismo vezani uz nešto (predmet ili situaciju), gdje su naše misli ispunjene ljubavlju i vjerom, kad isto poželimo, a ipak otpustimo...stvari dolaze same od sebe. Dobro znate osjećaj, što se više grčimo oko nečega, ono teže dolazi. Upravo to. Vrlo je jednostavno, ali ponekad trebamo raditi na sebi da bi otpustili razna uvjerenja, nelagodne emocije,... Ukoliko odlučite probati, možda ćete se iznenaditi kao stvar uistinu funkcionira – onda kad smo otvoreni, bez blokada, grča. Mora da je i moja prijateljica jednom negdje poželjela ovaj put. Draga, uživaj. Želim ti uistinu divan provod, odličan put i vrijeme. Indija je prekrasna zemlja, puno različitosti, novih iskustva, siromašna, a opet bogata...sigurna sam da ćeš se vratiti bogatija za puno divnih iskustava...veselim se slušati o tim iskustvima, uz neku kavu, do tada u mislima s tobom....i u očekivanju, Gabrijela*, moje nove zdjele.

(*Obično zdjelama dam imena jer one su žive, čista energija, rade. Za sad imam Ariela i Uriela.)


12.11.2009. u 13:37 | 0 Komentara | Print | # | ^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< studeni, 2009 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Travanj 2011 (1)
Ožujak 2011 (2)
Veljača 2011 (1)
Siječanj 2011 (1)
Listopad 2010 (1)
Rujan 2010 (1)
Kolovoz 2010 (2)
Lipanj 2010 (2)
Travanj 2010 (2)
Ožujak 2010 (2)
Veljača 2010 (2)
Siječanj 2010 (3)
Studeni 2009 (2)
Listopad 2009 (3)
Rujan 2009 (3)
Kolovoz 2009 (1)
Srpanj 2009 (4)
Lipanj 2009 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Blog posvećen zdravlju, ostvarenju ravnoteže psihičkog i fizičkog zdravlja na prirodan način, jer jedino zdrav i sretan pojedinac može doprijnjeti rastu i razvoju svoje djece, zajednice i cijelog svijeta.

Linkovi

My web site pensopositivo.org

Dobrodošli na moj pensopositivo.blog!

Tek nedavno sam otkrila koliko me pisanje o stvarima koje volim opušta i veseli. Divan je to ventil kad mogu pobjeći od svega i izbaciti sve na papir. A papir, uistinu, svašta podnosi...naše frustracije, neizražene emocije, brige, razmišljanja,... Ipak, ono što želim na ovom blogu je ukazati na razne jednostavne načine kako možemo popraviti i utjecati na naše raspoloženje, a time i na zdravlje.

Već dugo se koristim eteričnim uljima za sebe i svoju obitelj, no tek nakon intenzivnog učenja o tome uvidjela sam koliko su moćne, ali i nepoznate te divne cvjetne esencije ili duše biljaka. Stare kulture nisu uzalud bile okrenute prirodi i njenim blagodatima. I tako sam krenula od svojih prijateljica i shvatila da vrlo malo znaju o aromaterapiji, „to je nešto što fino miriši, možda inhaliraš, masaža svakako...“. Srećom primjena eteričnih ulja u tretiranju raznih tegoba puno je šira, a djelovanje ulja nevjerojatno!

Osim o eteričnim uljima, načinu primjene i ciljanom djelovanju na naše tegobe, htjela bih se ovdje osvrnuti i na druge načine koji poboljšavaju kvalitetu našeg života. Gotovo svakodnevno, svi nekud trčimo, brinemo zbog raznih stvari, rješavamo probleme, no kada se dugoročno i potpuno prepustimo tom tempu, vožnji bez vozača, te bez svijesnog uzimanja nešto vremena za sebe, svoju duši i svoje potrebe na najboljem smo putu prema neravnoteži, a kasnije i bolesti. Bolni mišići, nesanica, depresija, PMS, glavobolja, upaljeni desni, masna koža ...samo su neki od simptoma koji nam govore da naše tijelo nije u ravnoteži. Ignoriranjem dajemo simptomu vremena i energije da on ojača, transformira se u neku tegobu. Jer simptom nikud ne ide, jedino se može sakriti na neko vrijeme! Ovo je drugi razlog zašto sam odlučila kreirati ovaj blog. Malo mi je nevjerojatno da kao narod tek kad se razbolimo spremni smo učiniti sve za sebe. Da li je moguće da nitko ne razmišlja o preventivi i mislimo da ćemo trajati vječno tjerajući svoje tijelo raznim svakodnevnim torturama?

U staroj Kini liječnici su bili nagrađivani kada su njihovi pacijenti bili zdravi, a ne kad su imali više bolesnika. Stari narodi bili su mudri, znali su što je preventiva. Odlična je poslovica „liječiti bolest isto je kao kopati bunar kad smo žedni“. Da gradite kuću sigurno bi izgradili bunar, zar ne?

Nadam se da ćete na ovom blogu otkriti zanimljive načine kako si olakšati ili pomoći u nekim životnim situacijama. Vaši komentari i prijedlozi svakako su dobrodošli u daljnjem kreiraju ovog bloga, a i moje web stranice www.pensopositivo.org.

Puno mirisnih pozdrava
Klara